Pieterskerk
Acht jaar restaureren aan groots monument
Acht jaar hebben we eraan gewerkt: de Pieterskerk in Leiden. Een fantastisch project! De laat-gotische kerk werd gebouwd van 1390 tot 1565. Een jaar later werd de kerk getroffen door de beeldenstorm. De kerk werd protestants en dus werd het interieur van de kerk versoberd. De bouwwerkzaamheden werden in 1572 definitief gestaakt.
Bij de buskruitramp van 1807 werd de kerk ernstig beschadigd. Noodrestauraties werden uitgevoerd. In 1880 startte een rigoureuze restauratie naar de toen heersende ideeën van de architect Pierre Cuypers. De kerk kreeg bijvoorbeeld neo-gotische ramen. Af en aan werd er aan de kerk gerestaureerd tot in de jaren ’40. In 1971 werd de kerk onttrokken aan de eredienst. Sinds 1976 beheert de Stichting Pieterskerk de kerk en organiseert er allerlei soorten evenementen voor kleine gezelschappen maar ook voor groepen van meer dan 1.500 personen.
Bij de restauratie hebben we de kerk van binnen, van buiten, van onderen en van boven gezien. De kerk wordt gebruikt als evenementen/congrescentrum en bleef gedurende de gehele restauratie in gebruik.
Naast de restauratie van het koor, het noord- en zuidtransept, de houtconstructies van de torens, het herstel van metselwerk en natuursteen van de vensters is ook de gehele zerkenvloer gerestaureerd, evenals alle lage vensters, alle kolommen en kapitelen in de kerk en de bijgebouwen. Dit was een zeer hoogwaardige restauratie door de inbreng vanuit diverse denktanks, die zich met de restauratie bezighielden. De omvang van dit ontzagwekkende project beslaat zo’n 2800m² BVO. We vertellen graag wat meer over de restauratie van de ramen en van de zerkenvloer. En de vaklieden vertellen zelf hun persoonlijke ervaringen tijdens deze schitterende restauratie.
Zij restaureerden de Pieterskerk
De vaklieden, die in de kerk hebben gewerkt, schreven hier een stukje geschiedenis. Hoe hebben zij het ervaren om in zo’n imposant monument te werken? Waar zijn ze trots op en wat was lastig? Alvast een paar citaten: “Het is echt een stukje van je leven”, “Nog honderden jaren zullen hier mensen onderdoor lopen, dat vind ik mooi” en “Dit ga ik later zeker aan mijn kinderen laten zien”.
Lees hun verhalen hier: Zíj restaureerden de Pieterskerk
Tot op de millimeter nauwkeurig
Bij de restauratie van de gotisch kerkramen (Burgy nam ze allemaal onderhanden) werd bijna al het glas-in-loodwerk vervangen. Bij een aantal kerkramen is het zwaar aangetaste tufstenen maaswerk vervangen door nieuwe, zandstenen elementen. Met name het vernieuwen van het volledige, 22 meter hoge venster in het noordtransept – tot op heden de grootste kerkraamrestauratie in Nederland – is een restauratie-technisch hoogstandje.
Lees verder over de restauratie van de ramen: Tot op de millimeter nauwkeurig
Innovaties in een eeuwenoude zerkenvloer
De Pieterskerk heeft een zerkenvloer van 2.300 m². Binnen een half jaar zijn alle circa 1.300 voormalige grafzerken in de kerkvloer gelicht, hersteld en weer op hun oorspronkelijke plek teruggelegd. Met het oog op het intensieve gebruik van de kerk voor uiteenlopende evenementen, variërend van 10 tot 1675 man, kreeg de gerestaureerde vloer niet alleen een veel groter draagvermogen dan voorheen, maar is hij ook voorzien van nieuwe vloerverwarming, krachtstroomleidingen en kabelgoten. Het terugplaatsen van de zerken vereiste nog heel wat vindingrijkheid.
Lees verder over de restauratie van de zerkenvloer: Innovaties in een eeuwenoude zerkenvloer
Ben je enthousiast geworden?
Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.