Waalse Kerk
Niets ontsnapt aan de tand des tijds
De Waalse Kerk staat er weer in volle glorie bij. In september 2019 is de kerk feestelijk heropend na de restauratie waarmee Burgy Bouwbedrijf halverwege 2017 begon. In 2016 restaureerde Burgy de kosterwoning al. Een nalatenschap van een gemeentelid maakte de restauratie van de kerk en aanpalende ruimtes mogelijk. De kerk kampte met vochtproblemen waardoor schade is ontstaan aan pleister-, voeg-, schilder- en tegelwerk. Ook de houten kap was aangetast en aan de buitenzijde hebben muurankers zowel metselwerk als natuursteen kapot gedrukt. Ook de kalkmortel was op veel plekken bros en brokkelde af.
Een voorwaarde voor de nalatenschap is dat de kerk vaker open zal zijn voor niet-gemeenteleden. Het kerkbestuur is van plan concerten te gaan geven en in de toekomst zal ook getrouwd kunnen worden in de kerk. De kerk is na de restauratie niet alleen beeldschoon om te zien maar ook helemaal toegerust om mooie bijeenkomsten te houden.
Om te zorgen dat het comfortabel is in de kerk, is vloerverwarming aangebracht. Hiervoor is de zerkenvloer uit de kerk verwijderd. Dat bood een goede gelegenheid om archeologisch onderzoek te doen. De kerk krijgt ook een nieuwe verwarmingsketel en voorzetramen. Daarna zal het goed toeven zijn in de kerk.
Zeldzaam hanggewelf
Het 15de-eeuwse hanggewelf in de consistorie van de Waalse Kerk in Haarlem is een voor Nederland zeldzaam plafond. De Waalse Kerk had veel vochtproblemen, ook in de consistorie. De houten delen van het gewelf die aan de buitenmuren raken, waren daardoor door houtrot aangetast en moesten hersteld, dan wel vervangen worden. De onderdelen zijn bij het demonteren zorgvuldig genummerd en op de overzichtsfoto van het plafond ingetekend. Zo is hun plek in het gewelf herleidbaar en hebben de vaklieden houvast bij het terugplaatsen van de herstelde en nieuwe onderdelen in het gewelf.
Door vochtdoorslag en optrekkend vocht was ook het stucwerk in de consistorie in slechte staat. Het stucwerk is tot op de steen afgebikt, behalve boven de schouw omdat daar het stucwerk is aangebracht op een zachte steen die kapot zou gaan bij afbikken.
Een stukje geschiedenis
De Waalse Kerk aan het Begijnhof is de oudste kerk van Haarlem. Hij werd gebouwd in 1348 en was tot 1578 in gebruik door de katholieke Begijnen. Tijdens de beeldstorm in 1578 werden de Begijnen verdreven en werd de kerk in beslag genomen door de Staten van Holland. Kort daarop werd de kerk toegewezen aan de Franse protestanten, die op hun beurt waren gevlucht voor geloofsvervolging. In 1670 kreeg de ingang een driehoekig fronton en een guirlande en rond 1730 werd het middenschip van de kerk verbouwd tot kosterwoning.
Bekijk hieronder de beelden van de ingrijpende restauratie.
Verhuur van de Waalse Kerk
De Waalse Kerk is te huur voor bijzondere gelegenheden zoals bijvoorbeeld een bruiloft.
Kijk voor de mogelijkheden hier: Waalse Kerk, Haarlem
Lees ook:
Nieuwe Tijden voor oude Waalse Kerk, Haarlems Dagblad, 26 oktober 2017
Waalse Kerk -Eglise Wallone- Haarlem na drie jaar renovatie weer feestelijk in gebruik genomen, Haarlem Nieuws, 23 september 2019
Houtrotherstel Waalse kerk Haarlem
Schrik! Houtrot in uniek hanggewelf
Ben je enthousiast geworden?
Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.