Arjan

Burgy Bouwbedrijf Arjan Voorman
Dit artikel delen
Facebook Twitter LinkedIn Email

Arjan is een vakman in hart en nieren: vakmanschap staat boven alles. Hij heeft als leermeester menig Burgyaan onder zijn hoede gehad en hij is trots op zijn oud-leerlingen. Hij heeft bij de restauratie van het illustere Huis Nolet in Schiedam veel samengewerkt met leerlingen, zoals Ken, Mike, Rick en Peter. Zijn motto, dat hij ook zijn leerlingen meegeeft: neem de tijd om na te denken over je timmerwerk.

Hoe ben je bij Burgy terecht gekomen?

Vierentwintig jaar geleden ben ik op mijn 17de ik bij Burgy begonnen als leerling. Toen ik mijn diploma allround timmeren op zak had, ben ik bij Burgy in dienst gekomen.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Voorman Arjan aan het werk

Wat maakt restauratie zo leuk?

Toen ik bij Burgy kwam, waren er zo’n 4 à 5 leerlingen op 20 vakvolwassen timmerlieden. Je viel in een walhalla aan vakkennis. Dat was geweldig. Ik heb bij een aantal leermeesters gelopen, kijk maar op de muur met de helden van Burgy (de muur op kantoor met de portretten van iedereen die 15 jaar of langer bij Burgy in dienst is of was), daar hangen ze allemaal: Aad, René, Frans, Marcel, Bram, maar het langste heb ik bij Mark gewerkt. Mark zei: ‘Als wij ruzie krijgen over hoe we dingen doen, ben je klaar om zelfstandig verder te gaan’. En zo is het ook gegaan. Mijn eerste klus zelfstandig was een erker in Den Haag en daarna een kap in Voorschoten. Daarna ging ik naar buitenplaats Oud Amelisweerd (bij Bunnik) voor de restauratie van het huis en het koetshuis. Daar had ik mijn eerste leerling, Erwin. Hij wilde toen al steeds heel graag dingen regelen en daar is ie ver mee gekomen. Het leukste van leermeester zijn is de leerlingen te zien groeien. Mike en Rick bijvoorbeeld, die zijn nu samen bezig met een eigen klus in Amsterdam. De belangrijkste les die ik ze heb willen meegeven, is dat ze de tijd nemen die nodig is om na te denken over het werk dat ze gaan doen.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Koetshuis Oud Amelisweerd

Koetshuis Oud Amelisweerd.

Wat heb je geleerd?

Mijn leermeester gaf me de tijd om zelf na te denken hoe ik een werk zou uitvoeren. Zo ontdek je ook vanzelf wanneer je vakvolwassen bent. Dat is het moment dat je genoeg vakkennis hebt om in discussie te gaan. Timmeren is 80% nadenken en 20% doen. Doen kunnen we allemaal, maar denken, daaraan herken je de vakman. Ik kauw de leerlingen niks voor. Daar leren ze niks van. Laat ze maar zelf nadenken over hoe ze iets gaan aanpakken. Sowieso begin ik niet over werk als ik een nieuwe leerling krijg. Ik wil iemand eerst leren kennen, wie ben je, wat vind je leuk. Dan ga je zien waar iemands passie zit. Dat is zo belangrijk, die jongens moet je zoeken. Restauratie is moeilijk, je hebt er goede mensen voor nodig. Leerlingen zijn de toekomst, daarom is het zo belangrijk dat leermeester tijd en energie in de leerlingen steken. Bij het maken van de nieuwe kapconstructie op het achterste deel van Huis Nolet heb ik met vier leerlingen gewerkt, daar ben ik supertrots op. Ook op wat mijn leerlingen bereikt hebben, zoals Ken die nu zelf leermeester is geworden en Erwin die nu voorman is.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Arjan en Peter buigen zich over een probleem

Arjan met timmerman Peter.

Een paar jaar geleden heb ik de destijds nieuwe opleiding Specialist Restauratie Timmeren gevolgd. Een echte aanrader. Je gaat naar de kern van restauratie, van waar wij mee bezig zijn. Hoe pak je werk aan, hoe ga je met een monument om en dat tot en met de plinten aan toe. Je leert hoe het hóórt, maar daar zeg ik meteen bij: in de praktijk bepaalt de opdrachtgever wat er gebeurt. Daarom is het belangrijk dat je goed in gesprek kunt gaan met de opdrachtgever, dat je kunt uitleggen wat je wilt doen en waarom. Dan ziet de opdrachtgever ook waarom dat belangrijk is voor het monument. Het is een opleiding die ik voor alle leerlingen van Burgy aanraadt. Als je die opleiding hebt gevolgd kun je bij een opname met de calculator meepraten. Dan kun je daarna altijd nog kijken of je uitvoerder of projectleider wilt worden.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Huis Nolet Schiedam

Huis Nolet, Schiedam.

Waar wil je naartoe?

Ik blijf altijd timmeren. Dat is wat ik het liefste doe. Wat ik nu doe als voorman, vind ik leuk. Ik hou ervan leerlingen op te leiden, ik wil echt geen kantoorbaan. Ik ga met plezier naar mijn werk, met de gasten bezig zijn, vloeken op de bouwplaats, mijn type mensen om me heen, jongens die alles leren in de praktijk. Restauratieprojecten zijn ook altijd interessant om te doen, of het nou Huis Nolet is, een kerk, een hotel of een huis, van groot naar klein. Dat maakt niet uit. Het gaat nu goed, ik ben gelukkig, maar als ik 50 ben en mijn lichaam gaat tegensputteren, misschien dat ik dan de switch ga maken naar een rustigere baan.

Wat een passie, Arjan, op de volgende 20 jaar!

Lees verder over de genoemde restauraties:

Museum Oud Amelisweerd, Bunnik

Huis Nolet, Schiedam

Ben je enthousiast geworden?

Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Huis Nolet Nieuwe dakopbouw

Arjan op het dak bij Huis Nolet. Huis Nolet kreeg een stukje van de zolderverdieping terug, dat eerder was verwijderd vanwege de verzakking van het pand.