Huis Nolet

Schiedam
Burgy Bouwbedrijf Jeroen Directeur
Meer weten?
Vraag het Jeroen!
Voorgevel van Huis Nolet Schiedam. Restauratie Burgy Bouwbedrijf
Dit artikel delen
Facebook Twitter LinkedIn Email

Ingrijpende restauratie brengt grandeur terug

De bloei van Schiedam door de jeneverindustrie leidde tot de bouw van diverse monumentale branderswoningen langs de Lange Haven en de Plantage. Huis Nolet, plaatselijk bekend als het Huis met het Bordes, is er een van. De woning is in 1803-1804 gebouwd voor de fabrikant, en later ook burgemeester, Cornelis Nolet naar ontwerp van de Italiaanse architect Giovanni Giudici, die in Nederland actief was. Bijzonder is dat Huis Nolet een souterrain heeft, in tegenstelling tot de naburige herenhuizen.


Opdrachtgever
Nolet Vastgoed
Architect
Krijn van den Ende
Doorlooptijd
6 jaar en 4 maanden
Datum van uitvoering
Maart 2016 - juli 2022

Burgy Bouwbedrijf restaureert Huis Nolet, een rijksmonument, en brengt de branderswoning terug in de oorspronkelijke staat. Een in de loop der tijd verdwenen etage aan de achtergevel wordt teruggebracht, waardoor de gevels en kap weer hun oorspronkelijk vorm krijgen. De zeer rijke versieringen worden hersteld en/of teruggebracht. Hierdoor krijgt Huis Nolet weer de uitstraling die het verdient.

Huis Nolet, Schiedam. Restauratie Burgy Bouwbedrijf.

Het interieur kenmerkt zich door uitzonderlijk fraaie stucplafonds, marmeren schouwen en decoratieve schilderstukken. Ook zijn er gesneden deuren en trapleuningen aanwezig. De grote zaal is door de toepassing van Korinthische zuilen een onbetwist hoogtepunt in de Schiedamse interieurkunst.

Van 1908 tot en met 2002 was het kantongerecht Schiedam gevestigd in Huis Nolet. In 2013 is Huis Nolet weer eigendom geworden van familie Nolet, een zeer vooraanstaand geslacht van distillateurs sinds 1691.

Funderen zonder heien

Huzarenstuk tijdens de restauratie vormt de nieuwe fundering onder het huis. Met gespecialiseerde apparatuur zijn de funderingspalen de grond in gedrukt. Heien brengt in deze historische omgeving te veel risico met zich mee en kon zo vermeden worden. De aanpak van de fundering gaat gepaard met grond-, hei - en betonwerk.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Huis Nolet Funderingherstel

Dit unieke deelproject van de grootscheepse restauratie van Huis Nolet is door Burgy zorgvuldig voorbereid in samenwerking met alle bij de bouw betrokken partijen. De vloeren zijn zorgvuldig genummerd, uitgenomen en opgeslagen. Het funderen vereist uitgebreid stut- en stempelwerk, met vijzels worden de muren ondersteund. Naast een nieuwe fundering zijn ook de nodige installaties, nieuw leidingwerk en nieuwe isolatie aangebracht.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Huis Nolet Uitnemen Tegelvloer

Bordestrap

Door de verzakking aan de achterzijde was de bordestrap voor Huis Nolet los gekomen van het pand. Bij de restauratie is de bordestrap in de beginfase van de bouw gedemonteerd en verbetering van de fundering van de trap is meegenomen in het nieuwe funderingsplan van het huis. Daarbij is gekozen om 6 palen onder de trap te maken met een beton plaat, waar dan de trap opnieuw gebouwd kon worden.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Huis Nolet Bordestrap

De uitdaging lag hem in de scheefstand van het pand, de trap dient diezelfde scheefstand te hebben als het huis. De trap is volledig 3D ingescand, om zo de trap op precies dezelfde plek en de scheefstand terug te maken. Jan heeft de basis van de trap terug gemetseld, waarbij het voorste gedeelte van het metselwerk met RVS ankers gekoppeld is aan het metselwerk langs de gevel. Op de nieuwe solide basis konden de natuurstenen elementen zorgvuldig teruggeplaatst worden.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Huis Nolet Bordestrap

Deuren met knieren

Machinaal timmerman Eric maakte een aantal nieuwe paneeldeuren voor Huis Nolet naar voorbeeld van nog aanwezige historische deuren. Dus met dezelfde profilering, detaillering én knieren ofwel bochtscharnieren. De scharnieren zijn een mooi technisch detail: het zijn namelijk knieren ofwel bochtscharnieren, die ín de deur wordt geplaatst i.p.v. erop zodat de spijkers uit zicht blijven. Eric maakt met grote precisie uitsparingen in de stijl van de deur  voor deze historisch verantwoorde scharnieren.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Huis Nolet Nieuwe deuren met knieren in de timmerfabriek

Glazenkast

Uit bouwhistorisch onderzoek is gebleken dat er op de bel-etage van Huis Nolet in een wand een mooie kast heeft gezeten. Deze wilde de opdrachtgever graag weer terug. Voorman Arjan en timmerman Dennis bedachten een plan. Want, hoe buig je de planken mooi rond voor de gebogen bovenzijde van de kast? De eiken delen werden eerst 2 dagen ondergedompeld in een bak met water, waarna de delen in een zelf gemaakt stoomcabine een koker van 3meter met daarop 2 stoomapparaten 3 uur werden gestoomd. Dan moet binnen 10 minuten het deel worden gebogen in de daarvoor gemaakt mal. Na een dag worden de delen uit de mal gehaald en worden de delen pas geschaafd en geplaatst in de kast. Zo krijgt de glazenkast zijn prachtige houten afwerking. Een staaltje vakmanschap waar we trots op zijn.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Huis Nolet Gebogen planken voor glazenkast

Stucplafonds

Huis Nolet heeft een fabelachtige serie rijkgedecoreerde stucplafonds, in de kamers op de bel-etage, de eerste verdieping en in de gangen en in het trappenhuis. De prachtige, verfijnde decoraties waren haast onzichtbaar geworden door de vele lagen latex. Alle lagen latex zijn door de stucadoors van Delstuc verwijderd en de decoraties zijn hersteld. Niet meer te redden onderdelen zijn vervangen. De mediakamer kreeg een nieuw plafond naar ontwerp van Gijs Assman. De historische decoraties hebben hun scherpte en diepte teruggekregen.

Stucwerk

Houtsnijwerk

De rijke decoraties in het lijstwerk zijn door een legertje restauratie- en decoratieschilders ontdaan van dikke lagen synthetische verven tot op de eerste laag van lijnolieverf, die er nog onder zat. Vandaaruit wordt de verflaag weer opgebouwd. Op basis van uitgebreid kleurhistorisch onderzoek krijgt iedere kamer weer zijn eigen historisch verantwoorde kleurenpalet. Een van de uitkomsten van kleurhistorisch onderzoek is de bijzondere kleur in de muziekkamer, die is afgeleid van een lila versie van de beroemde Jasperware van Wedgewood en uniek blijkt te zijn in Nederland. Er is maar zo ver bekend één historisch interieur in deze kleur en dat is deze kamer in Huis Nolet. Wat een vakwerk van Boris en Iwan Vermeij Oude Schilderstechnieken en Bruno Raida Restauratie.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Huis Nolet Schilderwerk lijstwerk

Decoratieschilderwerk

Decoratieschilder Jan Berghuis heeft in Huis Nolet zo’n beetje alle denkbare decoratietechnieken kunnen toepassen. Hij voorzag deuren van prachtige houtimitaties en sierlijke beletteringen. In het trappenhuis beschilderde Jan de lambrisering met een schitterende marmerimitatie in lijn met de marmeren lambriseringen in de gang op de begane grond. Hij verguldde onderdelen van de prachtige trap en de consoles voor de glazenkast. Daarnaast schilderde verfijnde rozetjes op de gele wandbespanning in de Vrouwenkamer. SchilderVAKTV bezocht Jan Berghuis bij Huis Nolet, waar Jan vertelt over het prachtige restauratie- en decoratieschilderwerk aan dit uitzonderlijke monument. 

Lees verder onder de video.

 

 

Marmeren douche

In de slaapkamer van het gastenverblijf in Huis Nolet waren oorspronkelijk twee bedstedes en een linnenkast. In de rechter bedstede is nu een douche gemaakt, helemaal met marmer bekleed. De toepassing van marmer in de douche in een voormalige bedstee in het gastenverblijf stelde Arjan voor een technische uitdaging want de constructie is niet bepaald gebouwd op dit gewicht. De muur die op een balk rust mag niet te zwaar worden want door de tijd heen zal de balk dan gaan doorzakken. Daarom is het marmer voor deze muur op een honingraatstructuur aangebracht en is de marmeren plaat van 18 millimeter naar de helft, 9 mm,  dikte gebracht, waarmee het gewicht van de marmeren plaat is gehalveerd.  Al het marmer dat in Huis Nolet is toegepast, is open boek gedaan. Voor de douche zijn de platen uit een blok marmer van 2 bij 3 meter en 50 centimeter dik gezaagd. Het marmer is uitgezocht op de speelse tekening met mooie aders. 

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Huis Nolet Douche marmer

Bibliotheekkasten

In de bibliotheek van Huis Nolet zijn rondom boekenkasten in gebouwd in eiken met mahoniehout gelamineerd. De boekenplanken zijn van vurenhout omdat in leer gebonden boeken niet tegen het loog uit eikenhout kunnen. Het loog gaat inwerken op het leer met als gevolg schade aan leren banden. Wat een vakwerk van Bruijs en Streep!

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Huis Nolet Bibliotheek

Installaties wegwerken

Op de zolderverdieping onder de nieuwe kap aan de achterzijde van Huis Nolet zijn de installaties voor het hele huis ingebouwd, zonder ook maar door één spant of balk heen te boren. “Als de installaties eruit zouden gaan, hou je een prachtige puntgave kapconstructie over. Zo mooi, daar wil je timmerman voor worden, om dat te mogen maken” aldus voorman Arjan. Net als in het hele huis zijn de installaties mooi weggewerkt in kasten, die prachtig gemaakt zijn door timmerlieden Mike, Rick en Peter.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Huis Nolet wegwerken installaties zolder

Lees ook:

Miljoenen voor restauratie van Noletpand, De Telegraaf, 4 november 2016

Een ode aan de restauratie-ambachtenBurgy in Beeld, december 2021

Restauratie Huis Nolet gaat eindfase in

Pittige hijsklus bij Huis Nolet, Schiedam

Huis Nolet krijgt een stukje terug

Meten is weten

Titanenklus onder Huis Nolet

Ben je enthousiast geworden?

Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.

Andere gerelateerde projecten
Restauratie Villa Eikenhaghe, Den Haag door Burgy Bouwbedrijf
Restauratie Villa Eikenhaghe
Den Haag
Restauratie Herensociëtiet Trou Moet Blijcken, Haarlem door Burgy Bouwbedrijf
Restauratie na brand Herensociëteit Trou Moet Blijcken
Haarlem
Restauratie Westersingel 35, Rotterdam door Burgy Bouwbedrijf
Restauratie Westersingel 35
Rotterdam