“Na 4 jaar bouwen, uitdenken, verzinnen, passen en meten, afwegingen maken zijn we in Huis Nolet begonnen aan de laatste fase de afwerkingen. Van de 72 heipalen van 21 meter tot aan het stukje meesterwerk van een installatie op zolder, dit werk kent alle facetten van de restauratie,” vertelt voorman Arjan, die vanaf het begin aan deze bijzondere restauratie heeft gewerkt.
Geen detail ontsnapt aan zijn aandacht. Arjan zoomt in op een de uitdagingen en oplossingen rond de lambriseringen, bordestrap, de luikkasten voor leidingwerk, de trapleuning, de nieuwe glazenkast en de houtimitatie op de deuren in het trappenhuis.
Lambriseringen
"In Huis Nolet waren fantastische oude fragmenten gevonden van een lambrisering die was opgebouwd uit 2 delen kwartiers gezaagd eiken met een hoogte van 70cm. Dus denk aan 35cm brede eiken delen en dan op een manier gezaagd dat er bijna tot geen kromming meer kan optreden. Dit was al een uitdaging op zich, omdat dit soort afmetingen bijna niet meer bestaan was het even speurwerk maar uiteindelijk toch gevonden. Bovenop de lambrisering kwam een mooie aftimmering die het geheel compleet maakte. En het resultaat mag er zijn. Alles word ook vast gezet met RVS schroeven en of nieten omdat het loog in eiken metalen kunnen aantasten."
Bordestrap
“Omdat Huis Nolet in de loop de jaren was gaan verzakken tot 12 cm in de achterste hoek van het pand, was de bordestrap voor het huis los gekomen van het pand. Bij de restauratie is de bordestrap in de beginfase van de bouw gedemonteerd en verbetering van de fundering van de trap is meegenomen in het nieuwe funderingsplan van het huis. Daarbij is gekozen om 6 palen onder de trap te maken met een beton plaat, waar dan de trap opnieuw gebouwd kon worden. De uitdaging lag hem in de scheefstand van het pand, de trap dient diezelfde scheefstand te hebben als het huis. De trap is volledig 3D ingescand, om zo de trap op precies dezelfde plek en de scheefstand terug te maken. Jan heeft de basis van de trap terug gemetseld, waarbij het voorste gedeelte van het metselwerk met RVS ankers gekoppeld is aan het metselwerk langs de gevel. Op de nieuwe solide basis konden de natuurstenen elementen zorgvuldig teruggeplaatst worden.”
Luikkasten
Een grote uitdaging bij de restauratie van Huis Nolet in Schiedam is het weg werken van alle leidingen/kanalen die het huis voorziet van alle comfort op klimaat gebied. Voorman Arjen vertelt hoe dit is opgelost: “Een belangrijk punt is dat het monument te allen tijde op nummer 1 staat, dat betekent dat de installatie aangepast word naar de indeling van het huis ipv dat het monument word aangepast naar de installatie. Het moet namelijk zo zijn dat als de installatie eruit zou moeten je zonder teveel schade aan het huis alles zou moeten kunnen demonteren. Wat een mooie oplossing was is dat we de binnenluiken met de luikkasten moesten reconstrueren. Daardoor konden de leidingen die van zolder naar elke verdieping gingen worden weggewerkt in de luikkasten. Peter heeft hier een prachtig stukje timmerwerk geleverd en het pand had zijn luikkasten weer terug gebracht zoals dat ooit was."
Trapleuning
“De trapleuning met de hoofdbaluster is een prachtig stukje houtsnijwerk en was door de loop van de jaren gaan los krimpen. Waar het hek was losgeraakt werden nieuw stukken eiken ingezet en verlijmd om zo weer één star geheel te krijgen. Nadat het hek was gerestaureerd, is het hek voorzien van een bronzen look en kreeg de hoofdbaluster een afwerking van bladgoud. Prachtig uitgevoerd door Atelier Jurjen Creman en decoratieschilder Jan Berghuis.”
Glazenkast
In Huis Nolet is een uitvoerig bouwhistorisch onderzoek gedaan, waaruit bleek dat er op de bel-etage in een wand een mooie kast heeft gezeten. Deze wilde de opdrachtgever graag weer terug. Voorman Arjan en timmerman Dennis bedachten een plan. Want, hoe buig je de planken mooi rond voor de gebogen bovenzijde van de kast? De eiken delen werden eerst 2 dagen ondergedompeld in een bak met water, waarna de delen in een zelf gemaakt stoomcabine een koker van 3meter met daarop 2 stoomapparaten 3 uur werden gestoomd. Dan moet binnen 10 minuten het deel worden gebogen in de daarvoor gemaakt mal. Na een dag worden de delen uit de mal gehaald en worden de delen pas geschaafd en geplaatst in de kast. Zo krijgt de glazenkast zijn prachtige houten afwerking. Een staaltje vakmanschap waar we erg trots op zijn!
Deuren
In Huis Nolet in Schiedam worden alle deuren die grenzen aan het trappenhuis, door decoratieschilder Jan Berghuis voorzien van een hout imitatie. De biezen worden met bladgoud afgewerkt. Wat een prachtig resultaat!
Lees hier meer over de restauratiewerkzaamheden die eerder zijn uitgevoerd: Huis Nolet.