Joris

Burgy Bouwbedrijf Joris Uitvoerder
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Liever 'buiten' rondkijken

September 2017 | In 1992 kwam Joris bij Burgy Bouwbedrijf terecht voor zijn stage voor de opleiding HTS-Bouwkunde. Al snel had hij door dat zijn hart niet uit ging naar het werk op kantoor. Liever keek hij ‘buiten’ rond: “Het is veel leuker om ter plekke op de bouwplaats dingen op te lossen. Ik hou van die uitdaging. Daarnaast kan ik vrij lastig stilzitten”, lacht Joris. Na het behalen van zijn diploma aan de HTS, is Joris aan de slag gegaan als timmerman/uitvoerder bij Burgy Bouwbedrijf.

Hij twijfelt geen moment bij de vraag waarom je bij Burgy Bouwbedrijf zou moeten willen werken: “Burgy heeft de leukste projecten! En er wordt goed gekeken naar de kwaliteiten van alle verschillende mensen. Ieder komt zo goed op zijn plek terecht en je haalt zo het beste in mensen naar boven.”

Wat is typisch aan Burgy? Joris hoef niet lang na te denken: “Hoe gekker, hoe leuker! Als een ander bedrijf zegt ‘deze restauratie is te lastig, we haken af’, dan zegt Burgy ‘nou wordt het interessant’.” Het is niet makkelijk, maar toch weet Joris drie projecten te noemen uit zijn lange loopbaan, die hij nog steeds heel bijzonder vindt: de Laurentius Kathedraal in Rotterdam, het Belasting en Douanemuseum in Den Haag en de Doelenpoort in Leiden. “De Doelenpoort hebben we steen voor steen uit elkaar gehaald en weer opgebouwd. Prachtig!”

Na zijn stage bij Burgy ging hij aan de slag als timmerman. “Ik heb het vak geleerd door te doen en te kijken. Ik ben meteen in het diepe gegooid. Moest van top tot teen een villaatje restaureren met de boodschap ‘begin maar’. Zo leer je het wel. Helemaal blanco was ik niet, want mijn ouders hadden een oud huis, waar ik veel aan gedaan heb. Was er altijd mee bezig.” Intussen is Joris alweer jaren zelf leermeester. Zijn aanpak? “Ik vraag de leerling-vaklieden meestal ‘hoe zou jij het doen?’. Dat schudt ze wakker en dan moeten ze zelf nadenken. Ze komen vaak zelf met de oplossing. Als het echt niet lukt, kan ik ze altijd nog de goede oplossing aanreiken.”

Zo te horen kan Joris zo nog 25 jaar door.