Joris

Burgy Bouwbedrijf Joris Uitvoerder
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Joris is liever op de bouwplaats dan op kantoor en koos daarom direct na zijn HTS-opleiding bewust voor het timmervak. Hij houdt ervan lastige technische problemen op te lossen, wat hem ook steeds weer lukt. We noemen dat ‘Joriskunde’. Zijn restauratiekennis en jarenlange ervaring als leermeester benut hij sinds dit jaar als praktijkdocent bij de Burgy Vakschool. Een nieuwe wending in zijn prachtige loopbaan.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Uitvoerder Joris

Hoe ben je bij Burgy terecht gekomen?

In 1992 ging ik bij Burgy stage lopen voor de opleiding HTS-Bouwkunde. Al snel merkte ik dat mijn hart niet lag bij het werk op kantoor. Liever keek ik ‘buiten’ rond. Het is veel leuker om ter plekke op de bouwplaats dingen op te lossen. Ik hou van die uitdaging. Daarnaast kan ik vrij lastig stilzitten. Na het behalen van mijn HTS-diploma ben ik aan de slag gegaan als timmerman/uitvoerder.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie_Laurentius_Kathedraal_Rotterdam

Laurentius Kathedraal, Rotterdam

Wat maakt restauratie zo leuk?

Het werken in de restauratie is afwisselend, uitdagend en nooit standaard. Je bent altijd bezig met oplossingen bedenken en met jezelf proberen te verbeteren. Ik vind het leuk om nat denken hoe ik het werk nog handiger kan aanpakken zodat je hetzelfde resultaat kunt halen met minder inspanning. Restauratiewerk kan knap ingewikkeld zijn. Als een ander bedrijf zegt ‘deze restauratie is te lastig, we haken af’, dan zeggen we bij Burgy ‘nou wordt het interessant’.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Balkkopherstel

Vervangen van balkkoppen bij de orangerie van Buitenplaats Berbice, Voorschoten

Na al die jaren en ontelbare projecten zijn er een paar die er uit springen: de Laurentius Kathedraal in Rotterdam, het Belasting en Douanemuseum in Den Haag en de Doelenpoort in Leiden. De Doelenpoort hebben we steen voor steen uit elkaar gehaald en weer opgebouwd. Prachtig! En natuurlijk Buitenplaats Berbice, waar we het hoofdhuis, de portierswoning en de orangerie hebben gerestaureerd en het schuithuis hebben herbouwd. Het is erg leuk om een paar keer op zo’n buitenplaats terug te mogen komen.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Douane en Belastingmuseum Den Haag

Belasting- en Douanemuseum, Rotterdam

Wat heb je geleerd?

Ik heb het timmervak geleerd door te doen en te kijken. Ik ben meteen in het diepe gegooid. Moest van top tot teen een villaatje restaureren met de boodschap ‘begin maar’. Zo leer je het wel. Intussen ben ik alweer jarenlang leermeester en sinds dit jaar praktijkdocent bij de Burgy Vakschool. Tien collega’s zijn toe aan verdieping van hun restauratiekennis en daar organiseren we nu zelf opleidingsdagen voor. Samen met Jos, ook uitvoerder, heb ik de praktijklessen uitgewerkt. Dan gaan de handen uit de mouwen, bijvoorbeeld door zelf met hamer en beitel een houtverbinding te maken of voor metselwerk bogen uit te zetten op een grote plank met touwtjes. We stimuleren ook uitwisseling van ideeën hoe je een probleem met bijvoorbeeld stempelwerk oplost. Er zijn altijd meerdere oplossingen mogelijk, dus we laten ze graag nadenken over waarom je iets zus of zo doet. Zo gaan ze bewuster te werk. Voor het didactische deel zijn we bijgespijkerd door de ervaren docenten vanuit het Nationaal Restauratie Centrum en het ROC, die de theorielessen geven. Heel leerzaam.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie

Plaatsen van een korbeel, Arsenaal Delft

Waar wil je naartoe?

Met de Burgy Vakschool is er een hele nieuwe dimensie aan mijn werk toegevoegd. Die kennisoverdracht is superleuk. De eerste les was ik best nerveus, maar inmiddels vind ik het lesgeven echt een feestje. Als we de jongens bezig zien met hun praktijkopdrachten in de werkplaats, staan Jos en ik er naast te genieten. Verder zie ik wel, je weet niet wat er op je pad komt. Voorlopig ga ik lekker door met restaureren en jongere collega’s behulpzaam zijn bij het ontwikkelen van hun restauratievakmanschap.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie

Doelenpoort, Leiden 

Bekijk hier een leuke video met Joris:

Nassauplein, Den Haag

Meer lezen over de genoemde projecten en de Burgy Vakschool:

Buitenplaats Berbice, restauratie hoofdhuis

Buitenplaats Berbice, restauratie orangerie

Burgy Vakschool

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Buitenplaats Berbice Voorschoten

Hoofdhuis Buitenplaats Berbice, Voorschoten