Kasper

Burgy Bouwbedrijf Kasper Algemeen Directeur
Dit artikel delen
Facebook Twitter LinkedIn Email

"Kennis, gedrevenheid, volharding, vernuft, dat allemaal bij elkaar is Burgy"

Burgy Bouwbedrijf bestaat in 2022 90 jaar! Een mooie aanleiding voor de vragen waar komen we vandaan, waar zijn we en waar gaan we naartoe? Burgy staat voor klassiek bouwen, restauratie, innovatie en opleiden. Zeg je Burgy Bouwbedrijf, dan zeg je: vakmensen, ambacht en ambities. In een vierdelige serie vertelt de familie Burgy – Kasper, Cara, Ninon en Durk – over hun visie, ambities, waar Burgy nu staat en hun toekomstdromen. Als eerste komt Kasper aan het woord.

Burgy Bouwbedrijf bestaat 90 jaar: interview met Kasper - medewerkers

Het familiebedrijf Burgy

Aannemer worden: dat was mijn droom als kind. Geen arts of advocaat. Als kind mocht ik al mee naar de bouw, er is een foto van mij als peuter op een grote berg zand. Vanaf mijn twaalfde mocht ik meewerken, stenen lopen, beton maken, materialen sjouwen zoals los grind, zand en balen cement.

Burgy’s Helden

Ik ben trots op onze medewerkers. De mensen zijn het belangrijkste wat we hebben. Als iemand 12,5 jaar bij ons in dienst is markeren we dat moment met het plaatsen van zijn of haar portret op de Muur met Burgy’s Helden. Alle kennis in die koppen, dát is Burgy.

Burgy Bouwbedrijf bestaat 90 jaar: interview met Kasper - timmerfabriek

In de timmerfabriek bij het uitproberen van de nieuwe 5-assige robot, een Rover B van Biesse

Om een goede restauratievakman of -vrouw te worden heb je wel 12,5 jaar nodig, dat is hoe ik het zie. In die tijd jaar legt een restauratievakman/-vrouw een flinke route af met opleidingen, ervaring op doen on de bouw en techniek en veel leren van de leermeester.

Na 12,5 jaar houdt het niet op, je kunt dan nog steeds veel bijleren, over het erfgoed zelf, maar ook over nieuwe ontwikkelingen. In ons vak heb je voortdurend te maken met innovatie, duurzaamheid en alle nieuwe materialen en technieken die daar bij komen kijken. Voor restauratie heb je een brede kennis nodig en een alerte, bewuste beroepshouding. Onze projecten vragen om specialistische kennis, kennis die de opdrachtgever vaak niet heeft. Wij dragen die kennis en ervaring aan om van een restauratie een succes te maken.

Het restauratievak is leuk! Omdat het leuk is om veel te weten en te kennen. Dat projecteer ik op de jongens en  meiden. In ons vak kom je altijd onverwachte, vaak moeilijke opgaven tegen. Dat vinden wij nou net leuk omdat het ons uitdaagt net even verder te denken om een oplossing te vinden. Om zo te werken moet je meer dan gemiddeld van je mensen vragen. Je wil graag mensen in je bedrijf die slim zijn, creatief, bevlogen, beter opgeleid.

Burgy Bouwbedrijf bestaat 90 jaar: interview met Kasper - Techniekdag

Kasper leidt een workshop over houtsoorten tijdens de jaarlijkse Techniekdag

Van Leerling Tot Leermeester

We zijn allemaal een keer leerling geweest. Bij ons willen de vaklieden hun kennis overdragen aan de jongere generatie.  Het is bij ons vanzelfsprekend dat iedereen een leerling bij zich neemt. Zo ontstaat een goede leeromgeving en dan kun je op 100 medewerkers 20 leerlingen hebben.

Leerlingen opleiden tot vaklieden van de toekomst is belangrijk en leuk, maar het is belangrijk te beseffen dat het gaat om jongeren van een jaar of 16, die kunnen soms nog wat puberaal in hun gedrag zijn. Daar houden we rekening mee in wat we van ze verwachten. We leiden jongeren van ROC’s op, maar ook van de praktijkschool. Je moet er meer moeite voor doen en ik ben iemand die dan graag die extra stap doet. We zijn geduldig, maar dat betekent niet dat alles kan. Sommige leerlingen begrijpen dat pas als wij van onze kant voortijdig afscheid van hen nemen. Ook dat is dan een goede leerschool, dat was dan nodig om ze wakker te schudden.

Opleiden staat bij ons altijd al hoog in het vaandel. In 2010 werden onze activiteiten op dit gebied erkend met de titel Beste leerbedrijf van Nederland.

Burgy Bouwbedrijf bestaat 90 jaar: interview met Kasper - Beste Leerbedrijf 2010

De uitreiking van de titel Beste Leerbedrijf in 2010 met toen nog prinses Maxima

De Burgy Vakschool

Het geeft mij voldoening dat we in dit jubileumjaar zijn gestart met onze eigen Burgy Vakschool. De Burgy Vakschool beslaat het hele spectrum van de ambachtelijke vakkennis en vaardigheden tot innovaties in bouwprocessen tot kennis over duurzame inzetbaarheid, een goede balans tussen werk en privé, en communicatieve vaardigheden voor een goed contact met de opdrachtgever, partijen waarmee je samenwerkt en onderling. In feite doen we alles wat de BURGY Vakschool biedt al in de praktijk, maar nu hebben we het in een opleidingspakket gegoten en een naam gegeven. We hebben dat pakket tegen het licht gehouden en er nog de nodige lesstof aan toegevoegd. Ik ben blij dat we onze opleidingsactiviteiten in de Burgy Vakschool hebben geborgd voor de toekomst.

Burgy Bouwbedrijf bestaat 90 jaar: interview met Kasper - Burgy Vakschool

De eerste groep timmerlieden die een restauratietraject volgt bij de Burgy Vakschool

Persoonlijke Drijfveren

Ik ben nu 66 jaar en ik vind het nog altijd even leuk met die jonge gasten. Ik gedij bij hun levendigheid en de soms bijbehorende chaos. Mijn zoon Durk werkt in het bedrijf, dat is fantastisch. Burgy blijft een familiebedrijf. De focus op continuïteit maakt ons bedrijf ook een stabiele en veilige werkplek voor onze medewerkers. Het langetermijndenken is typisch voor een familiebedrijf, het is de charme ervan.

Lees verder:  Burgy Bouwbedrijf bestaat in 2022 90 jaar!

Ben je enthousiast geworden?

Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.

In het kader van het 90-jarig jubileum gingen alle medewerkers met partners op een onvergetelijke studiereis naar Valencia

Burgy Bouwbedrijf bestaat 90 jaar: interview met Kasper - Studiereis Valencia