Rian

Burgy Bouwbedrijf Rian Uitvoerder
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Echt timmeren kan in de restauratie 

Mei 2017 | Als leerling ben ik vanaf de LTS gaan timmeren in de nieuwbouw. Na 10 jaar vroeg een toenmalige Burgy-medewerker me of het niks voor mij zou zijn: verder bij Burgy Bouwbedrijf in de restauratie. Ik heb gebeld met Kasper en een keer met hem gesproken. Het was zo geregeld en ik zit er nog steeds met veel plezier. Als je van het restauratievak houdt, moet je bij Burgy zijn.

Bij Burgy heb ik het historisch timmerwerk spelenderwijs geleerd. Maar, bij Burgy is het ontwikkelen van je vakmanschap belangrijk. Dus heb ik alle cursussen gevolgd, die via het bedrijf werden aangeboden. Een jaar of vijf geleden heb ik de uitvoerderscursus opnieuw gedaan via CBT en een cursus timemanagement gevolgd. Dat is wel nodig als je uitvoerder bent. Je bent de spil op de bouwplaats, die alles regelt en organiseert en iedereen vertelt wat hij moet doen, op welk moment of hoe snel. Dat gaat van de vaklieden tot de onderaannemers, de architect en je collega’s op kantoor. In de loop van 20 jaar zijn de restauratieprojecten van BURGY steeds groter geworden en steeds interessanter. We maken het mooiste ambachtswerk.

De restauratie van de zerkenvloer van de Pieterskerk vond ik heel bijzonder. Ook het project Nieuwe Rijn in Leiden staat in mijn lijstje topprojecten en dan een rits kerken: de Laurentiuskerk in Rotterdam, de Boomkerk in Amsterdam en een aantal kleine kerken. Op dit moment (voorjaar 2017) ben ik aan het werk op het restauratieproject van herensociëteit Trou Moet Blijcken in Haarlem, waarvan de kap is uitgebrand. Er was ook veel bluswaterschade. Daar is zoveel gebeurd: een hele nieuwe kap, de pelikanen zijn hersteld, nieuwe wandbespanning en nog veel meer. Het project zit nu in een hectische fase, we zijn druk met afwerken en het is heel heftig nu. Ik kan het nog niet overzien maar achteraf zal dit project toch ook een speciale plek krijgen, denk ik. De afgelopen tijd heb ik, eveneens in Haarlem, ook gewerkt aan de zerkenvloer van de Nieuwe Kerk en de kosterwoning van de Waalse Kerk. We hebben net de eerste vergadering gehad voor de restauratie van de Waalse Kerk: gevels, dak, glas, interieur, vloer. Daar gaan we over een paar weken aan beginnen.

Qua ambacht is de restauratie veruit het mooiste vak binnen de bouw. Als je echt wil timmeren, dan kan je in de restauratie de mooiste dingen maken en bij Burgy krijg je er nog de tijd voor ook.
Bij Burgy heb ik me kunnen ontwikkelen tot leermeester. Werken met leerlingen vind ik heel leuk. Ik vind het ook belangrijk om mijn kennis over te dragen. Dat is ook noodzakelijk voor het behoud van het ambacht. Leerlingen heb je in soorten en maten. Sommigen zijn makkelijk in de omgang en maken fantastisch timmer- of metselwerk. Anderen zitten niet op hun plek en dat maakt het moeilijk voor ze. Je komt het allemaal tegen, maar over het algemeen is het werken met leerlingen hartstikke leuk. Dat vinden we bij Burgy allemaal. Er werken niet voor niks gemiddeld 25 leerlingen bij ons.