Rian

Burgy Bouwbedrijf Rian Uitvoerder
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Vijfentwintig jaar (in 2022) Burgy: waar moet je beginnen om daarover te vertellen? Bij het begin. Als Katwijker was Rian in Leiden gaan wonen. Via een oud-collega, die al bij Burgy in dienst was, kreeg hij de tip ook te solliciteren. Na een of twee gesprekken met Kasper kwam Rian in dienst. Hij bracht ruim 20 jaar ervaring in de nieuwbouw mee. Qua type restauraties vind hij van al zijn werken de ontwikkelingsprojecten en de kerken het mooiste.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie kerk

Boomkerk, Amsterdam

Hoe ben je bij Burgy terechtgekomen?

Ik ben Katwijker en woonde net een paar maanden in Leiden toen ik solliciteerde bij Burgy. Het bedrijf waar ik werkte werd verkocht en ik voelde er niks voor om samen met de inboedel over te gaan in andere handen. Twee oud-collega’s werkten al bij Burgy en een van die twee vroeg me of het niks voor mij was. Na een gesprek met Kasper ging het vlot. Voordat ik bij Burgy werkte heb ik ruim 20 jaar in de nieuwbouw gewerkt. Dat was hartstikke leuk en leerzaam, maar ik was ook wel toe aan iets anders. Met de overstap naar Burgy vielen meerdere dingen op zijn plek. De benodigde restauratiekennis heb ik al doende opgedaan, natuurlijk ook door opleiding en vaktechnische cursussen. Ik had eerder al een uitvoerdersdiploma gehaald. Bij Burgy heb ik nog een cursus over leidinggeven gevolgd. Van het in de praktijk dingen uit vogelen en ontdekken heb ik heel veel geleerd over het restauratievak.

Burgy Bouwbedrijf Projectontwikkeling Plantsoen Leiden

Droom aan het Plantsoen, Leiden

Wat maakt restauratie zo leuk?

Het is mooi om aan het behoud van oude gebouwen en hun specifieke historische onderdelen te werken. Het ambacht en de techniek zijn heel interessant. De afwisseling is erg leuk: de ene keer werk je aan een kerk, dan een museum. Je hebt een waanzinnige footprint in de restauratie. Na 25 jaar bij Burgy zie ik overal monumenten waar ik aan gewerkt hebt. Ook op organisatorisch vlak is het een mooie sector. Wat ik heel erg leuk vond om te doen, waren de projecten waarbij een pand in eigen beheer werd ontwikkeld zoals de Nieuwe Rijn en het Plantsoen in Leiden. Onder mijn favoriete projecten zijn verder drie kerken: de Boomkerk in Amsterdam, de plebanie en de parochiezaal van Laurentiuskathedraal in Rotterdam en de herensociëteit Trou moet blijcken en  de Waalse Kerk in Haarlem. Kerkgebouwen zijn zo mooi, zo groot en zo vol van geschiedenis.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Waalse Kerk Haarlem

Waalse Kerk, Haarlem

Wat heb je geleerd?

Ik ben bij Burgy begonnen als timmerman en kwam al gauw in de modus dat ik mijn eigen werken regelde. Dat is in de loop der jaren uitgegroeid tot een handvol werken die ik elke dag in de rol van uitvoerder bestier met de hulp van collega’s. Het belangrijkste wat ik zelf geleerd heb is verantwoordelijkheid durven nemen. Dat wil ik ook graag doorgeven aan jongere collega’s. Als ik denk dat ze eraan toe zijn, stimuleer ik ze om verantwoordelijkheid te pakken. De vaktechnische dingen horen er natuurlijk bij, maar wat ik het leukste vind is als ik zie dat iemand zijn of haar eigen kansen grijpt en zicht ontwikkelt. Sommigen draaien er ook om heen, dan ga ik op zoek naar de trigger om ze toch zover te krijgen dat ze het aan durven de verantwoordelijkheid te nemen. Ik leer en ontdek zelf elke dag weer dingen. Dat is eigen aan de restauratie en dat maakt het ook boeiend.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Rian de leermeester

Rian en Corwin bedenken samen een oplossing

Waar wil je naartoe?

Ik ben 57 jaar, ik wil nog graag een paar mooie projecten maken met leuke mannen die het van  mij gaan overnemen. Ik wil graag mijn kennis en vaardigheden meegeven aan de mannen. Daar ben ik bewust mee bezig, vooral door uitdagingen bij ze neer te leggen. Ze denken wel eens ‘ach, Rian regelt het wel’. Nu kan ik nog meekijken zodat ze de ruimte hebben om te leren. Als je een jaar of tien aan restauratieprojecten hebt gewerkt, leer je wel hoe houtverbindingen in elkaar steken. Met je technische skills zit het dan wel goed. Het is belangrijk dat ze ook de bouw doorzien, over de week heen kunnen kijken en de planning goed kunnen bestieren voor deze week, de week erop en de volgende drie maanden.

Lees meer over Rians favoriete projecten:

Plantsoen, Leiden

Waalse kerk, Haarlem

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Rian op zolder bij Herensociëteit Trou moet blijcken, Haarlem

Rian op de herbouwde zolder van Herensociëteit Trou Moet Blijcken, Haarlem