Eerste certificaten van de Burgy Vakschool uitgereikt: reden voor een feestje!
Burgy Vakschool eerste certificaten uitgereikt
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Afgelopen voorjaar ging de Burgy Vakschool van start met een groep van 12 allround timmerlieden die zich verder gaan ontwikkelen tot restauratietimmerman. Hun eerste training over wat erfgoed is, wet- en regelgeving en tal van basistechnieken in de restauratie zijn de revue gepasseerd. Er is hard gewerkt en alle twaalf hebben deze vaklieden het certificaat dan ook meer dan verdiend. Van harte gefeliciteerd, Corwin, Rick, Hugo, Jos, Auke, Johan, Nick, Dennis, Arley, Mike, Ken en Wesley!

De 8-daagse training van de Burgy Vakschool combineert de Basistraining Restauratie Timmeren/Metselen van het Nationaal Restauratie Centrum met lessen over zaken die onze vaklieden vaak in de praktijk tegenkomen en die zijn aangedragen door uitvoerders en praktijkdocenten Joris en Jos. Zo is een mooie synergie tot stand gekomen van de kwaliteit van het NRC met het vakmanschap binnen Burgy Bouwbedrijf.

Burgy Vakschool eerste certificaten uitgereikt

De training is ontwikkeld en georganiseerd door Vincent Heijker, directeur, in samenwerking met externe docenten Joop Jansen (het Nationaal Restauratie Centrum) en Steven van der Pad (MBO-docent) en interne docenten Joris en Jos. Collega’s Benno, calculator, en Menno, projectleider, verzorgden respectievelijk een rondleiding door de historische binnenstad van Leiden en een les over het implementeren van de uitvoeringsrichtlijnen van de Stichting ERM.

Leren werken met de restauratieladder

Corwin: “De training was een goede mix van praktijk en theorie. In elke les kwam een stukje uit de erfgoedwet aan de orde, met uitleg over wet- en regelgeving en voorbeelden waar het in de praktijk fout gaat. Dat is heel leerzaam. Ook de uitvoeringsrichtlijnen kwamen aan bod, bijvoorbeeld die over luiken, deuren en kozijnen. Aan de hand van casussen leerden we welke afwegingen je maakt om te komen tot een beslissing wat je gaat doen. Zo leer je werken met de restauratieladder. Deze is de hele opleiding door naar voren gehaald en elke onderwerp werd erlangs gelegd: pannen, stenen noem maar op.”

Burgy Vakschool eerste certificaten uitgereikt

Onderlinge band verstevigd

Rick: “De opleiding is een leuk initiatief vanuit Burgy en heel leerzaam. Met zijn allen onder elkaar was het erg leuk en om van Jos en Joris praktijklessen te volgen was super. En leuk om hen ook beter te leren kennen. Dat verstevigt de onderlinge band.  Je ziet dat iedere leermeester dingen weer net even anders doet. Mijn leermeester was Arjan Pret. Arjan heeft zelf de opleiding Specialist Restauratie Timmeren gevolgd en was daar zo enthousiast over. Dat heeft mij getriggerd om nu mee te doen met de Burgy Vakschool. Ik vond het heel gaaf om met de eerste lichting mee te doen.”

Burgy Vakschool eerste certificaten uitgereikt

De leukste les

Jos: “Ik vond het heel erg leuk om kennis over te brengen op deze enthousiaste groep. En ook belangrijk. Bij het lestraject en de onderwerpen heb ik samen met Joris praktijklessen uitgedacht, over o.a. houtverbindingen, metselwerk en raamherstel. We hadden nog veel meer willen doen, maar we hebben gezocht naar de belangrijkste onderwerpen. De leukste les vond ik persoonlijk de les over stempel- en stutwerk bij het maken van doorbraken in monumenten. We hadden vijf casussen bedacht die in tweetallen zijn uitgewerkt en gepresenteerd, waarna we erover gingen sparren. Deze werkvorm liet de timmerlieden zelf nadenken over hoe ze iets kunnen aanpakken en daarover onderling van gedachten wisselen. Dan zijn ze allemaal heel betrokken bezig en daar leer je het meest van.”

Fanatiek

Joris: “Het was erg leuk om les te geven, vooral het sparren over verschillende oplossingen bij de opdrachten. Het was spannend hoe de opdrachten zouden uitpakken, hoe lang ze erover zouden doen en waar ze enthousiast van werden. We dachten dat de praktijkopdrachten het meest gewaardeerd zouden worden, maar het werkplannen bedenken en uitleggen vonden ze ook heel leuk, daar werden ze heel fanatiek van. Leuk om te zien! Iedereen deed verschrikkelijk leuk mee, daar krijg je energie van!”

Burgy Vakschool eerste certificaten uitgereikt

Uitbreiding programma Burgy Vakschool

Vincent: “Ik ben heel trots op deze jonge timmerlieden. Tijdens de lessen spatte de energie ervan af. Na deze eerste ronde gaan we met de docenten evalueren en kijken hoe we dit kunnen uitbouwen. We willen bijvoorbeeld ook onze gevorderde restauratievaklieden een programma aanbieden. En voor onze medewerkers in de begeleiding zijn we aan het uitzoeken hoe we de installatiekennis kunnen uitbreiden, daar is in deze tijden van energietransitie veel vraag naar. Bij monumenten is hiervoor specialistische kennis en maatwerk nodig.”

Tot slot een woord tot Joris, Jos, Benno, Menno, Joop Jansen, Steven van der Pad: hartelijk dank voor jullie geweldige inzet!

Lees verder

Primeur: de Burgy Vakschool is van start!

Interview met voorman Arjan: “Timmeren is 80% nadenken en 20% doen”

Burgy Vakschool eerste certificaten uitgereikt