Erker in glorie hersteld
Burgy Bouwbedrijf Restauratie erker Marnixstraat Amsterdam
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Voor Internationaal Theater Amsterdam hebben Ramon, Hugo, Wesley, Joey, Gianni en Corwin in nauwe samenwerking met Sterre Blaauw en Tim Boer van Archivolt Architecten de erker van het kantoorpand aan de Marnixstraat 427 in Amsterdam hersteld. Het pand werd in 1894 gebouwd als brandweerkazerne met een bovenwoning. Sinds 1940 maakt het pand onderdeel uit van het theater.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie erker Marnixstraat Amsterdam

De erker, gemaakt van Amerikaans grenen, was deels aangetast door houtrot. Ook diende de erker constructief versterkt te worden. Bij het verwijderen van de beplating aan de onder- en bovenzijde van de erker kwam de oorspronkelijke detaillering tevoorschijn. Sterre Blaauw heeft het bouwhistorisch onderzoek gedaan. Er waren geen bouwtekeningen meer, maar historische foto’s gaven een goed beeld van hoe de erker er oorspronkelijk heeft uitgezien.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie erker Marnixstraat Amsterdam

Aan de hand van de tekeningen van de architect werkten Ramon en Gidion de detaillering van de onderdelen voor de erker uit. In de timmerfabriek maakte Erik op de CNC-machine de panelen en het lijstwerk van Mahonie, dit in goed overleg met Archivolt Architecten. Tim besprak de uiteindelijke detaillering met Ramon, Hugo en Wesley. Voor de onderdelen die in het werk zijn hersteld is Oregon Pine toegepast.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie erker Marnixstraat Amsterdam

Bij de restauratie zijn een aantal duurzaamheidsmaatregelen doorgevoerd. De erker is geïsoleerd met Pir isolatiemateriaal en er is HR++ beglazing geplaatst. Dit glas is dikker dan het oorspronkelijk glas. De ramen zijn daarom naar binnen toe opgedikt. Om de roedes zo rank mogelijk te houden zijn Wiener Sprossen toegepast in het glas.

Het resultaat van de fijne samenwerking met Archivolt Architecten is een plaatje geworden. Mooi staaltje restauratievakmanschap!

Wil je weten wat onze vaklieden zo leuk vinden aan restauratiewerk?

Lees hier de interview met enkele Burgyanen die aan de restauratie van de erker hebben gewerkt:

Ben je enthousiast geworden? 

Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren

Burgy Bouwbedrijf Restauratie erker Marnixstraat Amsterdam