Burgy Bouwbedrijf restaureert en verduurzaamt het voormalige Waaning-Tillypand aan de Doelstraat 13 in Haarlem. Doelstraat 13 is een gemeentelijk monument. Vanaf de bouw in 1907 is het tot 1980 in gebruik geweest als bedrijfshuisvesting voor de productie van het bekende volksgeneesmiddel Haarlemmerolie van Waaning Tilly. In de jaren ’80 van de vorige eeuw sloot de fabriek haar deuren en kreeg het pand een woonhuisbestemming. Nu wordt het monument aan de hand van de plannen van VVKH Architecten aangepast naar de duurzaamheids- en comfortwensen van de 21e eeuw. Een mooi project voor Lucas, Roy, Corwin, Gianni en Joey.
PROJECTGEGEVENS
- Opdrachtgever: particulier
- Architect: VVKH Architecten
- Bruto verbouwd vloeroppervlak: 707 m2
- Doorlooptijd: 1 jaar en 4 maanden
- Datum van uitvoering: Februari 2024 tot en met mei 2025
Het gebouw van Waaning Tilly is ontworpen door architect J.H. Welsenaar in een eclectische stijl, verwant aan het door Berlage beïnvloede rationalisme. Het hoekpand met zijn fraaie, historische interieur vormde het kantoor met aangrenzend de fabriek. Aan de andere kant van de binnenplaats bevond zich de kokerij. De gevelsteen met het jaartal 1696 verwijst naar het jaar waarin de Haarlemmer Claes Tilly de Haarlemmerolie uitvond.
In het bouwplan van mei 1907 is de ruimtelijke contour van de nieuwbouw geschetst op foto’s van de destijds bestaande situatie van Doelstraat 13. Om de Haarlemmerolie fabriek van Waaning Tilly te realiseren werden zeven bestaande panden afgebroken.
Manoeuvreren
Het Waaning-Tillypand ligt in een van de smalle, sfeervolle straatjes in de Vijfhoek in de historische binnenstad van Haarlem. De steiger is hierop aangepast: op de begane grond smal, ter breedte van de stoep en daarboven breder zodat de vaklieden kunnen manoeuvreren. Het aanvoeren van het steigermateriaal vroeg ook om de nodige manoeuvreerkunsten van Mustafa en Tycho.
Verduurzaming is altijd maatwerk
Op basis van het verduurzamingsadvies, opgesteld door EPos Energie-Prestatie Advies en Energie-Adviesburo Kroon, wordt een aantal maatregelen doorgevoerd om het energielabel te verhogen. Aan onze vaklieden de opdracht om de verduurzamingsmaatregelen goed te integreren in het monument.
Ter verduurzaming worden voorzetwanden met het biobased isolatiemateriaal Isovlas geplaatst. De beglazing wordt vervangen door een combinatie van vacuümglas en monumentenglas. Op een aantal plekken wordt achterzetbeglazing geplaatst. De vloeren en het dak worden geïsoleerd. Er worden zonnepanelen geplaatst op de hellende dakdelen. Het pand krijgt vloerverwarming en een warmtepomp en kan van het gas af.
Dakisolatie
Het dak wordt van buitenaf geïsoleerd. Bij het afnemen van de dakpannen werd op een aantal plekken, met name in de kap van de fabriek, houtrot aangetroffen. Hier is het dakbeschot vervangen. Door de isolatie wordt het dakpakket dikker.
Het maken van goede aansluitingen bij de dakkapellen en op de goot vragen het nodige vakmanschap. De historische kruispannen worden na isolatie weer teruggelegd. De nokvorsten worden voorzien van ondervorsten en geschroefd. Op het platte dak tussen de zadeldakjes wordt een dakterras gecreëerd.
Inpandige hemelwaterafvoer
Op de zolder van het kantoordeel is een inpandige regenpijp van hemelwaterafvoerbuis aangetroffen. Helaas lek, dus dat veroorzaakte een deel van het aanwezige houtrot. De historische Keulse goot, een open houten goot bekleed met zink, hangt ernaast. De hemelwaterafvoer wordt vervangen en weggewerkt in de voorzetwand.
Alle balkkoppen op de zolder van het kantoordeel van het pand bleken rot. De balken zijn vervangen. De delen van de verwijderde balken die nog in orde zijn, worden bewaard om elders te hergebruiken.
PARTNERS
- Lood- en zinkwerk: Installatiebedrijf J.C. Kersbergen
- Schilderwerk: Van Kesteren Schilders
Ben je enthousiast geworden?
Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.