Start Bouw nieuwe design-hotspot 'stilwerk Rotterdam' met wethouder Bas Kurvers en CEO stilwerk Alexander Garbe
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Pakhuis Santos Start Bouw
Dit artikel delen
Facebook Twitter LinkedIn Email

De Rotterdamse wethouder en de Duitse design-expert gaven op 3 november in de aanwezigheid van diverse gasten in het Rijksmonument en voormalige koffiepakhuis ’Santos’ het startsein voor de verbouwing van het historische gebouw. In 2023 zal het monumentale gebouw zijn deuren openen als een veelbelovende Rotterdamse design hotspot.

Zo’n 50 mensen kwamen bij elkaar op de derde verdieping van het pakhuis “Santos” aan de Brede Hilledijk 95 op Katendrecht. In zijn welkomstwoord zei wethouder Kurvers dat ,,dit is een fantastische nieuwe invulling van een monument met een rijke historie op Katendrecht dat toegankelijk wordt voor iedereen. Het is super dat het Stilwerk een verwaarloosd rijksmonument nieuw leven inblaast. Het geeft de toegang aan Katendrecht een nieuw smoel.’’

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Pakhuis Santos Rotterdam Start Bouw Wethouder Bas Kurvers

Bas Kurvers, Wethouder Bouwen, wonen en energietransitie gebouwde omgeving (Foto Arjen Veldt)

Alexander Garbe vertelde over zijn idee om het bakstenen Rijksmonument om te vormen tot een bijzondere locatie voor vijf verdiepingen met design, een foodmarket op de begane grond, co-working en een bar of restaurant op de nieuwe zesde verdieping met een uniek terras rondom op het voormalige dak van Santos en op de eveneens nieuwe zevende verdieping short-stay appartementen. “We willen een bijzondere plek creëren die inspireert, creativiteit de ruimte geeft, waar je lekker kan eten en drinken en waar je je thuis voelt ver van huis. Stilwerk Rotterdam biedt daarvoor een omgeving die volledig wordt gedefinieerd door het meest vooraanstaande design”, aldus de CEO van stilwerk. “stilwerk Hamburg is 25 jaar geleden van start gegaan in een oude moutfabriek in het Hamburgse havengebied en heeft zich ontwikkeld tot dé hotspot voor wonen en lifestyle. Wij zijn ervan overtuigd dat Katendrecht de komende jaren een soortgelijke ontwikkeling zal doormaken en we verheugen ons op de lokale en internationale samenwerking bij het tot stand brengen van die transitie.” 

Burgy Bouwbedrijf Pakhuis Santos Rotterdam Start Bouw CEO Alexander Grabe

Alexander Garbe, CEO stilwerk (Foto Arjen Veldt)

Een design-ervaring op elk niveau stilwerk Rotterdam zal op vijf historische verdiepingen winkelruimte bevatten. De begane grond van het monumentale "Pakhuis Santos" krijgt ingangen aan drie zijden en wordt ingericht in de uitnodigende stijl van een open markthal, waar gastronomische lekkernijen en design elkaar afwisselen. De begane grond zal tevens worden gebruikt voor lezingen, jazz-concerten, workshops en andere events.

Vanaf de begane grond leidt het centrale open trappenhuis bezoekers naar de eerste tot en met de vijfde verdieping. Vooraanstaande internationale design merken, innovatieve jonge ontwerpers, lifestyle en tech-aanbieders bieden hun producten aan op de loft-achtige, open verdiepingen waar de ouder structuur van het pakhuis geheel behouden zal blijven.

De zesde verdieping zal een ruime co-working ruimte met aparte vergaderkamers bevatten, waar freelancers, creatievelingen en andere werkenden een rustige en inspirerende werkplek kunnen boeken. Op de zesde verdieping zal tevens een bar zijn met een spectaculair dakterras rondom het gehele gebouw. Op de 7e verdieping worden 16 "short-stay"-appartementen gerealiseerd, ieder met een eigen balkon. De werkruimtes en de appartementen worden ingericht met producten van zakelijke partners van stilwerk en beheerd door stilwerk. Zo sluiten detailhandel- en horecafuncties perfect op elkaar aan – net als in de Duitse hotels van stilwerk – en wordt interieur design voor klanten tot een holistische ervaring gemaakt.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Pakhuis Santos Rotterdam Start Bouw

Ontwerp: Renner Hainke Wirth Zirn Architecten en WDJArchitecten

Historische architectuur gecombineerd met visionair ontwerp

Bij alle projecten van stilwerk wordt de oorspronkelijke architectuur met respect bejegend, zodat oud en nieuw, historisch en modern, elkaar kunnen aanvullen. Pakhuis Santos – een Rijksmonument op het Rotterdamse Katendrecht – biedt daarvoor de ideale ingrediënten. Het voormalige koffiepakhuis uit 1903 zal volledig worden gerestaureerd en zal een nieuw, centraal trappenhuis krijgen met een atrium om van boven naar beneden door het gehele gebouw heen, het daglicht naar binnen te laten vallen. De nieuwe glazen zesde verdieping geeft het effect dat de eveneens nieuwe zevende verdieping, met de ‘kroon’, zweeft. De architectenbureaus achter dit spectaculaire project zijn Renner Hainke Wirth Zirn Architekten uit Hamburg en WDJArchitecten uit Rotterdam. Het ontwerp zal worden gerealiseerd door Bouwbedrijf Burgy uit Leiden. Burgy is als erkend restauratiebouwbedrijf bij uitstek de bouwpartner om in het historische Pakhuis Santos succesvol het stilwerk-concept te realiseren.

Burgy Bouwbedrijf Pakhuis Santos Rotterdam Start Bouw

Pakhuis Santos, Brede Hilledijk, Rotterdam (Foto Arjen Veldt)

Nederlandse design-hotspot

Rotterdam heeft niet alleen de grootste zeehaven van Europa, het is ook een dynamische en creatieve metropool die zich steeds nadrukkelijker manifesteert als de culturele hoofdstad van Nederland. De havenindustrie is de afgelopen jaren uit het stadsbeeld verdwenen en de oude havengebieden worden ontwikkeld tot moderne stadswijken waar jonge dienstverlenende bedrijven en creatieve beroepsbeoefenaars zich vestigen. Toen de meest recente stilwerk-locatie moest worden gekozen, maakte de gemeente Rotterdam indruk als experimentele hotspot in Noord-Europa met oog voor design.

Het gebied rond de Rijnhaven en de opkomende wijk Katendrecht ontwikkelt zich tot een uitloper van de Rotterdamse binnenstad op de zuidoever. De gemeentelijke plannen voor het Rijnhaven-district, met een ruim opgezet park, een strand en de rivier en op de achtergrond de Rotterdamse skyline, maken dit tot een plek waar het goed toeven zal zijn. Het historische havengebied van Rotterdam wordt omgevormd tot een nieuw stuk binnenstad. Het nieuwe stadspark, in de toekomst omzoomd met hoogbouw, neemt een groot deel van het huidige havenbekken in beslag, en ligt naast de ‘oude’ Rijnhaven met zijn historische kades, industrieel erfgoed en prachtige vergezichten. De Rijnhaven is nu al goed bereikbaar met het openbaar vervoer en met de fiets, en biedt een breed scala aan mogelijkheden voor werken, recreëren en winkelen. Ook zijn er al verschillende soorten woningen aanwezig.

Meer over deze restauratie: Pakhuis Santos.