Bijenkorf

Locatie
Den Haag
Opdrachtgever
CBRE Investment Management
Architect
Bureau Polderman
Burgy Bouwbedrijf Jeroen Directeur
Meer weten?
Vraag het Jeroen!
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Bijenkorf Den Haag
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Burgy Bouwbedrijf restaureert van 2021 t/m 2027 in vier fases de prachtige gevels van de Bijenkorf in Den Haag, in 1924-1926 gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School naar ontwerp van Piet Kramer. Het gebouw is rijk gedecoreerd met kunstwerken van wel 16 kunstenaars! De nadruk van de restauratie ligt op verticale raampartijen met glas-in-loodramen, stalen kozijnen die aan de buitenzijde met messing bekleed zijn en de omliggende, handgemaakte decoratieve tegels. We lopen ook al het metselwerk en natuursteen na.

Wat is er leuker dan met de restauratievaklieden van de Bijenkorf in Den Haag mee te mogen kijken bij hun bijzondere werk om de raampartijen van het iconische pand, ontworpen door architect Piet Kramer en gebouwd in uit 1924-1926, te herstellen en te verduurzamen? Onze collega’s Kalle, Jordi en Jos, Ton Wallaard (Ton Wallaard Restauratie - keramiek), Andre Ofwegen (Glasatelier Oud Rijswijk) en  Jan van der Berg (Ridder Leidekkers en Koperslagers) werken met veel liefde en deskundigheid om alle gevels weer in perfecte staat te brengen. Dat vraagt geduld, doorzettingsvermogen, aandacht voor iedere vierkante centimeter en heel veel kennis van restauratie, verduurzaming in een monumentale context en van de verschillende ambachten. Veel kijkplezier!

Restauratie en verduurzaming bij de Bijenkorf 

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Bijenkorf Den Haag

In de gevel zijn bijzondere materialen verwerkt. Dat maakt deze restauratie technisch complex werk,  waarin we onze nieuwsgierigheid helemaal kwijt kunnen: hoe zit zo’n kozijn in elkaar en hoe restaureer je dat? Tijdens een pilot hebben we dit allemaal goed uitgezocht en met deze kennis zijn we nu aan het werk om de restauratie gefaseerd uit te voeren.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Bijenkorf Den Haag

Vanaf de binnenzijde worden de stalen kozijnen uit elkaar geschroefd, zodat het glas-in-lood uitgenomen kan worden. De glas-in-lood panelen worden in het atelier van Glasatelier Oud Rijswijk opnieuw verlood. Een flink aantal ruitjes vertoonde verwering, detoneerden of waren beschadigd. Ongeveer 60% van het originele glas kan worden hergebruikt. Glasatelier Oud Rijswijk heeft voor de overige 40% nieuwe ruitjes vervaardigd en op ambachtelijke wijze met de hand gebrandschilderd.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Bijenkorf Den Haag

De messing bekleding aan de buitenzijde bestaat uit 40.000 onderdelen. De vaklieden van Ridder Leidekkers en Koperslagers demonteren en nummeren de onderdelen stuk voor stuk. In de koperslagerij worden zoveel mogelijk historische messing onderdelen gerestaureerd door ze schoon te maken en de scheuren in het messing te herstellen. Dit is zeer specialistisch en arbeidsintensief werk, messing is een van de moeilijkste metalen om te lassen. Als een onderdeel onherstelbaar is wordt het gekopieerd.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Bijenkorf Den Haag

Door betonrot (roestend betonijzer) achter het keramiek is veel spanning ontstaan waardoor tegels kapot zijn en/of zijn losgekomen. Na herstel van het betonrot zet restaurator Ton Wallaard zoveel mogelijk historische tegels weer terug. Waar mogelijk zijn de gebroken tegels gelijmd en zo nodig bij gelakt. Van de ernstig beschadigde tegels zijn met gietsteen replica’s gemaakt door middel van afgietsels in siliconenrubber mallen. Daarna zijn de nieuwe tegels beschilderd met koud glazuur.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Bijenkorf Den Haag

Uiteraard blijft de Bijenkorf tijdens de werkzaamheden open voor het winkelend publiek en doen we er alles aan om de werkzaamheden aan het oog en oor van de bezoekers te onttrekken.

Meer weten?

Lees onze Burgy in Beeld: De Bijenkorf in Den Haag - Een prestigieus project.

Beluister via een van onderstaand kanalen de podcast: Restauratie van een iconisch Haags Rijksmonument

SoundCloud | Spotify | Apple Podcast

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Bijenkorf Den Haag