Kasteel De Haar

Opdrachtgever
Stichting Kasteel de Haar
Architect
Verlaan en Bouwstra Architecten, Loosdrecht en Architectenbureau P.D. van Vliet Vianen
Kasteel De Haar. Restauratie Chatelet door Burgy Bouwbedrijf
Kasteel De Haar. Waterspuwer. Restauratie Chatelet door Burgy Bouwbedrijf
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Restauratie grootste kasteel van Nederland

Kasteel De Haar in Haarzuilens is het grootste kasteel van Nederland. De bouw ervan, op de ruïnes van een oud slot, duurde 20 jaar, van 1892 tot en met 1912. Het kasteel en de bijgebouwen zijn in neogotische stijl ontworpen door Pierre Cuypers, die o.a. ook het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam ontwierp.

Hoewel de opdrachtgevers, Étienne van Zuylen van Nijevelt de Haar en zijn echtgenote Hélène Rothschild, nooit van plan waren permanent in het kasteel te gaan wonen, werd het toch uitgerust met alle denkbare technische installaties en het comfort van eind 19e, begin 20e eeuw. Sinds 2000 is het kasteel eigendom van de Stichting Kasteel De Haar. De familie Van Zuylen van Nijevelt van De Haar woont in de maand september zelf op De Haar, de rest van het jaar zijn kasteel en tuinen open voor publiek.

Burgy Bouwbedrijf restaureerde het exterieur en het interieur van Chatelet De Haar. In 2016 werden voorbereidingen getroffen voor installatiewerk in het slot zelf. Verder voerde Burgy diverse restauratiewerkzaamheden uit aan verschillende onderdelen van het complex, zoals de Franse Poort, het voormalige koetshuis (nu in gebruik als winkel), enkele bruggen en de natuurstenen entreetrap.

Kasteel De Haar. Hijsen torentje. Restauratie Chatelet door Burgy Bouwbedrijf

Groot, groter, grootst en véél

Het Châtelet ofwel het poortkasteel werd ontworpen door Jos Cuypers, compagnon en zoon van Pierre Cuypers. Van meet af aan kampte het Châtelet met verzakkingen. Aanvankelijk was het bedoeld als installatieruimte voor alle technische voorzieningen van het kasteel zoals verwarmingsketels, pompen, water- en ijskelders en opslagruimte. Een loopbrug verbindt het Châtelet aan het grote slot. De rentmeester, machinist en ander personeel woonden in het Châtelet. Tevens waren er enkele logeerkamers gesitueerd en appartementen voor de kinderen van de familie Van Zuylen van Nijevelt. Vanaf de jaren ’50 gebruikte de familie het Châtelet als woonhuis. Het was, ondanks dat het groter is dan menig Nederlands kasteel, intiemer dan het grote slot.

Luiken krijgen eigen kleur terug

Met het van zijn plaats takelen van het torentje van het Châtelet startte Burgy Bouwbedrijf de restauratie van het exterieur. Veel houtwerk was ten prooi gevallen aan houtrot. Alle luiken moesten daardoor vervangen worden. Aan de binnenzijde van de luiken was het kleurenpatroon in rood en wit, refererend aan de wapenschilden van de familie van Zuylen van Nijevelt van De Haar, nog zichtbaar. Echter, de luiken waren aan de buitenzijde bruin geschilderd. Onderzoek heeft uitgewezen dat ook de buitenkant van de luiken beschilderd zijn geweest met de familiepatronen. Deze zijn gereconstrueerd op de nieuwe luiken.

2.900 gesmede onderdeeltjes hersteld

Ook veel kozijnen waren rot en aan vervanging toe. Voor 120 kozijnen zijn alle scharnieren, schuifjes, haakjes, luikogen, luikwervels, klinkstellen en raamhoeken afgenomen, genummerd, gestraald en geschilderd. Naar schatting gaat het om 2.900 gesmede onderdeeltjes. Alle raamroosters zijn gerestaureerd, de glas-in-loodpanelen zijn uitgenomen en voorzien van nieuw lood en teruggeplaatst in de gerestaureerde ramen.

Schade door verzakkingen

Het Châtelet had de afgelopen decennia schade opgelopen door verzakkingen. De scheuren zijn hersteld met intensief metsel- en voegwerk. De stenen zijn met de hand aangegooid en gebakken in kleine hoeveelheden, zodat de juiste kleur, structuur en afmetingen konden worden gecreëerd. Alle lei- en loodwerken zijn gerestaureerd of vervangen. In totaal liggen er zo’n 60.000 nieuwe leisteentjes op het dak van het Châtelet. Het torentje is gerestaureerd en, voorzien van nieuwe leien, als kroonstuk weer teruggeplaatst.

Restauratie interieur

Bij de restauratie van het interieur zijn onder andere de badkamers van het Châtelet hersteld. Hier bevinden zich nog de oorspronkelijke, handbeschilderde tegels uit de Harlinger Tegelfabriek. Ook de originele wandbeschilderingen zijn weer in het zicht gebracht. Verder zijn bestaande parketvloeren hersteld of opnieuw aangebracht. De fraaie wandbespanningen zijn eveneens gerestaureerd.

Decennia restaureren

Stichting Kasteel De Haar is al jarenlang bezig om het kasteel, bijgebouwen en park in oude luister te herstellen. Lees hier meer over de gehele restauratie: Kasteel De Haar - Restauratie

Burgy Bouwbedrijf Merijn Projectleider
Meer weten?
Vraag het Merijn!
Impressie restauratie Châtelet, Kasteel De Haar
Kasteel De Haar. Restauratie Chatelet door Burgy Bouwbedrijf.
Kasteel De Haar. Restauratie Chatelet door Burgy Bouwbedrijf. Een nieuw leien dak
Kasteel De Haar. Restauratie Chatelet door Burgy Bouwbedrijf. Werk aan dakkapel
Kasteel De Haar. Restauratie Chatelet door Burgy Bouwbedrijf. Ijzerwerk aan luiken.
Kasteel De Haar. Restauratie Chatelet door Burgy Bouwbedrijf. Metselwerk
Kasteel De Haar. Restauratie Chatelet door Burgy Bouwbedrijf. Duizenden onderdelen van de ramen en luiken
Kasteel De Haar. Restauratie Chatelet door Burgy Bouwbedrijf. Interieur. Kamer. Gewelf
Kasteel De Haar. Restauratie Chatelet door Burgy Bouwbedrijf. Interieur. Badkamer. Tegels.
Kasteel De Haar. Restauratie Chatelet door Burgy Bouwbedrijf. Interieur. Badkamer.
Kasteel De Haar. Restauratie Chatelet door Burgy Bouwbedrijf. Kozijn gemaakt in machinale werkplaats
Kasteel De Haar. Restauratie Koetshuis aan het Stalplein door Burgy Bouwbedrijf
Andere gerelateerde projecten
Landgoed Berbice, hoofdhuis. Restauratie door Burgy Bouwbedrijf
Restauratie Landgoed Berbice, Hoofdhuis
Voorschoten
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Kasteel Oud Poelgeest
Restauratie Klein Poelgeest
Oegstgeest
Jachthuis Woelwijk, Voorschoten. Restauratie door Burgy Bouwbedrijf
Restauratie Jachthuis Woelwijk
Voorschoten