Maikel

Burgy Bouwbedrijf Maikel Timmerman
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Maikel is het liefst met hout bezig

Meewerkend voorman Maikel houdt van de langdurige restauratieprojecten, waarbij hij jaren door brengt in een monument: “Ik ben nu alweer 5 jaar bezig bij Kasteel de Haar, eerst met het cascoherstel van het Chatelet en de restauratie van alle gevels, inclusief kozijnen en luiken. Daarna volgde het rijk gedecoreerde interieur met zijn vele lambriseringen en schilderingen. En nu is de restauratie van het interieur van het kasteel aan de beurt. Eind 2019 moet het af zijn.”

“Het is leuk langere tijd aan zo’n groot monument te werken en van begin tot eind de hele restauratie mee te maken. Hiervoor werkte ik 7 jaar aan de Pieterskerk in Leiden. Ik ken de Pieterskerk van onder de grafzerken tot in de vieringtoren. Bovendien hoef je niet steeds je gereedschap in te pakken en te verplaatsen,” voegt hij er lachend aan toe. Aan het steeds verkassen is hij niet helemaal aan ontkomen, want tussen de afronding van de Pieterskerk en de start bij Kasteel de Haar heeft hij als vliegende keep op vele restauratieprojecten meegewerkt.

Spantbenen torentje Chatelet

Zijn eerste wapenfeit bij Kasteel de Haar was het torentje van het Chatelet, waarvan Maikel de spantbenen heeft vervangen. Hij is trots op de traditionele pen- en gatverbindingen, die hij daarvoor heeft gemaakt. Vanuit Burgy Bouwbedrijf is Maikel de constante factor bij Kasteel de Haar. Het Burgy-restauratieteam dijt uit en krimpt in al naar gelang de werkzaamheden. Soms heeft Maikel een leerling onder zijn hoede. Verder coördineert Maikel de werkzaamheden van de stukadoors, de loodgieter en de elektricien en stemt hij de werkzaamheden zorgvuldig af met de schilders en andere specialisten. Tijdens de restauratie is het kasteel gewoon te bezoeken. Dat vraagt om een goede afstemming en het periodiek verleggen van de routing  door het kasteel zodat de bezoekers geen last hebben van de restauratie en de restauratievaklieden de ruimte hebben om hun werk te doen.

 

Via Frans, de voetbalcoach van zijn vader en voorman/uitvoerder bij Burgy Bouwbedrijf, kwam Maikel in contact met de restauratie. Op de middelbare school wilde hij al graag timmeren en tijdens zijn snuffelstage bij Burgy Bouwbedrijf wist hij meteen dat hij de restauratie in wilde: “Het idee om in oude gebouwen alles te herstellen vond ik veel aantrekkelijker dan de nieuwbouw”. Van 2001 tot 2005 werkte Maikel als leerling bij Burgy. Hij volgde de opleiding Primair Timmerman en daarna de opleiding Restauratie Timmerman. Daarna kwam hij in dienst als timmerman. Inmiddels is hij meewerkend voorman. Na een paar jaar werken en ervaring opdoen in de restauratie is hij de opleiding Restauratie Medewerker (de huidige opleiding Professional Restauratie) gaan volgen, samen met uitvoerder Boy,  bij het Koning Willem I College in Den Bosch, waar de twee iedere vrijdag naar toe reden.

Gevoel van waardering

Maikel heeft het helemaal naar zijn zin als meewerkend voorman: “Ik ben het liefst met mijn handen bezig en werk heel graag met hout.” Daarnaast werkt hij graag bij Burgy Bouwbedrijf omdat “de sfeer onderling met de collega’s heel goed is en omdat je als medewerker echt gewaardeerd wordt. Kasper (Burgy, algemeen directeur) zegt altijd dat de kennis in de hoofden van de mensen het grootste kapitaal van Burgy is. Dat geeft een gevoel van waardering, dat je belangrijk bent voor het bedrijf. En er worden veel leuke dingen georganiseerd bij Burgy, vaak ook met partner en voor de kinderen het Sinterklaasfeest. Supergezellig!”

Lees hier meer over de restauratie van Kasteel de Haar: Restauratie van het grootste kasteel van Nederland.

Bekijk hier de website van het kasteel: www.kasteeldehaar.nl.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Interview Timmerman Maikel