Gert

Burgy Bouwbedrijf Gert Timmerman Timmerfabriek
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

De timmerfabriek was bekend terrein voor Gert toen hij bij Burgy kwam werken, maar de restauratie was helemaal nieuw voor hem. Inmiddels is hij als een vis in het water en maakt graag mooie deuren, kozijnen en ramen voor onze (particuliere) opdrachtgevers. Hoogtepunt: het laten verzagen van een hele grote mahonieboom. Gaaf!

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Machinaal Timmerman Gert

Hoe ben je bij Burgy terecht gekomen?

Ik ben gevraagd. Mijn broer Jerre (ook timmerman) werkt al meer dan 20 jaar bij Burgy en ik kende al een aantal collega’s. Ik kom uit een timmerfabriek, waar we alleen standaard deuren, kozijnen en ramen maakten en was op zoek naar een andere uitdaging. Het aanbod kwam precies op het goede moment. Ik wist niks van restauratie, dus het was wel een sprong in het diepe.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Timmerfabriek

Gert monteerde vier erkers voor de reconstructie van een art nouveau-gevel aan het Koningsplein 10 in Amsterdam.

Wat maakt restauratie zo leuk?

In de restauratie is elke dag anders, niks is hetzelfde. Het restauratiewerk was in het begin wel even lastig, maar ik heb veel bijgeleerd en dan wordt het steeds leuker. In monumenten is niks recht, dus als je dan een kozijn gaan maken omdat het historische kozijn niet meer te herstellen is, maak je het nieuwe kozijn net zo scheef als origineel.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Gert aan het werk in de timmerfabriek

De afgelopen jaren heb ik heel mooi werk mogen maken voor een aanbouw aan een monument in Den Haag: het ging om openslaande deuren met schuine roedes, dat is vrij moeilijk om te maken. Onlangs heb ik voor een pand in Amsterdam aan het Koningsplein vrij ingewikkelde en bewerkelijke erkers gemonteerd, dat was een mooie uitdaging.

Burgy Bouwbedrijf Gert maakte de ramen met schuine roedes

Uitbouw pand aan Nassauplein, Den Haag

Verder ben ik veel bezig geweest voor enkele luxe particuliere woonhuizen. Het gaat dan om deuren, lijstwerk, kozijnen, ramen etc. Voor een project hadden Ramon en Marcel speciaal een hele grote mahonieboom gekocht bij Houtex. Ik ben toen bij Houtex geweest om aanwijzingen te geven hoe de boom verzaagd moest worden in planken en heb daar allerlei onderdelen voor een woonhuis van gemaakt. Een superleuke ervaring. Je krijgt als je langere tijd bezig bent echt een band met het project waar je aan werkt en dan is het jammer als het weer klaar is.

Burgy Bouwbedrijf Gert maakt uit één boom alle kozijnen voor een monument

Gert gaf aanwijzingen voor het verzagen van deze boom.

Naast dat speciale, kleinschalige werk maken we ook grote series in de timmerfabriek, zoals de lambrisering voor het Servicecentrum van Stadhuis Rotterdam wat speelde toen ik 5 jaar geleden bij Burgy begon. Of de glaslatten voor de achterzetbeglazing van de ramen van de Bijenkorf in Den Haag wat we net hebben afgerond.

Wat heb je geleerd?

Een hoop over restauratie en het laatste jaar heb ik veel geleerd over het werken met de nieuwe Biesse-robot in onze timmerfabriek. Dat is heel interessant. Ik had al wat ervaring in het werken met een CNC-machine via mijn vorige werk, maar deze heeft 5 assen. Daar kan veel meer mee. Ik maak vooral kozijnen en lijstwerk op de Biesse en mijn collega Erik doet het bolfrezen.

Burgy Bouwbedrijf Gert aan het werk met de 5-assige cnc-machine

Gert heeft leren werken met de 5-assige cnc-machine.

Verder heb ik veel geleerd over het bestellen van materialen, hout en hang- en sluitwerk en daar ook steeds meer verantwoordelijkheid in gekregen. Dat is erg leuk. Zo kan ik ook onze chef timmerfabriek Gidion beter vervangen als dat nodig is.

Waar wil je naartoe?

Als Gidion met pensioen gaat – dat duurt nog een tijd, hoor -  wil ik zijn taak graag overnemen. Dat is mijn streven en ik hoop dat me dat  gaat lukken.

Ben je enthousiast geworden?

Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.

Burgy Bouwbedrijf Timmerfabriek Machinaal timmerman Gert