Burgy's Timmerfabriek

Hoge moeilijkheidsgraad maakt ons werk leuk
“De meeste dingen die we hier maken zijn niet standaard. Als je in de restauratie werkt, moet het vaak krom, scheef of afgerond zijn. Precisie staat daarbij voorop. Die hoge moeilijkheidsgraad, aparte dingen die technisch aan de hoogste eisen moeten voldoen, maakt dit werk extra leuk.” Aan het woord is Gidion. Gidion ís de timmerfabriek. Hij werkt er sinds 1992 aan een stuk en heeft meegedacht bij de inrichting van de huidige timmerfabriek.
In 2010 kreeg de timmerfabriek het KOMO-certificaat. Gidion, en wij allemaal trouwens, is daar nog steeds heel trots op: "Er zijn maar een aantal bedrijven in Nederland die dit certificaat hebben.”

ERM-certificaat (Komo)
Gidion licht de kwaliteitsaspecten bij het werk in de timmerfabriek nader toe: “Wij werken er met z’n allen hard aan om het ERM-certificaat te behouden en continu beter te worden in wat wij doen. We zijn nog preciezer geworden, elke houtverbinding moet op de tiende millimeter nauwkeurig kloppen, en we voeren gestandaardiseerde controles uit. Het hout dat we gebruiken, wordt constant bevochtigd en wij controleren de kwaliteit nauwkeurig. Daarnaast voeren wij regelmatig lijmtesten uit en doen veel onderzoek naar het gebruik van de juiste (duurzame) houtsoorten. Bij de testen wordt het proefstuk onder heel extreme omstandigheden versneld verouderd om te kijken hoe sterk de lijmverbindingen zijn. Voor deze testen slagen wij met vlag en wimpel.”
Twee stappen vooruit denken
Zijn kennis en vakmanschap brengt Gidion graag over op zijn jongere collega’s: "Je moet het werk eerst in je hoofd voor je zien, voordat je het gaat maken. Je bekijkt de tekeningen en bespreekt dan de mogelijkheden om de details zo te maken dat ze perfect worden. Soms slaap ik wel een nachtje over een probleem en het gebeurt ook wel eens dat de oplossing niet goed werkt en wij op zoek moeten naar een alternatief. Tijdens het productieproces denken wij altijd een of twee stappen vooruit. Als je het hout gaat aftekenen, moet je al weten hoe je wilt gaan zagen of frezen. En als je aan het zagen bent, weet je al hoe je daarna wil gaan schaven. Een ervaren timmerman kan het werk visualiseren voordat hij of zij begint. Erik en Jasmin leren nu het vak als machinale medewerker door vooral veel te oefenen met de machines en heel veel vragen te stellen aan de ervaren collega’s.”
Geen dag hetzelfde
Het werk in de timmerfabriek is afwisselend. De ene keer wordt met veel zorg een enkel kruiskozijn hersteld. De andere keer wordt 1600 meter lambrisering keurig gefreesd. Dan staan er historische kozijnen klaar, die ‘op de mal’ gekopieerd worden. Dat betekent dat de nieuwe kozijnen precies even scheef of krom gemaakt worden als de historische kozijnen. Dit doen we overigens alleen als de historische kozijnen niet meer te redden zijn. Wij streven ernaar dat er zoveel mogelijk historisch materiaal bewaard blijft.
Ook krijgen wij regelmatig het verzoek om een historische deur brandvertragend te maken. De historische deur krijgt vaak nieuwe panelen in het bestaande frame. Steeds is het weer een uitdaging om de beste oplossing te vinden voor het monumentale onderdeel. En als het niet direct lukt, slaapt Gidion er nog een nachtje over. Geen dag is hetzelfde in de timmerfabriek.

