April 2024 | Van jongs af aan is Menno geïnteresseerd in geschiedenis. Na de middelbare school volgde hij de mts- en daarna de hts-opleiding Bouwkunde en deed zijn afstudeerproject over de restauratie van de Passage in Den Haag. Naast de liefde voor het ambacht en monumenten gaat het Menno ook om de geschiedenis: “Dat geeft net die extra dimensie, of anders gezegd verrijking, aan restauratiewerk.”
Hoe ben je bij Burgy terechtgekomen?
Ik ben via een open sollicitatie bij Burgy terechtgekomen. De jaren rond 2014 waren een spannende en moeilijke tijd in de bouw. Destijds werkte ik bij Schakel & Schrale, een leuk en klein erkend restauratiebouwbedrijf, onderdeel van de BAM. Toen de BAM besloot te reorganiseren, brak een onzekere tijd aan, waarbij de medewerkers opnieuw moesten solliciteren voor hun baan. Dat heb ik gedaan, maar ik besloot ook om me heen te kijken. Omdat ik altijd heb gewerkt bij erkende restauratiebouwbedrijven, ging daar mijn eerste voorkeur naar uit en solliciteerde ik bij Burgy. Ik werd uitgenodigd op gesprek bij Kasper en Olle en heb toen een heel leuk gesprek gehad. Hun enthousiasme was zo aanstekelijk! Uiteindelijk bleek dat ik ook mijn baan bij de BAM kon behouden. Toen stond ik voor een dilemma. Ik heb voor Burgy gekozen door de liefde voor restauratie van Kasper en Olle en omdat ik wist dat ik mocht beginnen aan een geweldig project: de restauratie van Gemaal Lynden.
Gemaal De Lynden voor de restauratie.
Wat maakt restauratie zo leuk?
Ik heb altijd een liefde voor oude gebouwen gehad. Naast mijn opleidingen, eerst mbo-opleiding Bouwkunde en daarna hts-opleiding Bouwkunde, heb ik altijd erbij gewerkt in de bouw. Bij mijn bijbaan bij Van Hoogevest Bouw hoorde ik van collega’s over hun restauratieafdeling, de Bouwmij in Woerden. Daar heb ik verder mijn hele hts-tijd gewerkt. Mijn stage heb ik gelopen bij De Horsten in Wassenaar en later heb ik mijn afstudeerproject gedaan bij de Passage in Den Haag. In die tijd timmerde ik ook een dag in de week, een superleerzame ervaring. Ik heb daar zo veel geleerd en mogen uitzoeken en doen!
Gemaal De Lynden in glorie hersteld.
Bij de hts waren er geen specifieke restauratievakken, dus ik ben zelf gaan lezen over restauratie. Restauratie is zo leuk vanwege het ambacht en de gebouwen zelf, maar wat voor mij ook heel belangrijk is, is de geschiedenis van de plek, de betekenis van de functie van het gebouw, de stad waar het gebouw staat. Dat geeft het restauratiewerk een extra dimensie. Het gaat niet alleen om een stapel stenen, maar om het verhaal.
Menno: “Hamtoren in Vleuten staat ook in mijn favorietenlijst: zulk mooi ambachtelijk werk.”
Bij iedere restauratie heb ik veel opgestoken over de geschiedenis, nu ook weer bij het Binnenhof in mijn eigen stad. Dat voelt als een enorme verrijking. En wat ik ook heel leuk en bijzonder vind, is dat je onderdeel wordt van de geschiedenis van een monument. Over honderd jaar kijken ze terug naar nu en wat wij nu gedaan hebben aan het monument. Je draagt bij aan de doorgaande geschiedenis van het monument.
Bij de restauratie van deze drie grachtenpanden aan de Steenschuur in Leiden was Menno de projectleider: “Dit is echt mijn stukje Leiden geworden.”
Wat heb je geleerd de afgelopen jaren?
Ik heb zoveel geleerd! En ik leer iedere dag bij. Steeds als je denkt dat je weet hoe iets zit, ontdek je iets nieuws. Burgy is een echt mensenbedrijf. Mensenkennis is heel belangrijk net als de vaardigheden om goed met elkaar samen te werken. Inhoudelijk heb ik van Kasper al snel de kans gekregen om me te verdiepen in de restauratietechniek en de uitvoeringsrichtlijnen van de Stichting ERM, in eerste instantie met name die over metselwerk. In mijn vorige baan heb ik gewerkt aan de restauratie van forten van de Hollandse waterlinie en veel geleerd over metselwerk. Dat vind ik echt interessant en ik heb bij Burgy dan ook negen jaar het werk van het metselaarsteam gecoördineerd. Dat heb ik inmiddels overgedragen aan Eric.
Menno loopt het opgeleverde werk na in een van de gangen van het Zuider Gymnasium in Rotterdam.
Ik hou me nu bezig met de uitvoeringsrichtlijnen in brede zin en geef hierover ook les bij onze eigen Burgy Vakschool. Bij een erkend restauratiebouwbedrijf is het belangrijk dat iedereen, van de vaklieden tot de collega’s op kantoor, weet en begrijpt wat de belangrijkste restauratieprincipes zijn. De uitvoeringsrichtlijnen zijn uitgebreide boekwerken, ik werk eraan om de inhoud laagdrempelig beschikbaar te stellen in checklists voor op de steiger.
Het Zuider Gymnasium In Rotterdam.
Waar wil je naartoe?
Ik wil graag verder als projectleider en heb heel veel zin om de restauratie van de gebouwen van de Eerste kamer en de Raad van State verder te begeleiden en tot een goed einde te brengen. Dat gaat nog jaren duren, haha. Voorheen werkte ik een of twee jaar aan een restauratie en dan begon je weer heel ergens anders. Dat is lekker afwisselend. Bij het Binnenhof zit de variatie in de rijke geschiedenis, 800 jaar!, en in de verschillende onderdelen van de gebouwen.
Menno in overleg met collega’s op de bouwplaats van het Binnenhof in Den Haag.
Denk bijvoorbeeld aan de parketvloer van de Volle Raadzaal die we hebben gedemonteerd voor archeologisch onderzoek. Of aan de kapconstructie boven de plenaire zaal van de Eerste Kamer die we helemaal in kaart hebben gebracht en gedocumenteerd. Ik wil nog meer groeien in de rol van kennisdrager en ik wil mijn kennis graag aan mijn collega’s overdragen, een vraagbaak zijn voor startende collega’s.
Lees verder:
Van Middeleeuws herenhuis tot boutique hotel
Binnenhof – Eerste Kamer en Raad van State, Den Haag
Ben je enthousiast geworden?
Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.
De bouwplaats van het Binnenhof in Den Haag waar Burgy de restauratie van de gebouwen van de Raad van State en de Eerste Kamer uitvoert in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf en in samenwerking met Heijmans en architectenbureaus BiermanHenket en Merk X.