Menno

Burgy Bouwbedrijf Menno Projectleider Restauratie
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Restauratie maakt je rijker

Het allerleukste aan restauratie is voor projectleider Menno de liefde voor mooie oude gebouwen: “Dat je daar aan mag werken is waanzinnig mooi. Ik hou van geschiedenis en in de restauratie kom je steeds op nieuwe plekken waar je gaandeweg de historie van leert kennen. Je komt op unieke locaties en in steden waar je nog nooit geweest bent. Restauratie is een veelzijdig vak. Van elk project wordt je rijker. Je wordt zelf onderdeel van de geschiedenis van een monument, dat is heel speciaal.”

“Als kind wilde ik archeoloog worden. Ik had altijd belangstelling voor het oude, voor geschiedenis en verzamelde stenen en fossielen. Tijdens mijn studie aan de MTS werkte ik als timmerman en dit ben ik tot en met de HTS blijven doen. Via mijn stage op de HTS kwam ik in de restauratie terecht bij Bouwmij Woerden, onderdeel van Van Hoogevest Bouw en ben ik er verliefd op geworden. Mijn afstudeerproject, ook bij Bouwmij, was de Haagse Passage, die voor een groot deel 30 jaar leeg had gestaan. Het hotelgedeelte werd herbestemd tot een boekwinkel (inmiddels weer veranderd in een Mac-store). Na mijn afstuderen ben ik 9 maanden op reis geweest en mocht daarna terugkomen bij van Hoogevest Bouw op de Haagse afdeling. Daar kon ik in de rol van werkvoorbereider / uitvoerder weer verder bij de Haagse Passage. Uiteindelijk heb ik daar 3 jaar aan mogen werken en het restauratievak geleerd. Daarna heb ik 6 jaar bij Schakel & Schrale gewerkt, een te gekke tijd, waar ik nog meer heb geleerd en heb kunnen groeien in de uitvoerdersrol. Sinds 6 jaar ben ik werkzaam bij Burgy Bouwbedrijf. Burgy is natuurlijk een familiebedrijf, dat maakt het een hechte club. Het duurde even voor ik echt thuis was, maar inmiddels voel ik me een echte Burgyaan.”

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Gemaal Lijnden Project Menno

Gemaal Lynden, Haarlemmermeer

Waarom je bij Burgy zou moeten willen werken?

“Burgy is een uniek bedrijf, dat zich onderscheidt door de mogelijkheden die je krijgt. Als je iets wil, kan het. Niks is onbespreekbaar, als je zelf een idee hebt, kun je dat meenemen. Dat je zelf iets kan brengen, is motiverend en leuk. Ik leer elke dag bij en ben ook in de laatste 6 jaar weer gegroeid in het vak. Vooral vind ik het leuk om diverse rollen te combineren, van werkvoorbereider tot uitvoerder en projectleider. Ik ben graag op het werk, dichtbij waar het gebeurt.”

“Door diverse projecten bij mijn vorige werkgever, waaronder een paar forten van de Hollandse waterlinie, is mijn liefde voor metselwerk ontstaan. Kasper heeft me de mogelijkheid gegeven me te verdiepen in de uitvoeringsrichtlijnen voor kwaliteit in restauratiewerk en specifiek in die voor metselen. Daarnaast mag ik onze metselaars en voegers begeleiden. Deze vakmannen zijn de vliegende keeps, die bij projecten vaak voor korte periodes worden ingevlogen. Ik ben hun aanspreekpunt, maak hun planning en organiseer de metselwerk gerelateerde na- en bijscholingsdagen. Collega’s kunnen bij mij altijd terecht als ze vragen hebben over stenen of mortels. Weet ik het niet, dan vind ik het leuk om het samen uit te zoeken”

Burgy Bouwbedrijf Restauratie 3 middeleeuwse panden Steenschuur Leiden projecten Menno

De Steenschuur in Leiden

“In de afgelopen 6 jaar zijn onvoorstelbaar veel projecten langsgekomen. Eigenlijk kan ik niet kiezen, maar als het moet, is mijn top 3:  Gemaal Lijnden, mijn eerste grote werk bij Burgy, dat vergeet ik nooit meer (bovenste foto). De drie schitterende middeleeuwse monumenten op de Steenschuur in Leiden (middelste foto) zijn voor mij ook heel speciaal, nummer 15 was een dansschool en is nu weer een woonhuis en nummer 11 en 13 zijn herbestemd tot Boutique Hotel Steenhof Suites. En tot slot de Hamtoren in Vleuten (onderste foto), een super bijzonder project, ook weer middeleeuws, met veel ambachtelijk timmerwerk.”

“Soms lijkt een gebouw niet zo spannend, maar als je je in het gebouw en in de geschiedenis gaat verdiepen, wordt het steeds mooier en ontdek je steeds meer. Dan zie je waanzinnige details die je op het eerste gezicht niet verwacht of leer je iets wat je nog niet wist. Dat maakt het restauratievak zo boeiend en daardoor zijn eigenlijk alle projecten mooi.”

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Hamtoren Vleuten Project Menno

Hamtoren, Vleuten