Binnenhof - Eerste Kamer en Raad van State


Grondige renovatie van acht eeuwen geschiedenis
Het Binnenhofcomplex is een 800 jaar oud monument. Om dit bijzondere, historische erfgoed ook voor toekomstige generaties goed bruikbaar te maken, is een grondige renovatie noodzakelijk. Daarbij worden bouwkundige gebreken verholpen en krijgen de gebouwen ter verduurzaming nieuwe technische installaties. Ook worden de veiligheidsvoorzieningen naar het huidige, noodzakelijke niveau gebracht.
Foto: Arjen Veldt
Het renovatieproject is in drie grote clusters verdeeld; Eerste Kamer en Raad van State, Tweede Kamer en ministerie van Algemene Zaken. Burgy draagt als gespecialiseerde aannemer trots bij aan de renovatie en restauratie van de panden van de Eerste Kamer en Raad van State in nauwe samenwerking met Heijmans.
In mei 2020 tekenden het Rijksvastgoedbedrijf en Heijmans een samenwerkingsovereenkomst voor de renovatie van de gebouwdelen Eerste Kamer en Raad van State van het Binnenhof. Heijmans wilde hierbij samenwerken met Burgy Bouwbedrijf. Daar zijn we natuurlijk supertrots op! ‘Met Heijmans, in combinatie met Burgy, halen we een goede, betrouwbare bouwpartner binnen, die zowel deskundig is in het renoveren van monumentale gebouwen, als die de schaal en de ervaring heeft om een bouwproject met deze omvang goed aan te kunnen. We zetten met deze overeenkomst een belangrijke stap in de voortgang van het project’, aldus een statement vanuit de projectdirectie.
Tijdens de renovatie komt een scala aan werkzaamheden voorbij, zoals demontage van onderdelen voor archeologisch onderzoek, beschermen van aard- en nagelvaste historisch onderdelen, helpen bij het verwijderen van een schilderij van monumentale proporties, het bouwen van bouwschuttingen voor een veilige bouwplaats, noem maar op. Op deze pagina zijn verschillende stappen te volgen.
Demontage parketvloer Volle Raadzaal Raad van State
Het Burgy-Binnenhofteam heeft hard gewerkt aan het documenteren en demonteren van de parketvloer uit de Volle Raadzaal in het gebouw van de Raad van State. Onder de vloer wordt archeologische onderzoek gedaan naar de fundering van het gebouw. De Volle Raadzaal heeft een prachtig historisch interieur dat nog grotendeels intact is en na renovatie van het Binnenhof wordt teruggeplaatst.
Lees verder: Demontage vergadervloer Raad van State vraagt geduld en precisie.
Foto: Arjen Veldt
Veilig opslaan van historische interieuronderdelen
Het demonteren en inkisten van de monumentale wandpanelen van de Volle raadzaal van de Raad van State is minutieus en tijdrovend werk. De Art Deco elementen uit 1922 worden gemerkt, gefotografeerd en voorzichtig gedemonteerd. Hierna worden ze ingepakt en ingekist in door ons op maat gemaakte kisten. De kisten worden voorzien van ventilatieroosters en wielen, waarna ze op transport gaan naar een geconditioneerde opslag. In de afbouwfase worden de elementen weer teruggebracht en op hun oude plek gemonteerd. De wandpanelen en plafondbalk betimmeringen worden gedemonteerd, zodat ze niet beschadigen tijdens de geplande werkzaamheden aan dit deel van het gebouw.
Lees verder: Historische interieuronderdelen Raad van State Binnenhof veilig opgeslagen.
Foto: Arjen Veldt
Koning Willem II verlaat pand via het raam
Het prachtige schilderij, een staatsieportret van Koning Willen II door kunstenaar Jan Kruseman, heeft een aanzienlijk formaat en past niet door de deur. Onze vaklieden demonteerden een onderraam en bovenlicht zodat het schilderij veilig naar buiten gebracht kon worden. Daarna is het raam en bovenlicht weer netjes teruggeplaatst.
Lees verder: Koning Willem II verlaat de Eerste Kamer.
Foto: Tineke Dijkstra/Rijksvastgoedbedrijf
Documentaireserie ‘Ondertussen bij de Hofvijver’
De renovatie van het Binnenhof is zonder overdrijven het meest spraakmakende bouwproject van Nederland. Wat een eer om in samenwerking met Heijmans bij te mogen dragen aan de werkzaamheden aan de gebouwdelen Eerste Kamer en Raad van State. Neem een kijkje met Splinter Chabot in dit doolhof van monumenten met een geschiedenis die 800 jaar teruggaat in de prachtige documentaireserie ‘Ondertussen aan de Hofvijver’.
Bekijk alle afleveringen hier: Ondertussen bij de Hofvijver.
Foto: Burgy Bouwbedrijf