Erik doet graag alles zelf in de timmerfabriek
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Jubileum Machinaal Timmerman Erik
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Machinaal timmerman Erik werkt 5 jaar bij Burgy in de onze gecertificeerde timmerfabriek. Hij maakt zijn producten van a tot z zelf en precies dat vindt Erik heel erg leuk. Daarnaast hebben we net een nieuwe robot in de timmerfabriek, een Biesse Rover B, die Erik veel kansen biedt ook zich de komende jaren flink verder te ontwikkelen in zijn vak: “Ik heb het heel erg naar mijn zin.”

Hoe ben je bij Burgy terecht gekomen?

Toen ik net klaar was met school – ik heb het Hout- en Meubileringscollege gedaan – was er een vacature bij de timmerfabriek. Daar heb ik op gesolliciteerd. Dat was spannend, maar ik kon gelijk op gesprek komen. Na een tweede gesprek werd ik aangenomen. Tijdens de opleiding aan het HMC had ik al geprobeerd bij Burgy stage te komen lopen, want Burgy staat goed aangeschreven. Dat is toen niet gelukt. Ik was dus extra blij dat het met de sollicitatie wel gelukt was.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Jubileum Machinaal Timmerman Erik

Wat maakt restauratie zo leuk?

De variatie in het werk maakt de restauratie een boeiend vakgebied. Elke week is anders en we doen geen standaardwerk. Als een onderdeel van een raam, deur of kozijn niet meer hersteld kan worden, maken we naar bestaand een nieuwe exemplaar volgens de uitgangspunten van de Restauratieladder. Op basis van tekeningen en een voorbespreking krijg ik een duidelijk beeld van het werk en weet ik wat de opdracht inhoudt. Het leuke in de timmerfabriek bij Burgy is dat je het hele proces van begin tot het eindproduct zelf doet.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Jubileum Machinaal Timmerman Erik

Bij andere timmerfabrieken is er vaak een productielijn, waarbij ieder zijn steentje bij draagt aan het geheel, maar ik doe aan mijn opdrachten alles zelf, van schaven, tot zagen, frezen en op de pennenbank houtverbindingen maken. Daar komen dan bijvoorbeeld nieuwe dakklossen en een daklijstje voor een dakkapel op de Petrus en Pauluskerk in Leidschendam uit voort. Of een raam met een roedeverdeling voor wel 42 ruitjes voor de lantaarn in het trappenhuis van Huis Dedel. Voor Huis Nolet heb ik heel veel deuren en lambriseringen gemaakt. Een tijd geleden zijn we met de mensen van kantoor en de timmerfabriek gaan kijken hoe het is geworden. Dat doen we regelmatig aan het eind van een restauratieproject. Het was zo leuk om ‘mijn’ deuren daar in het monument te zien.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Jubileum Machinaal Timmerman Erik

Wat heb je geleerd?

Ik heb geleerd zelfstandig te werken en heb inzicht gekregen in hoe je dingen kunt maken. Als ik bijvoorbeeld een tekening van een raam zie, weet ik nu welke stappen er nodig zijn en hoe ik het raam moet maken. Ik bespreek de aanpak altijd met Gidion, onze chef timmerfabriek. Inmiddels is het gesprek met Gidion over de aanpak steeds vaker een bevestiging van hoe ik zelf al dacht een opdracht uit te gaan voeren. Dat is leuk om te merken.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Jubileum Machinaal Timmerman Erik

Waar wil je naartoe?

Ik heb het heel erg naar mijn zin in de timmerfabriek. Burgy is een mooi bedrijf. Er is net een nieuwe machine bij gekomen, de Biesse Rover B, een geweldige robot waar héél veel mee kan. Daar ligt een hele uitdaging. Met het leren werken met deze machine en alle mogelijkheden onder de knie krijgen, kan ik mezelf de komende jaren goed verder ontwikkelen.

Meer informatie:

Burgy’s Timmerfabriek, Leiden

Petrus en Pauluskerk, Leidschendam

Huis Nolet, Schiedam

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Jubileum Machinaal Timmerman Erik