Kevin A

Burgy Bouwbedrijf Kevin Voorman
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Kevin houdt zo van het restauratievak omdat je nog echt mag timmeren. Het mooiste project waaraan hij ooit gewerkt heeft is het Arsenaal in Delft, waar een indrukwekkende gebint hersteld moest worden. Verder vindt hij het leuk om samen met zijn collega’s oplossingen te bedenken voor alle voorkomende herstelwerkzaamheden en vindt hij de communicatie met de opdrachtgever leuk maar ook uitdagend.

Burgy Bouwbedrijf Kevin aan het werk bij restauratie Arsenaal Delft

Foto's: verschillende stadia van de restauratie  van het gebint in het Arsenaal in Delft, Henry's all time favorite restauratieproject.

Hoe ben je bij Burgy Bouwbedrijf terecht gekomen?

Via mijn vader (die zit in het staal) kreeg ik de tip om een open sollicitatie te doen bij Burgy. Zo gezegd zo gedaan. Drie dagen na mijn sollicitatiegesprek met Kasper en Jeroen kon ik beginnen.

Wat maakt restauratie zo leuk?

Je weet nooit van te voren wat je tegenkomt. Elke dag is anders. Het blijft boeien. Ik werk sinds mijn 17de in de restauratie n ik ben nu 33, dus… Je moet altijd goed nadenken hoe je je werk gaat aanpakken. Het werken aan constructies is heel interessant en oude gebouwen zijn mooi om te zien. Je mag nog echt timmeren in dit vak. Je werkt aan spanten, aan houtrotherstel en je maakt nieuwe goten. Van alles dus. Het mooiste project waar ik in mijn carrière aan gewerkt heb is het Arsenaal in Delft. Een prachtig gebint van enorm formaat was gedeeltelijk aangetast door houtrot en zwam. De het aangetaste delen van de moerbalk, muurstijl, sleutelstuk en korbeel hebben we vervangen.

Burgy Bouwbedrijf Kevin aan het werk bij restauratie gebint Arsenaal Delft

Wat heb je geleerd?

Toen we met de balk bezig waren bij het Arsenaal heb ik inhoudelijk veel geleerd over hoe je zo’n enorme balk goed hersteld. En dat goed overleg noodzakelijk is om de klus te klaren. Verder heb ik de afgelopen jaren veel geleerd over het leidinggeven aan en het runnen van een bouwplaats. Op dit moment werk ik met Thijs, Arjan en tot voor kort Marcel aan het metselwerk bij IHE in Delft. Door het tegenovergelegen station zijn er scheuren ontstaan in de gevels. Nu de hele spoorzone in Delft is verbouwd, is de scheurvorming stil komen te staan en heeft het zin het metselwerk te herstellen. Ik vind het leuk om na te denken hoe je dit met elkaar kunt oplossen en hierover te communiceren met de opdrachtgever, om goed uit te leggen wat we doen en waarom op die manier. Soms is het ook moeilijk om goed met de opdrachtgever te communiceren, dat gaat meestal over het managen van de verwachtingen.

Burgy Bouwbedrijf Kevin aan het werk bij restauratie gebint Arsenaal Delft

Waar wil je naartoe?

Ik hou echt van het timmeren en wil dat altijd blijven doen. Het is wel fysiek een zwaar beroep. Daarom heb ik vier onderdelen van de KOB-opleiding (Techniek 1 en 2, Werkvoorbereiding en Calculatie) gevolgd. Dan kan ik ook andere dingen doen. Als voorman op mijn eigen klussen ben ik zo’n 2 uur per dag bezig met allerlei zaken regelen van allerlei zaken rond het project. Dat is voor mij een perfecte combinatie qua belasting. Ik ben nu voorman en wil me graag ontwikkelen naar de functie van uitvoerder.

Behalve aan het Arsenaal en IHE in Delft werkte Kevin aan de restauraties van diverse monumentale woonhuizen en van de Sint Franciscuskerk in Oudewater, waarover hier meer te lezen is: Voorman Kevin blikt terug op bijzondere restauratie Franciscuskerk.

Ben je enthousiast geworden?

Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.

Burgy Bouwbedrijf Kevin aan het werk bij restauratie gebint Arsenaal Delft