Comfortabel wonen in een vroeg 17de-eeuws grachtenpand
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Grachtenpand
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Uitvoerder Rian, timmerlieden Nick, Jilles, Arjan, Auke, Ayoub (leerling) en metselaar Fred zijn voortvarend aan de slag met de restauratie van een rijksmonumentaal grachtenpand uit het begin van de 17de-eeuw.

Veel historische elementen zijn behouden, maar de technische staat van het pand was slecht. Er waren lekkages met als gevolg houtrot en sommige funderingen bleken niet goed of zelfs afwezig. Door trillingen en veranderende grondwaterstanden is het pand gedurende honderden jaren met enkele centimeters per eeuw scheefgezakt. In totaal troffen we een verschil aan van 17 centimeter van de ene kant naar de andere kant!

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Grachtenpand

Er zijn dus heel wat herstelwerkzaamheden uit te voeren en ingrepen te doen om het pand te verduurzamen en aan te passen aan de huidige comfortwensen mét  behoud van de cultuurhistorische waarden. De opdrachtgever gaat er samen met volwassen kinderen wonen. Het pand krijgt daarom op iedere verdieping een eigen keuken en badkamer. Hiervoor wordt de indeling van het pand aangepast met respect voor kenmerken van de historische indeling van het huis. 

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Grachtenpand

Bij de transformatie tot comfortabel woonhuis worden alle facetten van het pand aangepakt om er een heerlijk, duurzaam woonhuis van te maken.

Binnenstedelijk restaureren

Restaureren in een historische binnenstad gaat gepaard met specifieke uitdagingen, zoals ‘waar laten we de bouwkeet?’. Bij de restauratie van een 17de -eeuws woonhuis, ingeklemd tussen overige eeuwenoude bebouwing bleek de bouwkeet precies in de tuin te passen. Het was wel even spektakel toen de bouwkeet over de monumentale daken zweefde, maar het is een perfecte oplossing. Je bezet geen parkeerplaatsen en je hebt de bouwkeet dicht bij de hand. 

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Grachtenpand

Wat zit waar?

Het huis bestaat uit een voorhuis en een achterhuis. Tot zover niet verrassend. Wat wel apart is, is dat naast de gang die voor- en achterhuis met elkaar bevindt, een zogenoemd zomerhuis is gelegen met ernaast een keuken en een toiletje. Op de foto is een bovenaanzicht van de tuin te zien met links de bouwkeet. Rechts onder het zinken roevendak loopt de gang die voor-achterhuis verbindt. Het achterhuis was in zeer slechte staat en van ‘indifferente waarde’ en is gesloopt. Rechts van het roevendak is het schuine dak van de keuken te zien aan de linkerkant ramen. Het pannendak rechts onderaan de foto is het zadeldak van het zomerhuis. De foto is genomen vanuit het zolderraam.

De keuken krijgt daglicht via ramen naar de gang, maar ook via een schuine dakopbouw.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Grachtenpand

Het zomerhuis heeft onder een zadeldak een verdieping, die te bereiken is via een 18de-eeuwse trap met uitgesneden hartjes en hartjes en vierpassen.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Grachtenpand

Een greep uit de werkzaamheden

De marmeren vloer is tijdelijk uit de gang verwijderd om een nieuwe ondervloer met leidingen aan te leggen. Tot de tussendeur met bovenlicht is de gang langs de keuken en het zomerhuis. Daarachter loopt de gang door het voorhuis met aan het einde de voordeur.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Grachtenpand

Zowel de voor- en achtergevel als de zijgevels worden voorzien van voorzetwanden, hierin worden de leidingen weggewerkt. Ook wordt er akoestische isolatie geplaats om de geluidsoverlast tussen de verdiepingen te beperken. Bij het plaatsen van de voorzetwanden is het de uitdaging wat je in het zicht kunt houden van de consoles onder de moerbalken.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Grachtenpand

Een deel van de kinderbinten is aangeheeld. Wat niet meer te redden was is vervangen.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Grachtenpand

Er is een centraal trappenhuis met een 17de-eeuwse, eiken spiltrap. Ieder verdieping heeft vanaf dit centrale trappenhuis een eigen toegang. Om hoogte te winnen is de spiltrap naar de zolderverdieping een tree hoger geplaatst, onderaan wordt een tree bij gemaakt.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Grachtenpand

In deze restauratie kunnen onze vaklieden een mooi stuk vakwerk leveren.

Partners

  • Loodgieter: Bernard Schulte BV
  • Elektrotechniek: Electrocel BV
  • Stucwerk: Monks Stukadoors
  • Glas en schilderwerk: Van Kesteren
  • Voegwerk voorgevel: Ravesteyn Gevelonderhoud