De eigenaar van een prachtige villa uit 1926 vroeg Burgy Bouwbedrijf het afgewolfde zadeldak met overstek te verduurzamen, drie nieuwe dakkapellen te plaatsen en een bestaande balkondeur te vervangen door een nieuwe, bredere pui. Een mooie opdracht vertelt Johan: “Zo’n opdracht vraagt veel denkwerk over de detaillering, over de materialen, over het realiseren van de wensen van de eigenaar en tegelijk de kosten te beheersen. Het was fantastisch om hierover te sparren met de eigenaar en het beeld in mijn hoofd voor hem vertalen in een tekening zodat hij de dakkapellen ook voor zich zou zien.”
Op de foto's is de bouw van de dakkapellen in teruglopende volgorde te zien.
Detaillering samen uitdenken
Op basis van een schets van het vooraanzicht van de nieuwe dakkapellen bedacht Johan een constructie om de dakkapel te timmeren. Samen met de eigenaar dacht hij de detaillering uit voor de dakkapellen. Op verzoek van de eigenaar is de constructie aan de binnenzijde in het zicht is gebleven, vertelt Johan, "in het werk moet je blijven checken of je goed uitkomt met wat je van te voren had bedacht en uitgetekend. Denk aan het bepalen van de schuintes bepalen van de kap en of de aansluitingen van de goot en de overstek wel bij alle drie de dakkapellen hetzelfde zijn."
Zo mooi, alsof het altijd zo geweest is
Johan vertelt verder: "Kloppen de berekeningen over hoeveel meter van de boeidelen je nodig hebt? Gert heeft alle houten onderdelen – kilgoten, boeilijsten, gootbodems hollat – gemaakt. De dakkapellen en de verbrede pui met draai-kiepdeuren zijn gemaakt in de timmerfabriek J. van der Plas. Samen met Carlo heb ik het werk uitgevoerd. Het geeft een kick om aan het einde van de rit een werk achter te laten dat zo mooi oogt, alsof het altijd al zo geweest is.”
Isolatie van buitenaf vraagt om aanpassingen detaillering
De isolatie van het dak vroeg om een staaltje omdenken want de architect was uitgegaan van isolatie aan de binnenzijde van de kap, maar uiteindelijk is gekozen voor het plaatsen van isolatieplaten van 120 mm dik op de buitenzijde. Daardoor is het dakpakket dikker geworden en moest er dus een oplossing bedacht worden voor de aansluiting op de goten en de zijkant van de kap. Die is gevonden in het plaatsen van dubbele boeidelen rondom het gehele dak.
Vondst voor afwerking dubbele boei
De dubbele boei is fraai afgewerkt met een kraal en een hollijst. Deze vondst is ook toegepast in de dakgoten van de nieuwe dakkapellen om eenheid in het beeld te krijgen. Wel moest voor deze andere aanpak opnieuw vergunning aangevraagd worden. Maar de gemeente kon zich prima vinden in de oplossing en gaf vlot een nieuwe vergunning af.
Oorzaken houtrot weggenomen
Tijdens het bouwproces ontdekten Johan en Carlo houtrot in met name de goten, maar ook in het dakbeschot, de constructie van de kap, de overstek en de boeidelen. Oorzaken waren onder andere het oude zinkwerk, dat scheurtjes vertoonde, en de te korte loodslabben rond de pilon op het dak. Daardoor kon water doordringen onder de dakpannen. Alle aangetaste onderdelen zijn vervangen in de houtsoorten meranti en oregon. In de dakgoten is nieuw zinkwerk aangebracht.
Dikker dakpakket
De detaillering van de alle goten is aangepast aan het dikkere dakpakket. De loodslabben rond de pilon zijn vernieuwd en nu op de juiste lengte aangebracht. In de dakkapellen en de verbrede balkonpui is HR++ glas geplaatst. Voor het plaatsen van de verbrede pui naar het balkon zijn de gordingen aangepast en slapers aangebracht aan de binnenzijde van de kapconstructie. Een stuk van het dag is weer aangeheeld en de borstwering is opnieuw opgemetseled met stenen die we hergebruikt hebben. Na het isoleren van het dak zijn de originele dakpannen weer teruggeplaatst.
PARTNERS
- Voorbereiding en vergunningsprocedure: 071Bouwadvies.nl.
- Zinkwerk: Bernhard Schulte Technisch Installatiebedrijf B.V.
- Dakkapellen en verbrede pui: Timmerfabriek J. van der Plas.
Ben je enthousiast geworden?
Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.