Het historische ambacht combineren met competenties van nu
Burgy Bouwbedrijf start eigen vakschool in jubileumjaar
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Het jubileumjaar is een uitgelezen moment voor een primeur: de Burgy Vakschool. Burgy Bouwbedrijf is van oudsher een belangrijke speler in het opleiden van restauratievaklieden. Niet voor niets kreeg Burgy in 2010 de titel Beste Leerbedrijf van Nederland. Nu zijn alle opleidingsactiviteiten gebundeld, uitgebreid en voor de toekomst geborgd in de Burgy Vakschool. Tien vaklieden zijn inmiddels begonnen met de verdieping van hun vakmanschap.

In 1932 startte Kasper Burgy, de opa van huidig algemeen directeur Kasper Burgy, met zijn bedrijf. Het was crisis in de jaren ’30 en in 1940 brak de Tweede Wereldoorlog uit. Toch lukte het Burgy om een bedrijf op te bouwen. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer en draait de vierde generatie zich warm. Er zijn zo’n 110 medewerkers werkzaam bij Burgy. Burgy Bouwbedrijf is een echt familiebedrijf waar focus op continuïteit, saamhorigheid, aandacht voor mensen en het vakmanschap tot de kernwaarden behoren.

Burgy Bouwbedrijf start vakschool in jubileum jaar

Van algemeen bouwbedrijf ontwikkelde Burgy zich tot erkend restauratiebouwbedrijf met een groot aantal spraakmakende restauraties op zijn naam. Burgy Bouwbedrijf restaureerde de afgelopen jaren onder andere het Amstel Hotel in Amsterdam, Museum Oud-Amelisweerd in Bunnik, Servicecentrum Stadhuis Rotterdam, Stadhuis Utrecht, de Waalse Kerk in Haarlem, Huis Nolet in Schiedam en het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Het meesterstuk blijft voor het Leidse bedrijf de restauratie van de Pieterskerk in Leiden.

Kwaliteit in restauratiewerk staat hoog in het vaandel. Om kwaliteit te kunnen leveren zijn goed opgeleide vakmensen nodig en daar zet Burgy zich bovengemiddeld voor in met doorlopend circa 20 leerlingen van de mbo bouwopleidingen. "Ook hbo- en wo-studenten kunnen bij Burgy terecht voor stageplaatsen of hun afstudeerproject. De restauratiebranche heeft voldoende goed opgeleide erfgoed professionals nodig. Vanuit Burgy zien we het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om deze professionals op te leiden en dat krijgt nu vaste vorm", aldus Kasper. 

Hij vervolgt over de Burgy Vakschool: “Het geeft mij voldoening dat we in dit jubileumjaar zijn gestart met onze eigen Burgy Vakschool. De Burgy Vakschool beslaat het hele spectrum van de ambachtelijke vakkennis en vaardigheden tot innovaties in bouwprocessen tot kennis over duurzame inzetbaarheid, een goede balans tussen werk en privé, en communicatieve vaardigheden voor een goed contact met de opdrachtgever, partijen waarmee je samenwerkt en onderling. In feite doen we alles wat de Burgy Vakschool biedt al in de praktijk, maar nu hebben we het in een opleidingspakket gegoten en een naam gegeven. We hebben dat pakket tegen het licht gehouden en nog de nodige lesstof aan toegevoegd. Ik ben blij dat we onze opleidingsactiviteiten in de Burgy Vakschool hebben geborgd voor de toekomst.”

In de huidige, complexe arbeidsmarkt kijkt Burgy Bouwbedrijf bij de zoektocht naar medewerkers niet alleen naar de mogelijkheden om het restauratieambacht aan te leren maar ook naar de groeipotentie op het gebied van hedendaagse competenties. Communicatieve vaardigheden, elkaars probleem willen begrijpen en samenwerken, zijn belangrijk om een restauratieproject tot een goed einde te brengen. Deze competenties maken een medewerker ook flexibel en in staat om verschillende functies uit te oefenen. Blijven investeren in elkaar vergroot de duurzame inzetbaarheid en biedt kansen op een lange, gezonde en interessante loopbaan.