Met de Burgy Vakschool op excursie in Delft
Burgy Bouwbedrijf Met de Burgy Vakschool op excursie in Delft in het kader van de vakopleiding Duurzaam restaureren
Dit artikel delen
Facebook Twitter LinkedIn Email

Op de laatste lesdag van de vakopleiding Duurzaam Restaureren van de Burgy Vakschool gingen de deelnemers op excursie in Delft, georganiseerd en begeleid door Benno. De rondleiding startte bij “Het Grote Kantoor” van DSM in Delft, waarvan Burgy momenteel de gevels en daken van het voorgebouw restaureert in opdracht van BOEi.

Dit rijksmonument was vroeger onderdeel van de Koninklijke Gist en Spiritusfabriek (opgericht in 1869) in Delft. Ook de Delftsche Slaoliefabriek (later Calvé) hield hier kantoor. Op de steiger kreeg de groep uitleg van Sebastian, projectleider bij deze restauratie, en Jos, uitvoerder en docent bij de Burgy Vakschool.

Sociaal bewogen

Fabrieksdirecteur Jacques van Marken (1845 - 1906) was een zeer sociaal man en was zeer begaan met de omstandigheden waarin zijn medewerker leefden. Zo liet hij een woonwijk in de nabijheid van de fabriek bouwen waar alleen werknemers van ‘de Gist’ mochten wonen. Hijzelf woonde er ook met zijn vrouw Agneta, naar wie de wijk is vernoemd: het Agnetapark.

Persoonlijke geschiedenis

Leuk was dat Benno’s echtgenote Wendy mee was. Haar vader werkte bij ‘de Gist’ en woonde in ‘het Park’. Wendy is daar geboren en opgegroeid. Zij vertelde over haar jeugd daar en de band met ‘de Gist’. Daarna bezocht de groep ook nog de fabrieksgebouwen die in 1998 werden overgenomen door DSM.

De Delftse binnenstad nader verklaard

Vervolgens toog de groep naar de historische binnenstad van Delft, waar Benno uitleg gaf over de geschiedenis en de structuur van de stad en omgeving. Bij talloze monumenten (ook over inmiddels gesloopte panden) vertelde Benno bijzonderheden over restauratie en verduurzaming. Speciale aandacht was er voor de herbestemming van Zeepfabriek Bousquet en de Universiteitsbibliotheek aan de Doelenstraat. In beide monumenten zijn nu appartementen gevestigd.

Binnenkijken bij Kolk 22

Bij de Kolk 22, de voormalige Melkinrichting “De Landbouw” en momenteel in restauratie bij Burgy, heeft Joris, uitvoerder en docent bij de Burgy Vakschool, zijn werkzaamheden aan de moer- en kinderbintenvloer uit kunnen leggen en laten zien.

Benno, Wendy, Sebastian, Jos en Joris,  super bedankt voor een interessante en leerzame dag in Delft! Een prachtige afsluiting van de Burgy Vakschool-opleiding Duurzaam Restaureren.

Lees ook:

Burgy Vakschool

Ben je enthousiast geworden?

Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.