‘Opa’ Frans gaat met pensioen: we zullen je missen!
Burgy Bouwbedrijf Restauratie Pensioen voorman en leermeester Frans
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Na een lange loopbaan , waarvan ruim 26 jaar bij Burgy Bouwbedrijf, gaat voorman en leermeester Frans met pensioen. ‘Opa’ zoals hij vriendelijk schertsend wordt aangesproken door de leerlingen. Velen zijn door hem opgeleid, niet alleen in het timmeren, maar ook in levenswijsheid. Frans, je mag trots terugkijken op een prachtige loopbaan. Geniet – ondanks de Corona-perikelen – van je welverdiende vrije tijd!

Frans neemt met gemengde gevoelens afscheid: “Vanwege het Corona-virus ben ik eerder gestopt, ik baal daar echt van. Afscheid nemen is nu niet goed mogelijk. Ik heb met zoveel mensen prettig samengewerkt en nu kan ik niet persoonlijk gedag zeggen. Dat is echt jammer.”

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Pensioen voorman en leermeester Frans

Gevraagd naar zijn favoriete werken uit de Burgy-tijd aarzelt Frans geen moment: “Ik heb het particuliere werk altijd leuk gevonden, ook bij de zogenaamd ‘moeilijke klanten’. We maken echt wat de klant wil, dat geeft tevreden gezichten bij de opdrachtgever en mij veel voldoening.” Wat Frans ook veel voldoening heeft geven, zijn de leerlingen: “Ik heb heel veel plezier gehad in de samenwerking met gemotiveerde gasten. Als ze tot het einde van hun opleiding (eerst niveau 2 en dan niveau 3) bij je blijven, bouw je een bijzondere band op.”

"Burgy Bouwbedrijf Restauratie Pensioen voorman en leermeester Frans

“De samenwerking tussen leermeester, leerling en school, als dat klikt, dan is dat geweldig. Nick is de afgelopen 5,5 jaar bij me geweest, een hele goede leerling. Hij kan inmiddels zelfstandig een project aan, zoals het grachtenpand, waar we nu het achterhuis restaureren. Ook Joey is een hele goede leerling, hij schiet door zijn opleiding heen. Nick en Joey kunnen lezen en schrijven met elkaar. Ik hoop dat ze bij elkaar mogen blijven. Met zo’n team kun je de toekomst in.”

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Pensioen voorman en leermeester Frans

Vanaf het begin, ruim 26 jaar geleden, was Frans leermeester bij Burgy: “Fred, die is nu uitvoerder, was een van mijn eerste leerlingen. Maurice en Boy heb ik ook bij me gehad. Je kunt die jonge gasten richting geven. Het is mooi om te zien hoe ze zich ontwikkeld hebben bij Burgy. We hebben nog steeds een goed contact. Ik ben er trots op aan de wieg van hun vakmanschap te hebben gestaan en ze in de goede richting te hebben mogen duwen.”

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Pensioen voorman en leermeester Frans

Frans heeft Burgy in de afgelopen 26 jaar flink zien groeien: “Burgy is erg groot geworden. Het lijkt me moeilijk te managen. Je moet mensen hebben die weten hoe het vak in elkaar zit én met mensen om kunnen gaan. De werkdruk is best toegenomen.” Toch is Frans positief: “Restauratie is een mooi vak. Als je je vak verstaat, kun je een goede boterham verdienen. Soms vertellen jongens mij dat ze naar een ander bedrijf kunnen. Dan zeg ik ‘je weet wat je hebt, maar je weet niet wat je krijgt’. Als er iets is, kun je bij Burgy terecht om samen een oplossing te zoeken. Bovendien kun je bij Burgy van leerling doorgroeien tot directeur. Waar kan dat? Dat maakt het een mooi bedrijf.”

Frans, we gaan je missen! Ook wij balen van de Corona-perikelen en hopen ooit een mooi afscheid met je te vieren.  Voor nu wensen we je het allerbeste. Geniet van je welverdiende pensioen!

Frans werkte mee aan een superleuke video van Open Monumentendagen Leiden over het opleiden van leerlingen en restauratievakmanschap:

MONUMENTEN RESTAUREREN: Over leermeesters en leerlingen in de restauratiebouw