Open Monumentendag 2023: Levend erfgoed!
Burgy Bouwbedrijf Open Monumentendag 2023: Levend erfgoed!
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Levend erfgoed is het thema van de Open Monumentendag 2023. Twintig jaar geleden is namelijk UNESCO Verdrag voor de Bescherming van het Immaterieel Cultureel Erfgoed gesloten. Daarmee worden, naast culturele gebruiken en tradities, ook de ambachten bedoeld. En de ambachtslieden die deze beheersen. Onze vaklieden zijn dus levend erfgoed! Op zaterdag 9 september kun je ons levend erfgoed vinden op zes bouwplaatsen waar je hen alles kunt vragen over de restauraties van de prachtige monumenten waar we momenteel aan werken.

  • LET OP: houd er rekening mee dat je een bouwplaats bezoekt. Draag goede schoenen, volg uitsluitend de looproutes en wees voorzichtig met jezelf en eventuele kinderen onder jouw hoede.

Onze timmerlieden, metselaars, voegers, maar ook voorlieden, uitvoerders, werkvoorbereiders, calculators en projectleiders zijn zo goed in hun werk omdat ze zich na hun allround opleiding steeds verder zijn blijven specialiseren in het bijzondere restauratievak. Sinds 2022 bieden we hen op maat gesneden restauratiecursussen en -trainingen aan in onze eigen Burgy Vakschool.  

We zijn er trots op dat het ons dagelijks werk is om ons erfgoed te onderhouden en restaureren, zodat we het in goede staat kunnen doorgeven aan de generaties na ons. Burgy Bouwbedrijf sponsort dan ook met veel plezier de Open Monumentendagen in Leiden, Utrecht, Delft en Oegstgeest.

Wie - wat - waar - hoe laat

Binnenhof, Den Haag – Ingang via Het Plein

Zaterdag 9 september 10.00-17.00 uur

Alleen toegankelijk na aanmelding via Binnenhof Renovatie. 
UPDATE 1-9-2023: UITVERKOCHT

Bij het Binnenhof zien Arley, Dennis, Eric, Jeroen, Mark, Menno en Peter uit naar je komst om je te vertellen over de werkzaamheden aan de gebouwen van de eerste Kamer en de Raad van State. Ook is hier een expositie te zien over verschillende ingrepen aan de gebouwen. Het Binnenhof is het oudste Europese parlementscomplex, dat nog als zodanig dienstdoet. De oorsprong van dit complex ligt in de dertiende eeuw toen de graven van Holland zich er vestigden. In de loop van acht eeuwen is er vaak en veel verbouwd en zijn er talloze gebouwen bijgekomen, waaronder als laatste het nieuwe Tweede Kamergebouw uit 1992. 

Voor aanmelden (verplicht): https://www.openmonumentendagbinnenhof.nl/

Voor meer informatie: https://www.openmonumentendag.nl/monument/het-binnenhof/

Burgy Bouwbedrijf Open Monumentendag 2023: Levend Erfgoed!

Directievilla Cereolfabriek, Everard Meijsterlaan 3, Utrecht

Zaterdag 9 september 10.00-17.00 uur

Lucas, Maikel en Roy vertellen je graag over de herbestemming van de directeursvilla van de Cereolfabriek tot wijkbureau. De sojafabriek Cereol verrees in 1908 aan het Utrechtse Merwedekanaal. Het oorspronkelijke fabrieksterrein bestond uit een fabrieksgebouw met schoorsteen, twee pakhuizen en een directievilla. Het hele complex is begin deze eeuw opgeknapt, met uitzondering van de villa, die anti-kraak werd bewoond en ernstig in verval raakte. Met de vondst van een nieuwe gebruiker, Wijkbureau West, wordt de woning nu gerestaureerd en toegankelijk voor omwonenden.

Voor meer informatie: https://www.openmonumentendag.nl/monument/directievilla-cereolfabriek/

Burgy Bouwbedrijf Open Monumentendag 2023: Levend Erfgoed!

Bijenkorf, Wagenstraat 32, Den Haag

Zaterdag 9 september 10.00-17.00 uur

Carlyn & Jos nemen je mee in het verhaal over het herstel van de monumentale gevels van de Bijenkorf. Daar komen veel specialistische ambachten bij kijken. Op de begane grond tegenover het monumentale trappenhuis is een tentoonstelling te zien over de restauratie en verduurzaming van de indrukwekkende raampartijen in de gevels van dit prachtige, door architect Piet Kramer ontworpen warenhuis uit 1924-1926. We zijn het makkelijkst te vinden via de ingang van de Bijenkorf aan de Wagenstraat 32.

Voor meer informatie: https://www.openmonumentendag.nl/monument/de-bijenkorf-2/

Burgy Bouwbedrijf Open Monumentendag 2023: Levend Erfgoed!

Pakhuis Santos, Brede Hilledijk 95, Rotterdam

Zaterdag 9 september 10.00-16.00 uur

Alleen toegankelijk na aanmelding bij het Nederlands Fotomuseum.

Onlangs werd bekend dat het Nederlands Fotomuseum Pakhuis Santos heeft aangekocht om er in 2025 de deuren te openen. Tijdens Open Monumentendag kunnen bezoekers al een keertje binnenkijken, wel alleen op de begane grond omdat er een omvangrijke restauratie plaats vindt. Pakhuis Santos werd gebouwd in 1901 en vernoemd naar de Braziliaanse havenstad Santos, waarvandaan koffie werd verscheept naar Rotterdam en hier werd opgeslagen. Het pakhuis is ontworpen door de architecten J.P. Stok Wzn. en J.J. Kanters in opdracht van de N.V. Blauwhoedenveem.

Voor meer informatie en aanmelden (verplicht): https://tickets.nederlandsfotomuseum.nl/nl/evenementen/tickets

PS Op zaterdag 9 september om 17.00 uur op RTL4 is een aflevering over de restauratie en herbestemming van Pakhuis te zien in de tv-serie 'De Bouw maakt het' van Bouwend Nederland. 

Burgy Bouwbedrijf Open Monumentendag 2023: Levend Erfgoed!

Woonhuis, Apothekersdijk 15, Leiden

Zaterdag 9 september 12.00-17.00 uur

Alleen toegankelijk met rondleiding.

Rian en Sebastian laten je in het woonhuis aan de Apothekersdijk zien wat er komt kijken bij de restauratie, verduurzaming en aanpassingen voor hedendaags wooncomfort van dit bijzondere woonhuis. Wat we weten is dat op deze plek eind 16e eeuw een klein huis stond. Mogelijk hoorde de kelder met kruisgewelven daar bij. Begin 17e eeuw is het huidige huis gebouwd door meester timmerman Jan Corstantsz. De hoofdopzet van een voorhuis aan de straat en een zogenoemd zomerhuis daarachter dateert uit die tijd. Het woonhuis is verschillende keren verbouwd in de 18e, 19e en 20e eeuw. In 1933 werd het huis omgevormd tot sportschool met onder meer een bokslokaal op de begane grond en massage en gymnastiekruimten op de verdieping. Het pand bevat nog bijzonder veel authentieke details, maar is de loop der eeuwen helaas slecht onderhouden.

Voor meer informatie: https://www.openmonumentendag.nl/monument/apothekersdijk-15-woonhuis-in-verbouwing/

Burgy Bouwbedrijf Open Monumentendag 2023: Levend Erfgoed!

Ars Aemula Naturae, Pieterskerkgracht 9/9A, Leiden

Zaterdag 9 september 12.00-17.00 uur
Zondag 10 september 10.00-17.00 uur

Neem een kijkje in het prachtige, 17de-eeuwse rijksmonument van de kunstenaarsvereniging Ars Aemula Naturae. Deze vereniging, ook levend erfgoed!, is opgericht in 1694 door Willem van Mieris en Carel de Moor als het ‘Leids schilder- en tekengenootschap’. De oudste vleugel dateert van 1619. De poort naar de binnenplaats en ingang is onderdeel van een lagere aanbouw uit 1689 met een gesmeed stoephek. In het pand is onder andere een prachtig, geschilderd cassetteplafond te bewonderen.

Voor meer informatie: https://www.openmonumentendag.nl/monument/ars-aemula-naturae/ 

Burgy Bouwbedrijf Open Monumentendag 2023: Levend Erfgoed!

Veel plezier!

We wensen iedereen een heel veel plezier tijdens de Open Monumentendag!
Geniet van ons erfgoed en. nogmaals, draag goede schoenen en wees voorzichtig op de bouwplaatsen.