Burgy Bouwbedrijf Restauratie Werkbezoek Tweede Kamerlid Huis Dedel Den Haag
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Op maandag 15 april jl. was Salima Belhaj (D66) te gast bij het Platform Gespecialiseerde Aannemers in de Restauratie. De VTR is aangesloten bij dit platform. Mevrouw Belhaj bracht een bezoek aan de restauratie van Huis Dedel in Den Haag, die wordt uitgevoerd door VTR lid Burgy Bouwbedrijf. Zij maakte kennis met een branche waar ambachtelijkheid en vakmanschap voorop staan. De platform-leden namen de gelegenheid te baat om mevrouw Belhaj uitleg te geven over diverse zaken die spelen in de sector. Zo werd aandacht gevraagd voor het belang van kwaliteitsborging van restauratiewerken en het nut en de noodzaak van certificering. "Kwaliteit wordt in de restauratie wel belangrijk gevonden maar is nog niet zo secuur geborgd als in de archeologie waar certificering een vereiste is om in dit vakgebied te mogen werken", legt Kasper Burgy, bestuurslid van de VTR, uit, "Dat is op zijn minst opvallend." Ook werd aangegeven dat meer toezicht en controle vanuit de subsidieverstrekker op de uitvoering van het werken aan monumenten wenselijk zou zijn.

Oud-Hollandse dakpan verdwijnt langzaam maar zeker

Aansluitend kreeg het gezelschap een rondleiding door het bijzondere Huis Dedel. Op het dak viel het Kasper Burgy op dat op nog maar zo'n 10 % van de daken van de monumenten aan de Prinsegracht, dé gracht van Den Haag, Oud-Hollandse pannen liggen: "Langzaam maar zeker raken we iedere keer wat kwijt van deze historische dakbedekking. En dat terwijl behoud van historisch materiaal een speerpunt in erfgoedzorg is en in de Restauratieladder als uitgangspunt genoemd wordt bij restauratie. Op Huis Dedel liggen nog wel Oud-Hollandse pannen. Die zijn stuk voor stuk 'geklonken'*. De verwerking vraagt speciale aandacht van de vakman. Doordat Oud-Hollandse pannen handgevormd zijn, sluiten ze minder goed op elkaar. Als ze niet goed gelegd worden, kunnen lekkages ontstaan. Dat voorkom je door de detaillering heel precies en goed uit te voeren. Dat is echt vakwerk."

Na de restauratie opent Design Museum Dedel de deuren in dit prachtige monument. 

*'Klinken' wil zeggen dat er een tikje op de dakpan wordt gegeven. Als er een dof geluidje klinkt, heeft de dakpan een breuk (die soms onzichtbaar is). Dan kan de pan niet meer gebruikt.