P.J. Vethgebouw


Grondige restauratie van zowel interieur als exterieur
Het P.J. Vethgebouw gelegen aan de Nonnensteeg 1-3 te Leiden is een gemeentelijk monument. Het gebouw is ontworpen door architect Lokhorst en is gebouwd in twee delen. Het Botanisch Laboratorium (1904-1908), was bestemd voor lessen in plantkunde en physiologisch en biologisch onderzoek. Het tweede gedeelte, het Herbarium (1911-1914), werd ingericht als het archief van ‘Neerlandsch schatten van systematisch botanischen aard’ en functioneerde als werkplaats voor de ‘systematicus’.

Eind mei 2016 is Burgy Bouwbedrijf in opdracht van de Universiteit Leiden gestart met de restauratie van het interieur van het P.J. Vethgebouw, zowel bouwkundig als installatietechnisch. Technisch bureau Massier B.V. zorgt voor de werktuigbouwkundige installatie en Randstad Electrotechniek B.V. voor de elektrotechnische installatie.
Nieuwe onderdoorgang
Door het realiseren van een onderdoorgang langs het water vanuit de Nonnensteeg wordt het gebouw betrokken bij de overige gebouwen van het WSD-complex. Er is een nieuwe verhoogde entree aangelegd aan de Hortuszijde. De nieuwe onderdoorgang kan in de toekomst deel gaan uitmaken van de nieuwe Singelparkroute.
Indeling aangepast aan functie
Omdat het gebouw twee verschillende functies had, is de huidige indeling niet meer praktisch. Een aantal constructieve ingrepen bleken noodzakelijk te zijn voor de nieuwe functie. Na de restauratie neemt namelijk de Faculteit Geesteswetenschap haar intrek in het gebouw. Om een helder gebouw met optimale routing te realiseren zijn diverse wanden verwijderd.
Trappenhuis aangepakt
Het bestaande trappenhuis tussen de twee gebouwdelen is gedeeltelijk gedemonteerd, waarna het in een andere vorm is herbouwd. De bestaande natuurstenen treden en balustrade zijn hergebruikt. Ter plaatse van dit trappenhuis is ook een liftschacht gemaakt. De monumentale interieurs van bijvoorbeeld de bibliotheek en de collegezaal zijn behouden. Waar nodig zijn de ruimtes gemoderniseerd ten behoeve van comfort en communicatie met de medewerkers en studenten. De werkzaamheden zijn in de zomer van 2017 afgerond.
Typische gebreken modern monumenten hersteld
Eerder restaureerde Burgy Bouwbedrijf het exterieur van het P.J. Vethgebouw. De buitenschil vertoonde de typische gebreken van een 'modern' monument. Het gebouw stamt uit 1903 en de moderne bouwmaterialen van toen waren beton en staal. De stalen balkkoppen zijn in de loop der jaren door vochtinslag van het metselwerk gaan roesten. Door roest scheurde het metselwerk en ontstond er een vicieuze cirkel, waardoor het staal nog meer bloot kwam te liggen.
Roest en houtrot weg
In 2010 werd gestart met de restauratie waarbij de stalen liggers werden vrij gehakt, ontdaan van roest, behandeld met de technieken van nu en weer dichtgemetseld. De originele glas-in-loodvensters waren al weer jaren geleden vervangen voor stalen ramen met enkel glas. Burgy Bouwbedrijf kreeg de opdracht om deze ramen weer in hun oude glorie te herstellen. De houten gevelkozijnen verkeerden in zeer slechte staat en zijn vervangen door nieuwe kozijnen.
Lees ook
P.J. Vethgebouw in volle gang, Leids Dagblad: Restauratie, 27-8-2016,
Ben je enthousiast geworden?
Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.

