November 2024 | De hele eenentwintigste eeuw is calculator Marcel al werkzaam in de restauratie. Sinds 10 jaar werkt hij bij Burgy en hij verveelt zich nog geen seconde. Hij kan zijn ei goed kwijt in het uitdenken van plannen voor restauraties en ziet volop mogelijkheden om zich verder te ontplooien in de calculatie. Wat wil je met de prachtige projecten waar Marcel aan werkte (zie de lijst onderaan voor zijn favorieten) en de vele boeiende aspecten van het unieke calculatievak.
Droom aan het Plantsoen in Leiden: de restauratie en transformatie van enkele historische panden tot luxe appartementen hoort tot Marcels favoriete projecten.
Hoe ben je bij Burgy terechtgekomen?
Op een symposium ontmoette ik Kasper en we raakten aan de praat. Ik werkte destijds ook bij een erkend restauratie bouwbedrijf. Helaas moest het bedrijf een half jaar later een aantal mensen ontslaan. Het was toen, rond 2014, een moeilijke tijd in de bouw. Ik heb Kasper gebeld en we zijn gaan praten. Twee maanden later kon ik bij Burgy beginnen.
Het Servicecentrum van Stadhuis Rotterdam na de restauratie door Burgy Bouwbedrijf.
Wat maakt restauratie zo leuk?
Geen werk is hetzelfde en je komt elke keer voor andere uitdagingen te staan. Als calculator bouw je een project in je hoofd, je denkt na over hoe je het gaat aanpakken, wat beter kan of anders. Wat is de meest logische oplossing? In het meedenken over de plannen (met name de bouwteams) kan ik mijn ei goed kwijt. Er is ook ruimte om dingen aan te dragen, dat is erg leuk. Bij diverse particuliere woningen in Amsterdam moesten bijvoorbeeld nieuwe installaties worden geplaatst. Hoe ga je dat op een slimme manier inpassen?
Burgy Bouwbedrijf restaureert de bijzondere gevels van de Bijenkorf in Den Haag in zeven fases.
Ook de inzet van innovatieve gereedschappen en technieken maakt het werk boeiend. Ik heb samen met Durk, Gert en Erik het hele traject voor de aanschaf van onze vijf-assige CNC-machine doorlopen en geholpen met het implementeren van de machine. Ik hou ervan na te denken over hoe je bijvoorbeeld de kozijnen voor een monument gaat maken met gebruik van een CNC-machine. Is het dan handig om eerst een halffabricaat te maken met daarna een bewerkingsronde door de timmerman? Het delen van kennis en het begeleiden van dit soort trajecten geeft me veel voldoening.
Het CNC-team, Gert, Erik en Marcel, bespreken met Vincent en Kasper het eerste proefwerkstuk dat uit de vijfassige CNC-machine rolde.
Een mooi voorbeeld van meedenken over toe te passen materialen is een project waarvoor we samen met de opdrachtgever voor het maken van de ramen en kozijnen een boom (Mahonie) zijn gaan uitzoeken bij Houtex. Gert, timmerman in onze timmerfabriek, is mee geweest. Samen hebben we gekeken hoe de boom verzaagd kon worden om alle benodigde onderdelen voor de kozijnen uit de boom te halen. De delen die we niet voor de kozijnen konden gebruiken hebben we laten verzagen tot parketvloer met “wagenschot delen” oftewel “kop-staart” (=taps toelopend de vorm van de boom volgende delen, welke dan om en om gelegd zijn).
Het samenspel met de architect, onderaannemers en mijn collega’s vind ik heel inspirerend. De reconstructie van de Jugendstilgevel van het pand aan het Koningsplein 10 in Amsterdam is daar een mooi voorbeeld van. De architect maakte een prachtig ontwerp op basis van historische bronnen, de timmerfabriek maakte de losse onderdelen en Gert heeft de erkers voor de gevel in onze timmerfabriek gemonteerd. Vervolgens heeft de hoofdaannemer van het project de gevel ter plaatse opgebouwd. Een staaltje vakmanschap!
De gereconstrueerde Jugenstil gevel aan het Koningsplein in Amsterdam.
Momenteel werk ik aan het Binnenhof, een heel gevarieerd project, waar ik al heel wat voor heb uitgerekend en meegedacht over productiemethoden. Bij de bouwschutting voor de Lange Poten zijn we door er samen goed over na te denken op uitgekomen dat het handiger was de 76 panelen prefab te maken en dan pas te plaatsen in plaats van in het werk. Dat gaat veel sneller en efficiënter. En dat doet weer wat met de prijs.
Burgy Bouwbedrijf restaureert momenteel de gebouwen van de Eerste Kamer en de Raad van State aan het Binnenhof in Den Haag.
Wat heb je geleerd de afgelopen jaren?
Ik leer dagelijks dingen bij. Denk alleen al aan de nieuwe programma’s om mee te werken, dat gaat altijd door. Ik heb veel geleerd van het traject rond de aanschaf van de CNC-machine. Maar het gaat ook om zaken als de houtinkoop, welke houtsoort je wilt gebruiken voor een product, welke eigenschappen moet het hout hebben? En als je met een bestek bezig bent, het uitzoeken hoe een kozijn in elkaar zit. Iedere dag kom ik wel iets tegen dat ik ga uitzoeken en daarbij doe ik steeds weer nieuwe kennis op.
Nieuwe overkapping van een binnenplaats van het Shellkantoor in Den Haag dat door Burgy Bouwbedrijf in twee fases werd gerestaureerd.
Hoe zie je de toekomst?
Calculeren in de restauratie is een uniek vak, superleuk en heel afwisselend. Ik kan me nog steeds ontplooien in mijn vak en mijn capaciteiten benutten. Het is fijn om te doen waar je goed in bent. En een beetje uitdaging maakt het werk alleen maar leuker.
Lees ook
Innovatie in de timmerfabriek!
Herrijzenis van Koningsplein 10 in Amsterdam
Binnenhof – Eerste Kamer en Raad van State, Den Haag
Droom aan het Plantsoen, Leiden
Servicecentrum Stadhuis Rotterdam
Universiteitsbibliotheek Utrecht
Ben je enthousiast geworden?
Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.
Raadzaal van het Stadhuis in Rotterdam tijdens de restauratie.