Met de komst van de waanzinnige nieuwe robot, de Rover B van Biesse, verbreden en moderniseren we ons ambacht. De robot maakt het ons mogelijk om timmerwerk hyperefficiënt en precies in vijf dimensies uit te voeren. Onze machinaal timmerlieden Gert en Erik lopen sinds de komst van de machine met een hele grote glimlach op hun gezicht! Onder grote belangstelling rolde het eerste restauratiewerkstuk uit de 5-assige robot. Er breekt een nieuw tijdperk aan in onze timmerfabriek.
Bij Burgy zijn we ambitieus. Wij willen klassiek ambachtelijk kunnen werken maar ook innovatief ‘high end’. We willen helemaal aangesloten zijn op de mogelijkheden van nu en onze timmerfabriek daarop inrichten. Dat is ook belangrijk voor het aantrekken van jonge timmerlieden die in hun opleiding leren om te gaan met CNC-machines. Wanneer deze jongens en meisjes gaan werken, valt de praktijk van alledag in de timmerfabriek soms wat tegen. Als ze bij Burgy terechtkomen, kunnen ze aan de slag in een geweldig ingerichte timmerfabriek met alle nieuwe mogelijkheden van digitaal werken naast het ambachtelijke vakwerk.
Aan de aanschaf van de Biesse ging een voorbereidingstraject van een jaar vooraf. Een interessante tijd voor projectleider Durk, calculator Marcel en machinaal timmerlieden Gert en Erik. Zij onderzochten alle mogelijkheden, gingen op bezoek bij collega-bedrijven en maakten afwegingen die leidden tot de Biesse Rover B. “Het was een spannend proces”, zegt Durk, “want, hoe weet je precies wat je wilt bij de aanschaf van een apparaat waar wel 100 opties op zitten? Zijn die opties allemaal relevant voor het type werk dat we ermee willen doen? We kochten immers nooit eerder zo’n machine.” De keuze is uiteindelijk gevallen op de uitgebreide versie van de Biesse met een volautomatische tafel. Wat een belangrijke rol speelde, is de gebruiksvriendelijkheid van de software voor het tekenen. Het software programma B_SOLID is visueel ingesteld en intuïtief zodat je niet regel voor regel hoeft te programmeren.
De robot daagt onze vaklieden uit. Er hangen 46 verschillende freeskoppen in, waarvan sommige in een zowel links als rechts draaiende uitvoering. Bij ieder werkstuk moet je aan de robot vertellen met welke freeskop op welke wijze het werkstuk gemaakt moet worden. Wijzelf blijven natuurlijk nadenken over de restauratiedetails: hoe maak je de verbinding? Hoe houd ik de verbinding waterdicht? De robot gaat een stevig beroep doen op de kennis en inventiviteit van onze ambachtslieden.
Gert, Erik en Marcel volgen 20 cursusdagen om alle vaardigheden te leren voor de voorbereiding en uitvoering van opdrachten. “De komende twee jaar gaan we ons helemaal verdiepen in deze machine zodat we alle mogelijkheden eruit kunnen halen”, vertelt Marcel, “De robot kan balken voor spant constructies van formaat verwerken, ramen, deuren en kozijnprofileringen produceren en ‘rond’ en ‘getoogd’ werk maken.”
Het dagelijks werk van Gert en Erik gaat veranderen. Het werk met de robot omvat het digitaal inmeten van historische onderdelen, het maken van driedimensionale detailtekeningen en het programmeren van de software om de gereedschappen – zaag en frees – exact de gewenste profileringen te laten maken. “Elk onderdeel van het werkstuk wordt apart getekend in B_SOLID. Als de tekening gereed is, selecteer je de juiste gereedschappen (zagen, boren en/of frezen) en worden de bewerkingen geprogrammeerd”, legt Erik uit. “Je moet daarbij aangeven of er van links naar rechts gefreesd moet worden of andersom. Deze instelling heeft enorme impact voor de kwaliteit van het werkstuk. Voor elke bewerking stel je zo een hele serie aanwijzingen in.”
“We denken sowieso al na over al die stappen. Nu zet je alle stappen eerst in de computer", vult Gert aan, “voordat je de machine daadwerkelijk aan het frezen zet, maak je een computer simulatie. Handig om te zien of alle instellingen dadelijk leiden tot het gewenste resultaat of dat je gaat crashen.” Alle opdrachten op de robot worden digitaal opgeslagen. Zo gaat een prachtig archief ontstaan van alles wat met de machine gemaakt wordt.
De machine biedt ongelooflijk veel mogelijkheden, maar de robot vervangt onze timmerlieden of de andere machines niet. De machine is een aanvulling op alles wat we in de timmerfabriek al hebben staan. Wat de Biesse ook kan, zonder onze ambachtslieden hebben we er niks aan. Zij bedenken immers de goede detaillering van producten. Om bijvoorbeeld goed afwaterend lijstwerk te maken, moet je je vak verstaan.
Lees meer over onze gecertificeerde timmerfabriek: Burgy’s Timmerfabriek.