Yaïr

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Timmerman Yaïr
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Update: Yaïr heeft inmiddels zijn mbo-3 diploma behaald en is als timmerman bij Burgy in dienst getreden. Gefeliciteerd, Yaïr! Hieronder zijn interview voor de rubriek 'Bijgespijkerd met...' waarin leerlingen aan het woord komen over hun opleiding en het restauratievak. 

Bijgespijkerd met… Yaïr

Beeldend kunstenaar Yaïr is bezig met de niveau 2 timmeropleiding en de niveau 3 opleiding staat op de planning. Hij haalt veel voldoening uit het herstel van de deuren van het C30-gebouw van Shell: “Het leukste vind ik moeilijk werk waarbij je zelf opzoek moet gaan naar oplossingen. Schaven, schuren, kantelen… een hele puzzel!”

 

Welke opleiding doe je?

Sinds oktober 2019 ben ik bezig met de niveau 2 timmeropleiding. Eind dit jaar ben ik klaar, maar ik hoop natuurlijk eerder klaar te zijn! Nu moet ik nog twee praktijkexamens: deuren afhangen & timmeren. Bij Shell zijn de deuren nog niet klaar, daar gaat een hoop geregel & goedkeuring aan vooraf. Vooral nu besteed ik thuis meer tijd aan school. In september heb ik al mijn theorie-examen gehaald. Dat examen heb ik er in één keer doorheen geduwd. Toen was dat pittig, nu ben ik heel blij met die keuze. Door alles wat ik doe bij Burgy leer ik heel veel.

Burgy Bouwbedrijf Interview leerling timmerman Yaïr

Deuren van het Shell kantoor, Den Haag

Wat vind je het leukste aan restauratie?

Het leukste vind ik moeilijk werk waarbij je zelf opzoek moet gaan naar oplossingen. Het aftimmeren van deuren bij Shell is hier een voorbeeld van. Deze deuren zijn 100 jaar oud en in die tijd zijn er verschillende koplatten bijgekomen. Daardoor hebben alle koplatten een ander profiel en zijn van ander materiaal gemaakt. Dat moet je samenbrengen met de deur eromheen. Ieder profiel loopt nét 2 mm anders. Wij mogen verzinnen hoe we dat gaan oplossen. Schaven, schuren, kantelen… een hele puzzel!

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Bij Burgy met nog heel veel leuke projecten! Meer gespecialiseerd… misschien wel in natuursteen. Ik leer veel en ik kan altijd dingen vragen. Bij Shell hebben we een leuk team; we lachen wat af in de pauzes! De niveau 3 timmeropleiding staat wel op de planning. Ik had niet per se verwacht in de restauratie te werken. Ik heb namelijk altijd als kunstenaar gewerkt. Best handig! Bepaalde vaardigheden die ik heb ontwikkeld als timmerman kan ik als kunstenaar ook gebruiken. En andersom.

Lees verder over de restauratie van de 116 (!) binnendeuren van het C30-gebouw van Shell: Houten deuren C30-Gebouw Shell in ere hersteld.

Ben je enthousiast geworden?

Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Shell Den Haag leerling timmerman Yaïr

Shell kantoor, Den Haag