Binnenkijken bij de restauratie van een 17e-eeuws rijksmonument
Burgy Bouwbedrijf Restauratie 17de-eeuws grachtenpand Leiden
Dit artikel delen
Facebook Twitter LinkedIn Email

Burgy transformeert een grachtenpand tot comfortabel woonhuis van drie verdiepingen. Het Burgy-team heeft keihard gewerkt aan onder andere het herstel van de gevels en schoorsteen van het grachtenpand, de isolatie van alle gevels en vloeren, waarbij 4 kilometer aan elektrabuis voor alle techniek in het pand wordt weggewerkt, het herstellen en aanpassen van de historische spiltrap, de herbouw van een nieuw achterhuis en het bedenken van een goed stucsysteem voor de kelder.

De 17e-eeuwse spiltrap van het grachtenpand, gesitueerd in het centrale trappenhuis, wordt gerestaureerd en deels vervangen. Het nieuwe deel krijgt een modern uiterlijk in staal, glas en eiken. Het stalen frame is al geplaatst. De trap is ontwikkeld en uitgewerkt samen met de architect van de opdrachtgever, Machiel Wagenaar van MW Architectuur en Smederij Meerkerk.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie 17de-eeuws grachtenpand historische spiltrap

Het deel dat gerestaureerd wordt, is een trede hoger geplaatst. Om meer doorloophoogte voor de door Smederij Meerkerk te maken nieuwe spiltrap, is de daarboven liggende, historische houten trap een trede verhoogd. Het heeft heel wat denk- en ontwerpwerk gevraagd om dit voor elkaar te krijgen.

De ombouw van het trappenhuis is opgetrokken uit houten delen die elders uit het huis gehaald zijn. Wat de vaklieden tekort kwamen, is aangevuld met nieuwe delen.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie 17de-eeuws grachtenpand historische spiltrap

Verduurzaming

Het grachtenpand is verduurzaamd. Dat betekent dat de voor- en achtergevels en de zijgevels zijn voorzien van voorzetwanden. Om de voorzetwanden te kunnen plaatsen zijn alle aanwezige historische lambriseringen uitgenomen. De gevels worden geïsoleerd met prettig verwerkbaar isolatiemateriaal van Knauf Insulation en Kingspan isolatie.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Verduurzaming Voorzetwanden

Het plaatsen van de voorzetwanden maakt het ook mogelijk de vier kilometer elektrabuis voor de technische snufjes in het huis weg te werken. Bij de binnenmuren worden de leidingen in de wanden geplaatst. Tussen de vloeren wordt ook isolatiemateriaal geplaatst, onder andere om geluidshinder tussen de verdiepingen te verminderen.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Voorzetwanden Verduurzaming Leidingen wegwerken

De meterslange, historische plafonddelen zijn hiervoor uitgenomen en tijdelijk opgeslagen in onze werkplaats. Na de isolatie van de gevels en plafonds worden de eerder uitgenomen historische interieuronderdelen teruggeplaatst. Daarvoor moet de maatvoering worden aangepast omdat de maten van de ruimtes door de voorzetwanden kleiner zijn geworden. Een precies werk dat Nick, Ayoub, Carlo en Auke met het nodige vakmanschap uitvoeren.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Verduurzaming rijskmonument

De ramen en kozijnen worden deels hersteld en deels vervangen ‘naar bestaand’. In alle ramen wordt monumentenglas geplaatst. Dit is dun genoeg om in de historische sponningen te passen. Zo blijft het historisch beeld behouden. De betonvloer op de begane grond is verwijderd en opnieuw, maar dan geïsoleerd aangebracht. Voor een comfortabel en duurzaam binnenklimaat wordt het pand voorzien van vloerverwarming, elektrische cv-installatie en een warmtepomp.

Gevelherstel

De voorgevel van dit rijksmonument is vanaf de eerste verdieping in twee fases opnieuw opgemetseld. Dit was nodig omdat de gevel vanaf de tweede verdieping uitbuikte, een gevaarlijke situatie. Bij de herstelwerkzaamheden is de gevel afgebroken tot aan de onderkant van de onderdorpel van de ramen van de eerste verdieping. Daarna is de gevel over twee verdiepingen opnieuw opgemetseld. Op de eerste verdieping zijn twee nieuwe kozijnen geplaatst. Op de tweede verdieping zijn de historische kozijnen hergebruikt. In de gevel zijn vier muurankers geplaatst, twee waar ze altijd al zaten en twee nieuwe in het midden. De gevel staat weer stabiel en recht. De gevel is door Ravesteyn Gevelonderhoud gevoegd met een snijvoeg.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Renovatie 17e-eeuws grachtenpand Leiden Gevelherstel

De achtergevel heeft Fred platvol gevoegd. De loodaansluitingen van de daken zijn nagelopen door Nick en Ayoub en Fred heeft de schoorsteen opnieuw opgemetseld.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Gevelherstel 17de-eeuws grachtenpand

Een nieuw achterhuis

Het achterhuis, dat van ‘indifferente’ waarde was, is gesloopt. Er is een nieuw achterhuis gebouwd, nu met een zadeldak. Op oude foto’s was te zien dat hier vroeger ook al een zadeldak was. Een fundering ontbrak, dus deze is allereerst nieuw gestort. Het maken van de prachtige houten kapconstructie is een mooi timmerwerk voor onze timmerlieden. In het achterhuis zijn de badkamer, met een zolder erboven voor opslag en technische installaties, en een slaapkamer met een open kapconstructie, gesitueerd. De uitdaging is hier om een badkamer te maken met rechte wanden en rechte hoeken. De buitenwanden van het nieuwe achterhuis volgen namelijk de lijnen van de omliggende, historische bebouwing en die zijn scheef.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie 17de-eeuws grachtenpand in Leiden - bouw nieuw achterhuis

Kelders

Het grachtenpand heeft een gewone kelder en een waterkelder onder het zomerhuis. Ter oriëntatie: dit zomerhuis ligt naast de verbindingsgang tussen het voor- en achterhuis. De gewelfde kelder onder de keuken was uitgevuld met zand. De kelder is uitgegraven en het metselwerk is kaalgehakt. In het eeuwenoude metselwerk zit veel vocht en zout. Dit is er niet helemaal uit te krijgen.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie 17de-eeuws grachtenpand in Leiden - historische kelder

Om zoutuitbloei in de toekomst te voorkomen hebben we samen met stukadoor Monks een oplossing bedacht met een waterdichtmembraan tussen het kale metselwerk en het stucsysteem. Onder het toilet naast de keuken is een historische, gemetselde waterkelder gevonden. Deze is door de gemeente gedocumenteerd en daarna afgedekt.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie 17de-eeuws grachtenpand - herstel historische trap

Hartjestrap

De trap in het zomerhuis met de mooie hartjes en vierpassen was in een erg slechte staat. De trap is geheel gedemonteerd, hersteld en tot slot weer teruggeplaatst door Auke.  

Burgy Bouwbedrijf Restauratie 17de-eeuws grachtenpand - herstel historische trap

Partners

  • Architect: MW Architectuur
  • Loodgieter: Bernard Schulte BV
  • Elektrotechniek: Electrocel BV
  • Stucwerk: Monks Stukadoors
  • Glas en schilderwerk: Van Kesteren
  • Voegwerk voorgevel: Ravesteyn Gevelonderhoud

Lees ook: 

Restauratie 17de-eeuws grachtenpand met een aanvaardbare scheefstand, artikel in vakblad De Aannemer waarin Sebastian en Rian vertellen over de restauratie. 

Comfortabel wonen in een vroeg 17de-eeuws grachtenpand over eerdere werkzaamheden aan het grachtenpand.

Ben je enthousiast geworden?

Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.

Burgy Bouwbedrijf Artikel in vakblad De Aannemer over de restauratie van een 17de-eeuws grachtenpand