Een kijkje op de restauratiebouwplaats bij een 17e-eeuws rijksmonument
Burgy Bouwbedrijf Restauratie 17de-eeuws rijksmonument
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Burgy transformeert een grachtenpand tot comfortabel woonhuis van drie verdiepingen. Het Burgy-team heeft keihard gewerkt aan onder andere het herstel van de gevels en schoorsteen van het grachtenpand, de isolatie van alle gevels en vloeren, waarbij 4 kilometer aan elektrabuis voor alle techniek in het pand wordt weggewerkt, het herstellen en aanpassen van de historische spiltrap, de herbouw van een nieuw achterhuis en het bedenken van een goed stucsysteem voor de kelder.

In de komende tijd worden nog andere aspecten van deze restauratie toegevoegd.

Verduurzaming

Het grachtenpand is verduurzaamd. Dat betekent dat de voor- en achtergevels en de zijgevels zijn voorzien van voorzetwanden. Om de voorzetwanden te kunnen plaatsen zijn alle aanwezige historische lambriseringen uitgenomen. De gevels worden geïsoleerd met prettig verwerkbaar isolatiemateriaal van Knauf Insulation en Kingspan isolatie.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Verduurzaming Voorzetwanden

Het plaatsen van de voorzetwanden maakt het ook mogelijk de vier kilometer elektrabuis voor de technische snufjes in het huis weg te werken. Bij de binnenmuren worden de leidingen in de wanden geplaatst. Tussen de vloeren wordt ook isolatiemateriaal geplaatst, onder andere om geluidshinder tussen de verdiepingen te verminderen.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Voorzetwanden Verduurzaming Leidingen wegwerken

De meterslange, historische plafonddelen zijn hiervoor uitgenomen en tijdelijk opgeslagen in onze werkplaats. Na de isolatie van de gevels en plafonds worden de eerder uitgenomen historische interieuronderdelen teruggeplaatst. Daarvoor moet de maatvoering worden aangepast omdat de maten van de ruimtes door de voorzetwanden kleiner zijn geworden. Een precies werk dat Nick, Ayoub, Carlo en Auke met het nodige vakmanschap uitvoeren.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Verduurzaming rijskmonument

De ramen en kozijnen worden deels hersteld en deels vervangen ‘naar bestaand’. In alle ramen wordt monumentenglas geplaatst. Dit is dun genoeg om in de historische sponningen te passen. Zo blijft het historisch beeld behouden. De betonvloer op de begane grond is verwijderd en opnieuw, maar dan geïsoleerd aangebracht. Voor een comfortabel en duurzaam binnenklimaat wordt het pand voorzien van vloerverwarming, elektrische cv-installatie en een warmtepomp.

Gevelherstel

De voorgevel van dit rijksmonument is vanaf de eerste verdieping in twee fases opnieuw opgemetseld. Dit was nodig omdat de gevel vanaf de tweede verdieping uitbuikte, een gevaarlijke situatie. Bij de herstelwerkzaamheden is de gevel afgebroken tot aan de onderkant van de onderdorpel van de ramen van de eerste verdieping. Daarna is de gevel over twee verdiepingen opnieuw opgemetseld. Op de eerste verdieping zijn twee nieuwe kozijnen geplaatst. Op de tweede verdieping zijn de historische kozijnen hergebruikt. In de gevel zijn vier muurankers geplaatst, twee waar ze altijd al zaten en twee nieuwe in het midden. De gevel staat weer stabiel en recht. De gevel is door Ravesteyn Gevelonderhoud gevoegd met een snijvoeg.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Renovatie 17e-eeuws grachtenpand Leiden Gevelherstel

De achtergevel heeft Fred platvol gevoegd. De loodaansluitingen van de daken zijn nagelopen door Nick en Ayoub en Fred heeft de schoorsteen opnieuw opgemetseld.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Gevelherstel 17de-eeuws grachtenpand

Partners

  • Architect: MW Architectuur
  • Loodgieter: Bernard Schulte BV
  • Elektrotechniek: Electrocel BV
  • Stucwerk: Monks Stukadoors
  • Glas en schilderwerk: Van Kesteren
  • Voegwerk voorgevel: Ravesteyn Gevelonderhoud

Lees verder over de eerdere werkzaamheden:

Comfortabel wonen in een vroeg 17de-eeuws grachtenpand

Ben je enthousiast geworden?

Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.