Gilles neemt afscheid
Gilles neemt afscheid van Burgy Bouwbedrijf
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Voorman en leermeester Gilles gaat een nieuwe uitdaging aan. We moeten afscheid nemen na ruim 32 jaar. Gilles heeft de groei van Burgy in drie decennia meegemaakt en blikt terug op een loopbaan met veel prachtige restauratieprojecten, waarbij hij met vele collega’s en andere betrokken partijen heeft samengewerkt. Zoals Gilles zegt: “Bouwen doe je nooit alleen, je doet het met z’n allen. Iedereen is belangrijk, iedereen draagt zijn steentje bij. Dat voel je echt bij Burgy.”

Net iets meer dan 32 jaar geleden, in september 1989, maakte ik de overstap van de nieuwbouw naar de restauratie, naar Burgy Bouwbedrijf. Ik was het twaalfde personeelslid, we waren nog maar een klein bedrijf. Mijn eerste klus was een werk van Kasper: herstellen van kozijnen en betimmering aan de Petuniatuin in Zoetermeer. Na die eerste klus volgden er meer. Heel bijzonder was Studio America. Over een bestaand gebouw heen hebben we een heel nieuw gebouw neergezet met een staalconstructie met liggers van 1,5 meter hoog.

Gilles neemt afscheid van Burgy Bouwbedrijf

Een andere supergave opdracht was de restauratie van de Koornbeurs in Leiden. Zo’n mooi werk om te maken! Tijdens de peurbakkentocht van dat jaar werden de steigers omgebouwd tot kasteel en mochten de Burgy-kinderen verkleed als ridders en jonkvrouwen naar de bootjes kijken die onder de Koornbeurs door voeren.

Gilles neemt afscheid van Burgy Bouwbedrijf

In 2006 (het Rembrandtjaar) had Leiden de buitenexpositie “Jonge Rembrandt Groot”. De werken die Rembrandt in Leiden heeft gemaakt, werden in reuzenafmetingen op markante gebouwen in de stad gehangen. Natuurlijk droeg Burgy een steentje bij. Rian en ik hebben de doeken aan het voormalige V&D gebouw opgehangen. Wij werkten trouwens vaker samen: in de Pieterskerk hebben we de zerkenvloer gerestaureerd. Ook al zo’n bijzonder werk. Als blijvend aandenken staan de namen van de restauratievaklieden van Burgy in het glas van de ramen van de kerk.

Gilles neemt afscheid van Burgy Bouwbedrijf

Tijdens de eerste restauratieperiode van het Shellgebouw werkte ik samen met Boy. We hebben daar het gevel- en dakwerk onder handen genomen. Supermooi metselwerk met natuursteen.

Het Amstelhotel was ook al zo bijzonder. Met Boy en Richard zo’n prestigieus gebouw restaureren…we hebben zelfs replica’s kunnen terugplaatsen van de leeuwen die er oorspronkelijk op stonden.

Gilles neemt afscheid van Burgy Bouwbedrijf

Petuniatuin, Studio America, Koornbeurs, Rembrandt, de Pieterskerk, Shell, het Amstelhotel….het is slechts een kleine greep uit de vele projecten waaraan ik heb mogen meewerken. De Petrus en Pauluskerk in Leidschendam, de Paradijskerk in Rotterdam, de Bonifatiuskerk in Rijswijk, het Dolhuys in Haarlem, de Juliana en Bernhardbank in Voorburg, een apotheek, en…en…en…we hebben nog veel meer mooie dingen gebouwd. Creatieve oplossingen gezocht en gevonden voor de uitdagingen die we tegen kwamen. Niet alleen in Leiden, maar ook daarbuiten hebben we ons stempel gedrukt op verschillende bijzondere plekken.

Gilles neemt afscheid van Burgy Bouwbedrijf

Ik heb hierboven maar een paar collega’s met naam kunnen noemen. Veel liever had ik iedereen genoemd. Bouwen doe je immers nooit alleen, je doet het met z’n allen. Van de metselaar tot de timmerman, van de beheerder van het materieel tot de mensen van de machinale werkplaats, van de projectleider tot de leerling. Iedereen is belangrijk, iedereen draagt zijn steentje bij. Dat voel je echt bij Burgy. Toen, in 1989 waren we maar met 18 collega’s, nu in 2021 zijn het er meer dan 100. Toch is de saamhorigheid altijd gebleven.

Naast ’t werk hebben we ook vele uitstapjes met elkaar gemaakt. Naar Parijs, Istanbul, Antwerpen, ontelbare feestavonden, Sinterklaas, theater, muziek, te veel om op te noemen. Altijd leuk, altijd tot in de puntjes verzorgd.

En nu ga ik dan toch dit mooie bedrijf verlaten. Ik zal Burgy en alle collega’s enorm missen, dat weet ik zeker. Maar ik heb er ook heel veel zin in om te beginnen aan een nieuwe uitdaging. Wel weer in de bouw, dus hopelijk komen we elkaar nog eens tegen! Voor nu bedank ik iedereen heel hartelijk voor de samenwerking van de afgelopen 32 jaar, het zal duidelijk zijn dat ik terugkijk op een fijne tijd. Ik wens jullie allemaal het allerbeste!

Hartelijke groet,

Gilles

Lees verder over de mooie rsetauratieporjecten waar Gilles aan gewerkt heeft:

Koornbeurs, Leiden

Shell kantoor, Den Haag

Amstel Hotel, Amsterdam

Museum van de Geest, (voorheen Dolhuys), Haarlem 

Gilles neemt afscheid van Burgy Bouwbedrijf