Mario

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Timmerman Mario
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Timmerman Mario ontdekte Burgy door de rode steigerdoeken in de Leidse binnenstad en besloot te solliciteren. Zijn eerste restauratieproject was de Hamtoren in Vleuten: “Een droomproject, ik viel echt met mijn neus in de boter”, aldus Mario. Daarna volgden o.a. het Shellkantoor en het Binnenhof. Met zijn liefde voor hout, ambacht, erfgoed en geschiedenis is Mario helemaal op zijn plek. 

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Timmerman Mario Interview

Mario aan het werk bij de restauratie en verduurzaming van de Hamtoren, Vleuten.

Hoe ben je bij Burgy terechtgekomen?

Door de liefde belandde ik in Leiden. Mijn vriendin, hier geboren en getogen, en ik wandelden altijd graag door de Leidse binnenstad. Uiteindelijk gingen al die rode steigerdoeken bij de mooiste monumenten ons opvallen. Ik ben me gaan verdiepen in Burgy en heb gesolliciteerd als timmerman. In België heb ik mijn scholing in houtbewerking gehad en als dakwerker gewerkt. Sinds ik in Nederland woon, heb ik allerlei verschillende dingen gedaan, mijn eerste baan hier was postbode.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Timmerman Mario Interview Hamtoren Vleuten

De Hamtoren in Vleuten is door Burgy Bouwbedrijf gerestaureerd en verduurzaamd. 

Wat maakt restauratie zo leuk?

Ik houd sowieso van hout, een fascinerend materiaal, zo mooi! Ik ben er thuis altijd mee bezig. Ook met recycling van hout, ik verwerk bijvoorbeeld houten skateboards in nieuwe objecten zoals een lamp. Verder trekken erfgoed en geschiedenis me. Het behouden ervan is prachtig. Dat je werkt aan oude constructies en verbindingen, de manier waarop dat vroeger is gemaakt, is zo mooi. Dat fascineert me. Het eerste project waar ik bij Burgy aan het werk ging was de Hamtoren in Vleuten, voor een periode van anderhalf jaar. Ik ben echt met mijn neus in de boter gevallen. Een uniek monument met een lange geschiedenis. En zo ambachtelijk met prachtige balklagen en vloerbinten. We hebben daar twee gemakken (hangende toiletten) aan de toren gebouwd, een flinke uitdaging. Ik heb daar zoveel geleerd door mee te kijken en te doen.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Timmerman Mario Interview

Mario aan het werk bij de restauratie en verduurzaming van het Shellkantoor in Den Haag.

Daarna heb ik een half jaar bij de restauratie van het Shellkantoor in Den Haag gewerkt, een totaal ander monument, van een veel grotere schaal. Daar heb ik de breedte gezien van het werk dat Burgy uitvoert. Naast het ambachtelijk restauratiewerk is daar bijvoorbeeld ook veel installatiewerk gedaan. Ik heb ook een tijd in de timmerfabriek gewerkt, heel leerzaam, maar ik werk liever op de steiger. Nu werk ik op het Binnenhof, wat ook weer geweldig is. Ik doe hier ook weer heel veel kennis op. Wat erg interessant is, is het in kaart brengen van de panden aan het Binnenhof, of onderdelen zoals bijvoorbeeld de kapconstructie boven de vergaderzaal van de Eerste Kamer. Doordat je alles opmeet, intekent en de maten erbij zet op papier, prent je het goed in je geheugen. Ik leer ook veel van collega’s, die hun kennis altijd ruimhartig delen.

Wat heb je geleerd de afgelopen jaren?

Ik ben veel gegroeid in het sociaal contact. Ik ben van mezelf vrij stil en heb geleerd dat je dingen mag vragen. Ik heb er hard aan gewerkt om stevig te staan en vooruit te kijken. Elke dag leer ik wel iets.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Timmerman Mario Interview Boardroom Shellkantoor Den Haag

Een gerestaureerde boardroom in het Shellkantoor in Den Haag. 

Waar wil je naartoe?

Bij Burgy zeggen ze altijd ‘van leerling naar leermeester’. Ik twijfel vaak of ik dat kan, maar de laatste tijd krijg ik regelmatig een leerling mee. Als ik dan zo’n jongen van 17 zie, vol interesse in het erfgoed en het ambacht, dan wil ik dat teruggeven. Het is niet alleen superleuk om je kennis door te geven, maar het is ook belangrijk voor het behoud van het restauratievakmanschap.

Lees verder:

Ben je enthousiast geworden?

Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.

Burgy Bouwbedrijf restaureert in samenwerking met Heijmans de gebouwen van de Raad van State en de Eerste Kamer aan het Binnenhof in Den Haag.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Timmerman Mario Interview Eerste Kamer en Raad van State Binnenhof Den Haag