Milan

Burgy Bouwbedrijf Milan Timmerman & Leermeester
Dit artikel delen
Facebook Twitter LinkedIn Email

De absolute favoriet onder de projecten waar timmerman Milan aan heeft gewerkt, is het unieke hanggewelfplafond in de Consistorie van de Waalse Kerk in Haarlem. Tijdens de ingrijpende restauratie heeft Milan dit bijzondere plafond samen met twee collega’s eigenhandig gedemonteerd, de onderdelen gerestaureerd en het daarna weer teruggeplaatst. Verder noemt Milan veiligheid als allerbelangrijkste factor in het werk. Daar zijn we het helemaal mee eens.

Milan aan het werk aan het hanggewelf van de consistoriekamer van de Waalse kerk in Haarlem

Het hanggewelf in de Consistoriekamer van de Waalse Kerk in Haarlem is Milans favoriete restauratieproject

Hoe ben je bij Burgy terechtgekomen?

Ik zocht werk en mijn vader zei: “Als je wilt leren timmeren , moet je naar Burgy gaan.” Op zijn beurt zei Kasper toen ik solliciteerde: “Als je bij ons wilt komen werken, moet je naar school.” Ik ben gelijk naar Bouwmensen gefietst, die zitten aan het eind van de straat bij Burgy, en ben begonnen aan mijn timmeropleiding. Na het halen van mijn MBO-3 opleiding ben ik in dienst getreden. Dat is nu 10 jaar geleden.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Waalse kerk Haarlem Consistoriekamer hanggewelf

Het hanggewelf in de Consistoriekamer van de Waalse Kerk in Haarlem in oude luister hersteld

Wat maakt restauratie zo leuk?

Lastige vraag. Ik denk het rommelen, het knutselen. De weg naar een goed resultaat. Het resultaat gericht werken. Het is vaak zo mooi hoe je gaat van wat je aantreft bij een monument naar hoe je het weer achterlaat, het resultaat wat je met zijn allen neerzet. Bij Burgy is het goed samenwerken met de collega’s, de werken zijn bijzonder en je krijgt de ruimte om oplossingen te bedenken.

Het allermooiste project waar ik aan gewerkt heb is een onderdeel van de Waalse Kerk in Haarlem. De Consistoriekamer van deze kerk heeft een voor Nederland uniek hanggewelf. Niet veel timmermannen kunnen zeggen dat ze zo’n plafond hebben gerestaureerd. Daar zit wel een stukje trots.

Andere bijzondere projecten waren het mooie herenhuis aan de Elandstraat 10 in Den Haag en de Blijdorpkerk in Rotterdam, waar we twee luchtdichte boxen in hebben gebouwd zodat de kerk multifunctioneel gebruikt kan worden.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Woonhuis Den Haag

Keuken Elandstraat 10, Den Haag

Wat heb je geleerd?

Ik heb geleerd om veiliger om te gaan met mijzelf, dat ik rustiger aan moet doen. Ik heb helaas twee ongelukken gehad op het werk. Inmiddels ben ik gelukkig  weer gerevalideerd. Het zou goed zijn als echt iedereen goed geïnstrueerd is wat te doen als er iets gebeurt, niet alleen de BHV-ers, want die staan niet altijd naast je. Misschien hoeft niet iedereen een EHBO-diploma te halen, maar basiskennis zou al heel goed zijn. Een veilige werkplek is echt het allerbelangrijkste, ik heb die les op een harde manier geleerd.

Waar wil je naartoe?

Tijdens mijn revalidatie bij het Zuider Gymnasium in Rotterdam heb ik van Erwin en Johan veel geleerd over de uitvoering. Ik vind het leuk om het faciliteren, dat wil zeggen dat ik zorg dat de juiste mensen op de juiste plek staan met de juiste materialen. Ik noem het werkvoorbereiding in de praktijk. Momenteel doe ik dat bij het Binnenhof in Den Haag. Een paar jaar geleden heb ik het diploma Assistent Uitvoerder  Bouw & Infra gehaald. Daar heb ik veel aan gehad voor mijn huidige functie.  

Lees verder:

Waalse Kerk, Haarlem

Zuider Gymnasium, Rotterdam

Elandstraat 10, Den Haag

Ben je enthousiast geworden?

Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Zuider Gymnasium Rotterdam

Zuider Gymnasium, Rotterdam