De restauratie trok werkvoorbereider Sebastian al tijdens zijn opleiding Bouwkunde, hij zocht en vond een mooie minor over het vak, regelde zijn stage en afstudeeropdracht bij erkende restauratiebouwbedrijven en kwam na zijn studie bij Burgy terecht. Hij kijkt met bewondering naar het ambacht van de vaklieden van vroeger, heeft veel geleerd de afgelopen jaren, maar is al weer aan het nadenken hoe hij zicht verder kan ontwikkelen.
Hoe ben je bij Burgy terechtgekomen?
Ik heb altijd interesse gehad voor restauratie, voor de historische panden en voor de markt waarin je werkt. Tijdens mijn opleiding heb ik stage gelopen bij een restauratie-aannemer. Dat was onwijs interessant. Binnen de opleiding Bouwkunde ben ik op zoek gegaan naar vakken om me te specialiseren in de restauratie. Dat was best lastig, maar het is toch gelukt. Aan de Hogeschool Utrecht ben ik de minor Monumentenzorg gaan volgen. Mijn afstudeeropdracht heb ik ook bij een restauratie-aannemer – een andere dan mijn stage – gedaan, waarna ik in contact kwam met Burgy. Benno en Lucas, die ik kende van mijn stage, werkten toen al bij Burgy. Met Benno had ik tijdens mijn stage al fijn samengewerkt.
Wat maakt restauratie zo leuk?
De diversiteit in het werk, de mooie panden waar je aan werkt, de unieke locaties waar je komt. De geschiedenis van al die mannen en vrouwen die het monument hebben gebouwd, het ambacht. Bij Shell zie je bijvoorbeeld de reacties op de historische boardrooms: daar is iedereen razend enthousiast over. Restauratie is echt vakmanschap, een deur van 100 jaar afhangen doe je niet zomaar even, dat vraagt kennis van het ambacht.
Wat heb je geleerd?
Op restauratiegebied heb ik heel veel geleerd, onder andere doordat ik de opleiding Specialist Restauratie Timmeren heb gevolgd. Die werd als pilot bij Burgy gegeven. Ontzettend leuk! Ik hou ervan om na te denken hoe je iets maakt. Bouwen zit in de familie. Mijn opa was timmerman en is doorgegroeid naar allerlei andere functies binnen de bouw. Mijn broer is timmerman. Ik ben wel technisch aangelegd. Qua timmerwerk was het vervangen van een gebint bij het Arsenaal in Delft een heel bijzonder project. Op persoonlijk vlak heb ik veel geleerd over hoe je met situaties om kunt gaan, hoe je de ander goed hoort. Mijn inlevingsvermogen is gegroeid en ik kan beter verbinding vinden met de ander. Dat heb ik mede te danken aan een in company scholingsprogramma bij Burgy, ‘Top for talent’.
Waar wil je naartoe?
Werkvoorbereider is een mooie rol in het restauratieproces. Ik ben er nog niet op uitgekeken. Ik denk wel na over mogelijkheden om mezelf verder te ontwikkelen. De afgelopen drie jaar ben ik bezig geweest met het Shell-project, waar ik me heb verdiept in diverse onderdelen waaronder veiligheid en kwaliteit. Ik wil beter worden in wat ik doe, op gebied van de techniek, de processen, de financiële kant. Het Shell-project is in de eindfase. Dan ga ik naar een volgend project, naar een nieuwe uitdaging. Daar heb ik nu al zijn in.
Sebastian werkte in de afgelopen vijf jaar o.a. op onderstaande restauratieprojecten:
Petrus & Pauluskerk, Leidschendam