Richard K

Burgy Bouwbedrijf Richard Senior Werkvoorbereider
Dit artikel delen
Facebook Twitter LinkedIn Email

Richard koos tijdens de mts-opleiding Bouwkunde al voor het uitstroomprofiel restauratie. Het in glorie herstellen van een monument vindt hij het leukste aan het restauratie vak en dat dat liefst met een goed team en goede vakmensen om zich heen. Zijn berg aan ervaring en kennis deelt hij graag met de andere werkvoorbereiders binnen Burgy.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Richard

Richard (links) met collega Rian, uitvoerder, in de keet bij Museum van de Geest, Haarlem

Hoe ben je bij Burgy terechtgekomen?

Na de bouwcrisis (2012) heb ik een periode bij verschillende bouwondernemingen gewerkt. Ik heb daar gewerkt in de renovatie en restauratie  en vanaf 2000 in de restauratie in de rol van werkvoorbereider. Dat vind ik het leukst. In mijn mts-opleiding Bouwkunde heb ik het uitstroomprofiel restauratie gekozen, hierna avondstudie HTI. Via bemiddelingsbureaus is mijn cv bij Burgy beland en ben ik uitgenodigd voor een gesprek. Snel daarna kon ik in dienst treden. Ik mocht gelijk beginnen bij het Amstel Hotel, een geweldig project dat we met een geweldig team hebben uitgevoerd. Ik ben er nog steeds heel erg trots op dat we dat project binnen budget en binnen de planning hebben gehaald. Dat geeft een enorme kick.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Amstel Hotel Amsterdam

Amstel Hotel, Amsterdam

Wat maakt restauratie zo leuk?

Een monument in alle glorie herstellen naar de eisen van nu samen met goede vakmensen en een goed team om je heen, dat is wat restauratie zo leuk maakt. Dat je voor uitdagingen samen een oplossing vindt. Een voorbeeld: het Amstel Hotel, waar alle gevels en het dak zijn gerestaureerd, bleef het hotel tijdens de werkzaamheden open. In alle kamers moest het glas vervangen worden, die kun je dan dus niet volboeken. We hebben met alle partijen, onderaannemers en het hotel management het hele proces zo uitgekiend en gestroomlijnd dat de klus per kamer vier dagen duurde, inclusief afschilderen.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Stadhuis Utrecht

Stadhuis Utrecht

Wat heb je geleerd?

Restauratie vraagt flexibiliteit in alle facetten. Plannen veranderen, je komt voor verrassingen te staan. Ik heb geleerd dat je het niet alleen hoeft te doen. Dat je het in samenwerking kan en mag doen. Samen weet je heel veel. Bij uitdagingen ga ik eerst zelf aan de slag om een oplossing te bedenken en dan vraag ik de uitvoerder om mee te denken/kijken of ik op de juiste weg zit. Dat samenspel is erg prettig en bij Burgy staat iedereen daarvoor open. Er is geen drempel om je collega om raad te vragen of bij Jeroen of Vincent binnen te stappen.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Museum van de Geest Haarlem

Museum van de Geest, Haarlem

Waar wil je naar toe?

Naar een klusje dichterbij mijn huis, haha. De rol van werkvoorbereider past goed bij mij, dus dat wil ik graag blijven doen. Ieder project is anders, dus steeds komen er nieuwe uitdagingen op mijn pad. Dat maakt het werk interessant. Sinds een tijdje organiseer ik bijeenkomsten voor de werkvoorbereiders binnen Burgy. Met de coronapandemie hebben we tot nu toe veel geteamsd, maar er staat een excursie naar steenbakkerij Zilverschoon Randwijk op de rol. Zij maken geregeld speciaal voor onze projecten de benodigde stenen, in iedere gewenste maat en kleur. We gaan ook samen bij elkaars werken kijken om ervaringen met elkaar uit te wisselen. Verder vraag ik leveranciers om productpresentaties te doen, bijvoorbeeld over glas of over tochtprofielen. Ik vind het erg leuk om met de groep werkvoorbereiders zo te werken aan het verdiepen van kennis.

Lees verder: 

Amstel Hotel, Amsterdam

Stadhuis Utrecht

Museum voor de Geest, Haarlem

Poortgebouw Zuiderziekenhuis, Rotterdam

Stedelijk Museum Schiedam

Pakhuis Santos, Rotterdam

Ben je enthousiast geworden?

Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.

Foto onder: Pakhuis Santos Rotterdam

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Pakhuis Santos Rotterdam