Rick

Burgy Bouwbedrijf Rick Timmerman
Dit artikel delen
Facebook Twitter Email LinkedIn

Timmerman Rick viert houten jubileum bij Burgy

Vijf jaar is Rick alweer in dienst bij Burgy Bouwbedrijf: van harte gefeliciteerd! Hij moest tijdens zijn opleiding even geduld hebben voordat er een leerwerkplek beschikbaar was, maar was toen extra gemotiveerd en vloog door de opleiding allround timmeren heen. Hij viel bij zijn eerste restauratieproject met zijn neus in de boter, hij ging namelijk aan de slag bij Huis Nolet, een prachtig patriciërshuis in Schiedam met een rijk verleden. Nu proeft hij aan de rol van voorman en wil hij graag zijn kennis aan de huidige leerlingen overdragen.

Hoe ben je bij Burgy terechtgekomen?

Ik kende een timmerman die voor Burgy gewerkt heeft als zzp’er en wilde graag mijn leerwerkplek bij Burgy, maar op dat moment was er geen plek. Toen ben ik eerst anderhalf jaar bij een nieuwbouwbedrijf geplaatst totdat ik toch bij Burgy terecht kon. Inmiddels wist ik ook heel zeker dat ik het liefst in de restauratie wilde werken. Ik heb het laatste deel van mijn niveau 2 opleiding bij Burgy gewerkt en vervolgens de hele niveau 3 opleiding. Ik had het geluk dat mijn docent me geholpen heeft om nog het uitstroomprofiel restauratie te kunnen doen. Ik was een van de laatsten die deze variant nog heeft kunnen volgen. Toen ik mijn diploma niveau 3 op zak had ben ik bij Burgy in dienst gekomen, nu dus vijf  jaar geleden.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Jubileum timmerman Rick

Rick met zijn leermeester Arjan

Wat maakt restauratie zo leuk?

Het leukste aan restauratie is dat je in oude panden werkt en van iets ouds weer iets heel moois maakt. Je werkt met historisch materiaal, leest de bouwsporen in het gebouw. En het is extra interessant als je wat weet van de geschiedenis van een pand, wat zich daar heeft afgespeeld. Ik had het geluk als leerling in Huis Nolet in Schiedam te mogen leren wat het vak inhoudt. Dat is een pand met een geweldige geschiedenis. En ik had een superfijne leermeester, Arjan, van wie ik niet alleen veel geleerd heb, maar met wie het ook heel gezellig was.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Jubileum timmerman Rick

Huis Nolet, Schiedam

Wat heb je geleerd?

Tijdens de opleiding bij Huis Nolet ben ik uitgegroeid tot een zelfstandig timmerman. Arjan liet me heel vrij om mijn eigen ideeën te ontwikkelen en dingen zelfstandig op te pakken, in overleg natuurlijk. Je leert dat je eerst moet nadenken voor je wat gaat doen. In de afgelopen jaren heb ik veel geleerd over zelfstandig werken, zelf nadenken en oplossingen te zoeken.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Jubileum timmerman Rick

Rick aan het werk op het dak van de 1920-vleugel van het Centraal Museum in Utrecht

Waar wil je naartoe?

Bij de restauratie van de directievilla van de Cereolfabriek in Utrecht krijg ik de kans te kijken of het werk van voorman bij me past. Ik heb er al een beetje aan kunnen snuffelen tijdens de restauratie van de 1920-vleugel van het Centraal Museum, ook in Utrecht. Ik vind het tot nu toe erg leuk. Als voorman weet je veel meer over het project, je legt anderen uit wat we aan het doen zijn, je beantwoordt vragen en bedenkt oplossingen voor allerlei situaties.  Ik combineer nu het timmeren met het regelen, dat is een gouden combinatie en lekker afwisselend. Ik wil ook graag mijn kennis weer overdragen aan leerlingen. Het is belangrijk om het vakmanschap door te geven zodat de kennis van het restauratievak behouden blijft, zeker omdat het vak uit de timmeropleiding verdwenen is.

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Jubileum timmerman Rick

Zaal, 1920-vleugel, Centraal Museum, Utrecht

Wat is je favoriete restauratieproject waar je aan gewerkt hebt?

De favoriet is Huis Nolet. Dat is een uniek project, zo mooi! Dat ga ik niet snel weer meemaken, denk ik. Ik heb er in totaal 4 à 5 jaar gewerkt. Het was een topproject!

Lees verder:

Huis Nolet, Schiedam

Shell-Kantoor, Den Haag

1920-Vleugel, Centraal Museum, Utrecht

Directievilla SOL/Cereolcomplex, Utrecht

Ben je enthousiast geworden?

Bekijk dan hier de mogelijkheden voor een leerwerkplek, een stageplaats of een baan bij Burgy Bouwbedrijf: Werken en leren.

Historische boardroom, Shell-kantoor, Den Haag

Burgy Bouwbedrijf Restauratie Jubileum timmerman Rick